Azure Logic Apps Nedir ? ve Nasıl Yapılandırılır ?

Ender Gümen
Devops Türkiye☁️ 🐧 🐳 ☸️
3 min readJun 12, 2019

Merhaba

Bu yazım da Azure üzerinde bulunan Logic Apps hizmetinden bahsedeceğim.Azure Logic Apps bir veya birden fazla hizmetin bir akış halinde otomasyonel şekilde çalıştırılmasını sağlayan bir hizmettir.Bu hizmeti tanımdan çok nasıl çalıştığı ile anlatsam daha anlaşılır olacaktır.Azure Logic Apps içinde birden fazla konnektör bulunmaktadır.Bu konnektörlerden bahsedecek olursak; eposta, bildirim, sms, ofis uygulamaları ve Azure ile işbirliği içinde olan diğer üreticilerin ürünlerinin birbirleri ile otomasyonel bir yapı da çalıştırılmasını sağlıyor.

Örnek olarak, posta kutunuza Başlığında “Yeni Container Talebi” şeklinde bir mail geldiğinde mailin body kısmına bakıp gerekli yapılandırma bilgilerini alarak Azure üzerinde bulunan Container hizmeti içerisine body kısmındaki yapılandırmaya istinaden bir container’ın oluşturulmasını otomatik olarak sağlayabilirsiniz.Başka bir örnek ise web siteniz üzerinde gelen bir istek üzerine Onedrive alanınızda bulunan bir Excel dökümanı içerisindeki bir tablo veya sheet üzerinde güncelleme yapabilirsiniz.Azure Logic Apps ile tüm bu zorlu ve karmaşık süreci bir kaç basit sürükle bırak ile yapabiliyorsunuz.

Örnek senaryo olarak Azure Logic Apps içerisinde bulunan RSS hizmetini kullanarak bir akış tasarlayacağım.

1.Azure Portal ekranından Logic Apps hizmetine gelerek yeni bir Logic App oluşturmaya başlıyoruz.

2.Oluşturduğumuz Logic App ile ilgili bilgileri doldurarak devam ediyoruz.

3.Oluşturduğumuz Logic App’in içine girerek akış oluşturmaya başlayabiliriz.

4.Logic App designer kısmına gelerek akış oluşturmaya başlayabilirsiniz.Karşılama ekranında hazır olan Logic App’leri kullanabilir veya benim gibi boş bir Logic App açıp siz kendinize göre bir akış yapabilirsiniz.

5.Akış iki kısımdan oluşmakta birinci kısım tetikleme ikince kısım ise uygulama aksiyon alma kısmıdır.Ben Rss ile ilgili bir akış oluşturacağım.RSS kaynağı üzerinde yeni bir paylaşım yapıldığında otomatik olarak mail gelecek şekilde ayarlayacağım.

6.RSS kaynağını 3 dakikada bir kontrol edecek eğer yeni rss paylaşımı yapılmış ise bana mail olarak bildirilecek.Mail olarak bildirilmesi için ikinci bir adım ekliyoruz.Buraya kadar olan kısım tetikleme olan birinci kısım.

7.Şimdi ikinci kısım olan aksiyon kısmını yapılandıracağız ben yeni bir rss paylaşımı yapıldığında mail almak istiyorum.Mail hizmetimi hangi platformdan alıyorsam konnektörlerin içinde seçerek gerekli olan eposta bilgilerimi girerek yapılandırmasını yapıyorum.Ben office 365 platformu bir hesap kullandığım için Office 365 Outlook ile devam ediyorum.

8.Eposta ayarlarından sonra hangi hesaba mail geleceğini subject ve body’sinde neler olacağını seçerek ve yaptığımız değişiklikleri kaydediyoruz.Dinamik içerik alanı kullanmış olduğumuz konnektörün kullanabileceğimiz bilgilerini ve özelliklerini kolayca seçmemizi ve kullanmamızı sağlıyor.

9.Oluşturduğumuz Logic App’i başlatıyoruz.Artık yeni bir Rss bilgi paylaşımında bize mail gelmesini bekliyoruz.Yine bu ekranda Logic App ile ilgili bilgileri ve çalışma durumunu kontrol edebilirsiniz.

10.RSS kaynağı üzerinden paylaşılan bilgi sonrası beklediğimiz mail geldi.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere..

--

--