2021 Android Developers Group İçin Nasıl Geçti? Nasıl Başladık, Neler Yaptık?

Selam! Android Developers Group olarak kurulmamızdan itibaren bütün bir yıl neler yaptığımızı derlediğim bu yazıda bizden çok şey bulacaksınız.

Ceren Tunay 
Developer MultiGroup
4 min readJan 1, 2022

--

“2021 Year in Review” zamanı geldi çattı. Henüz daha yılını doldurmamış bir ekip olsak da, bu yola çıkışımız ve yaptıklarımız ile bize çok şey öğreten bir yıl oldu. Biz de dedik ki neden olmasın?🎄

Bizim hikayemizden ve bütün bir sene sahip olduğumuz motivasyondan bahsetmeye; bu yola çıkarken ilk toplantımızda, ardından ilk yayınımızda ve en son fiziksel etkinliğimizde de olduğu gibi başlamak istiyorum.

“Çayınızı kahvenizi kapın ve ardından hazır olduğunuzda başlayalım! ”☕️

Android Developers Group olarak Haziran ayında topluluk haline gelmemiz ile birlikte maratonumuz başladı.

🤩 Serkan Alc, Begüm Yolcu, Gülşah Özaltun, Caner Türe, Simge Şengün ve Yusuf Anber ile birlikte kurulan ekibimiz, bir süre sonra Zeynep Düyenli, Mehmet Ali Cantez , Gülçin Taş ve Can Özgür’ün katılımı ile birlikte organizasyonel yeteneklerini güçlendirdi.

“Önce kendini, sonra ekibini ve ardından topluluğunu geliştir” düşünce yapısı üzerine ilerleyen ekibimizde, öncelikli olarak “internal community eventler” ile işe koyulduk.

Haftalık toplantılarımızın yanı sıra, topluluğumuza daha güzel içerikler üretebilmek ve onlarla olan iletişimimizi güçlendirmek adına 13'dan fazla iletişim eğitimi,workshopu ve icebreaker’ı düzenledik. Topluluk yönetimi, proje yönetimi, Personal KPI ve daha birçok konu üzerine oturumlar gerçekleştirdik.

Böylelikle hiç yüz yüze görüşme fırsatı olmamış bir ekip olmamıza rağmen birbirimizi daha iyi tanıdık, anladık ve becerilerimizi keşfettik. Kendimizi keşfetme arzumuzun artması ile birlikte, beraber harikalar yaratmaya hazır bir ekip haline geldik zamanla.

Artık sıra Android tutkumuzun sürekli körüklenmesi ile birlikte topluluk etkinlikleri üretmektetydi.

1. WTech Etkili Android Geliştiricisi Eğitimi🦾

WTech’in ev sahipliği yaptığı Etkili Android Geliştiricisi Eğitimini gerçekleştirdik. 24 kişilik bir sınıfa baştan sona Kotlin eğitimi verdik.

Quizler, ödevler ve projeler ile harika bir 3.5 ay geçirdik. Anlatma becerimizi geliştirdiğimiz bu eğitim ile birçok insanın hayatına dokunarak birbirimize motivasyon sağladık.

Android 12 Bootcamp 🌟

Çok sevdik biz bu eğitim işini ve dedik ki daha büyüğünü yapalım, isteyen herkes katılabilsin ve onları Android ile tanıştıralım.

Ama bu sefer farklı olmalıydı. Hiç kodlama bilmeyen biri de, biraz Android bilen ve kendini daha fazla geliştirmek isteyen biri de sıkılmadan yer almalıydı bu bootcamp’te. Biz de 2'ye ayırdık bootcamp sürecini ve dedik ki ;

  1. etap yeni başlayanlar,
  2. etap ise biraz bilen ve profesyonelleşmek isteyen katılımcılar için olsun.

Eğitim müfredatı içerisinde Android’in son zamanlarda ki göz bebeği Android 12'ye de yer verdiğimiz bootcampimiz, adını da buradan alarak Android 12 Bootcamp olarak ortaya çıktı .

Anroid 12 Bootcamp’in 1. etabını 26 Eylül - 7 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirdik.

Totalde 2000'den fazla başvuru aldığımız Android 12 Bootcamp’in 2. aşaması Google Developer Communities Turkey YouTube kanalında henüz başladı! Birbirinden kıymetli ve tecrübeli eğitmenlerimizin bizlerle olacağı bu aşama için de fazlası ile heyecanlıyız.

Android Devfest 🚀

Katılımcılarımızdan aldığımız harika geri dönüşler ile birlikte, etkinlikler de yeniden fiziksel olarak gerçekleşmeye başlamışken bir şeyler yapalım ve bir araya gelelim istedik.

Tam da #Devfest sezonundayken Android Devfest ile alanında uzman konuşmacılar ve çeşitli içeriklerle, tabii ki kovid kuralları çerçevesinde sınırlı katılımcı ile bir fiziksel etkinlik organize ettik.

Sevgili Kasimadalan, Elif Bilgin ve Necati Sözer etkinlik süresince harika sunumları ile bizlere eşlik ettiler.

Jetpack kütüphanesi ve Compose’dan, mimariye birçok konu üzerine eğlenceli sohbetler gerçekleştirdik.

Android tutkumuzun bir araya getirdiği insanlar olarak eğlendiğimiz, çok kahve içtiğimiz ve birbirimize birçok yeni kazanım sağladğımız harika bir gün geçirdik.

Peki hepsi bu kadar mı? Tabii ki hayır..

  • Tüm bunlar olurken paralelinde Android üzerine Türkçe yazılar sunabileceğimiz Android Student Club Medium kanalımızı donatmaya başladık.
  • Android 12 Bootcamp’te takip ettiğimiz Google Android Pathway’leri yabancı dili kuvvetli olmayan arkadaşlar için Github’da Türkçeleştirmeye başladık. Hatta projelerini derlediğimiz örnek bir repostory de oluşturuyoruz.
  • Youtube ve Instagram için kendi özgün videolarımızı oluşturmaya ve editlemeye başladık.

Özetle bakacak olursak;

Son 6 ay içerisinde bir ekip olduk, katılımcılarımız ile birlikte topluluk olduk, webinarlar bootcampler etkinlikler organize ederek bir çok insana ulaştık ve Android’i onlara ulaştırdık, dökümantasyon ve yazılı içerikler hazırlamaya başladık, topluluğumuzu büyüttük ve her geçen gün daha da büyüyoruz…

ASC Ekibi

Bizim büyük bir tutku ile başlayan gönüllü geliştirici topluluk maceramız 2022'de de hız kesmeden devam edecek. Gururla baktığımız 2021'i uğurlarken daha kalabalık, daha heyecanlı ve birbirini geliştiren bir topluluk olma hedefi ile karşılıyoruz 2022'yi.

Bizim maceramıza ortak ve destek olduğunuz için teşekkür ederiz.

Hız kesmeden devam ediyoruz…🚀

--

--

Ceren Tunay 
Developer MultiGroup

Community Manager who is strongly passionate about the development realized by communities through innovation.