AWS EC2 Load Balancer Oluşturma İşlemi
Merhaba
Bu yazımda AWS EC2 Load Balancer oluşturma işlemini anlatacağım. LoadBalancer’ın nasıl çalıştığını ve kullanıldığını bildiğinizi biliyorum. Yine de bir hatırlamak gerekirse Load Balancer kelime anlamı ile yük dengeleyici anlamına gelir. Yük dengelemeden kasıt ise aynı işi yapan birden fazla sunucu arasındaki trafik, kaynak vb. yoğunlukları eşit şekilde veya belirlediğimiz şekilde dağıtmaktadır. Ayrıca kaynaklardan birinde problem olduğundan diğeri üzerinden devam etmemize olanak sağlar(Failover). Aşağıdaki adımları takip ederek EC2 üzerinde Load Balancer oluşturabilirsiniz.
EC2 Dashboard’u üzerinden bulunan Load Balancing kategorisine gelip Create Load Balancer diyerek oluşturma işlemine başlıyoruz.
Resim-1
AWS bize 3 çeşit Load Balancer sunuyor. İhtiyacınıza göre seçim yapabilirsiniz. Ben bir web sitesi üzerinden yayın yapacağım için Application Load Balancer seçeneği ile devam ediyorum.
Resim-2
Oluşturduğumuz LoadBalancer’a bir isim veriyoruz. Kullanım ihtiyacımıza göre internal veya Internete açık bir kullanımı seçebiliriz. LoadBalancer’ım hangi portlardan gelen istekleri dinlemesini istiyorsanız buna ait Listener’ları oluşturuyoruz..
Resim-3
Load Balancer’ın aldığı istekleri arka tarafta hangi Instance’lara yönlendirecekse, o instance’ların bulunduğu VPC’yi ve Availability zone’ları seçiyoruz. Sonrasında bir isim verip diğer ayarlara geçiyoruz.
Resim-4
AWS bizi burada uyarıyor. Http trafiğinin güvensiz olduğunu HTTPS seçmemizin faydalı olacağı bilgisini paylaşıyor.
Resim-5
Burada bir security group seçiyoruz. Bu security group Load Balancer’ın 80 Portundan gelen istekleri kabul etmesi için gereklidir. Burada default grubu seçerek devam ediyorum. Sonra bir security group oluşturacağım.
Resim-6
Bu ekranda Load Balancer’ın ayarlarını yapıyoruz. Buradaki ayarlar trafiğin yönlendirileceği hedefler ile ilgili. Biz gelen trafiği arka tarafta bulunan Instance’lara ileteceğimiz için Instance seçeneğini seçiyoruz. Protokol ve Port bilgisini girdikten sonra Load Balancer için gereken Health Check kısmını ayarlıyoruz.
Resim-7
Trafiğin yönlendirileceği Instance’ları seçiyoruz. Bu Instance’ların üzerlerinde 80 portunun açık olması ve Instance’lar özelinde 80 portunun Allow olduğu bir security group yapılandırılıp atamasının yapılması gereklidir.
Resim-8
Load Balancer oluşturma özet ekranımızı kontrol ettikten sonra oluşturma işlemini başlatıyoruz.
Resim-9
Oluşturma işlemi bitti.
Resim-10
Load Balancer’ın Active duruma geçmesini bekliyoruz.
Resim-11
Load Balancer Active duruma geldi.
Resim-12
Daha sonra oluşturacağımız Security Group’u oluşturuyoruz. Ben test ortamı olduğu için aşağıdaki gibi oluşturdum. Siz yapınıza göre daha sıkı bir kural yazabilirsiniz.
Resim-13
Oluşturduğumuz Security Group’u Load Balancer’a atıyoruz.
Resim-14
Security Group’u seçip atama işlemini yapıyoruz.
Resim-15
AWS Load Balancer’ın bize verdiği Load Balancer URL ile erişmeye çalışıyoruz.
Resim-16
URL’e gittikten sonra Loadbalancer’ın arkasındaki Test sayfamız geldi. Şimdi Instance 1’i kapatıp diğeri gelecek mi bakalım.
Resim-17
Instance’ı kapattık.
Resim-18
Diğer Instance üzerinde duran test sayfası da geldi. Load Balancer’ı çalışmaktadır.
Resim-19
Load Balancer’ın bize verdiği URL bilgisi, karışık ve anlamsız olarak durmaktadır. Paylaşımlı bir hizmet olduğu için AWS alt yapısı bunu bu şekilde vermektedir. Bu durumu düzelmek için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
https://docs.aws.amazon.com/elasticloadbalancing/latest/classic/using-domain-names-with-elb.html
AWS EC2 Load Balancer oluşturma işlemi bu kadar bir sonraki yazımda görüşmek üzere.