Android Studio Kurulumu

Esma Harmancı
Google Developer Student Clubs
4 min readDec 4, 2020

Merhaba arkadaşlar, ben Esma Harmancı. Bu yazımda sizlere Android Studio kurulumundan bahsedeceğim. iyi okumalar:)

Öncelikle;

Nedir Bu Android Studio?

Android Studio, Android için resmi geliştirme ortamıdır. Google tarafından 16 Mayıs 2013 tarihinde Google I/O’da tanıtıldı ve o günden beri Android uygulama geliştirmede resmi IDE olarak kullanılmaktadır. Android Studio, Android geliştirme için özel olarak tasarlanmıştır ve her türlü Android cihazda çalışır.

Özellikleri;

  • Android studio, yüksek kalitede ve verimli uygulamalar geliştirmek için en hızlı araçları sağlar. Örneğin; kod düzenleyici, hata ayıklayıcı, emülatörler ve daha pek çok araç dahil olmak üzere birçok özelliği vardır.

Android studio nasıl kurulur?

Ilk olarak Android Studio kurulumundan önce Java JDK’yı bilgisayarınıza kurmanız gerekiyor. Java JDK’yı kurduktan sonra Android Studioyu indirelim. Studionun en güvenilir ve en güncel sürümünü indirebilmeniz için Android Developers’ın kendi web sitesinden indirmeniz gerekiyor.

Daha sonra Download Android Studio butonuna basıp Studio’yu indirmeye başlayabilirsiniz.

Next’e basıp ilerliyoruz.

Çıkan sayfada Android Virtual Devicey’i (Android Sanal Cihaz) seçtikten sonra tekrar Next’e basıyoruz ve aşağıdaki sayfa bizleri karşılıyor. Bu sayfada Android Studio’nun nereye kurulacağını belirleyebiliyoruz.

Benim tavsiyem, varsayılan yerini değiştirmeden Next ile devam etmeniz.

Bu sefer çıkan sayfada Install diyoruz ve kurulum başlıyor.

Kurulum işlemi, internet ve bilgisayar hızınıza bağlı olarak biraz zaman alabilir. Kurulum tamamlandıktan sonra sırasıyla Next, Start ve Finish butonlarına basıyoruz.

Burada, kullanım istatistiklerini Google’a göndermek isteyip istemediğimizi soruyor. Benim tavsiyem “Send usage statistics to Google” seçmeniz fakat “Don’t send” de seçebilirsiniz.

Android Studio’nun ilk açılımında bizi bir hoş geldin mesajı ve kısa bir tanıtım yazısı karşılıyor. Tekrar Next diyoruz ve kurulum başlıyor.

Bu sayfada Standart ve Custom seçenekleri çıkıyor. Bu seçenekler kurulum tipini belirliyor. Bu seçimi yalnızca kurulum sırasında yapabilirsiniz. Daha sonrasında bunu değiştiremezsiniz. Standart seçildiğinde, varsayılan paket üzerinden kurulum yapılır. Custom seçildiğinde ise kendi özelleştirilmiş paketiniz üzerinden kurulum yapılır. Ben standart seçmenizi öneririm. Seçimi yaptıktan sonra tekrar Next’e basıp ilerliyoruz.

Bu sayfada uygulama temamızı şeçiyoruz. “Darcula” veya “Light” olmak üzere iki seçenek mevcut. Bu tema daha sonradan da değiştirilebilir. Seçiminizi yaptıktan sonra Next’e basıp ilerliyoruz.

Bu sayfada Emülatör ve diğer SDK’ların ayarlarını ve yerlerini gösteriyor. Finish butonuna basıp ilerliyoruz.

Şu an bir önceki sayfada göstermiş olduğu Emülatör ve SDK’ları dawnload ediyor. İndirme bittikten sonra Finish diyoruz.

Vee tebriklerr! Android Studio kurulumunu başarılı bir şekilde gerçekleştirdiniz.

Şimdii bu sayfada “Create New Project” diyerek yeni bir proje oluşturabilirsiniz. “Create New Project” dedikten sonra çıkan sayfada bize farklı template’ler sunuluyor. Burada “Empty Activity” seçip, Next diyoruz.

Çıkan sayfada yeni bir proje ismi verebiliriz. Ayrıca Language bölümünden Kotlin veya Java’yı (hangisi ile uygulama geliştirmek istiyorsanız) seçebilirsiniz. Daha sonrasında Finish diyoruz ve ilk projemiz oluşmuş oluyorrr. Artık uygulama geliştirmeye başlayabilirsiniz.

İlk projenizi oluşturup, nasıl geliştirebileceğinizi öğrenmek için;

1-) DSC Istinye YouTube kanalındaki “Android Study Jam : New to Programming” serisini izleyip Android uygulama geliştirmeyi öğrenebilirsiniz.

Eğitmenler;

  • Hadi Tok
  • Umur Kaya

Android Studio kurulumu ile ilgili sorularınız için elimden geldiğince yardımcı olmak isterim. Görüş, öneri ve sorularınız için bana ulaşabilirsiniz!

Twitter / İnstagram / LinkedIn

#android #androidstudio #kotlin #dscistinye

--

--