CentOS ve RHEL 7 de Tomcat ile Jenkins Kurulumu

Kerem Erdem
Devops Türkiye☁️ 🐧 🐳 ☸️
4 min readFeb 26, 2019

--

Yazılım projelerinizde her zaman operasyon gerektiren işlemler bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse test, derleme ve deploy gibi işlemleri her daim yapmamız gerekli. İşte tam bu noktada Jenkins bu işlemleri bizim yerimize yapan bir otomasyon programıdır.

Continuous Integration ve Continuous Delivery işlemleri IT dünyasında işlemleri oldukça kolaylaştıran ve olmazsa olmaz bir parça haline gelmiştir. Bu araçlara örnek vermek gerekirse;

TeamCity, Travis CI, Go CD, Bamboo, Codeship gibi araçlar bulunmaktadır.

Jenkins’in gerçek anlamda bir projede nasıl çalıştığına örneklemek gerekirse;

Jenkis commit edilen kodları otomatik algılıyor ve kod testlerini otomatik olarak yapıyor. Jenkis’e verilen kriter değerlerini sağlıyorsa Jenkins otomatik olarak projenin yeni versiyonunu derleyip deploy ediyor.

Yukarıda bahsi geçen adımların herhangi birinde olumsuz bir sonuç alındığında Jenkins, nerede hangi aşamada sorun olduğunu bize bildiriyor ve hatalı ya da sorunlu bir projeyi canlı ortama alma işlemi de ortadan kalkıyor. Jenkins sayesinde yazılım kalitemizi de belirli kurallar koyarak yüksek seviyede tutabiliyoruz.

Jenkins’i popüler kılan unsurların en başında ücretsiz olması ve onlarca eklenti desteği bulunması geliyor.

Bu yazımda sizlere Jenkins’in Linux bir sunucuya nasıl kurulacağını anlatacağım. Jenkins’i en sağlam ve kusursuz olarak çalıştırmak adına bu işlemi Tomcat üzerinden yapmayı tercih ediyorum. Jenkins’in farklı yollar ile de çalıştırabilirsiniz ben sağlamlık adına Tomcat i tercih ediyorum.

Adım 1 — Gerekli Hazırlıklar

Sunucumuz ve üzerinde olması gerekenler.

Yazılım Gereksinimleri

Tomcat

Modern Jenkins sürümleri aşağıdaki Java gereksinimlerine sahiptir:

Java 8, SADECE şu anda desteklenen çalışma ortamıdır, hem 32 bit hem de 64 bit sürümler desteklenir

Java’nın eski sürümleri desteklenmiyor

Java 9 ve Java 10 desteklenmiyor

Java 11 önizleme desteği, Jenkins 2.155+ sürümünde kullanılabilir.

Java 12 desteklenmiyor

Minimum donanım gereksinimleri

256 MB RAM

1 GB sürücü alanı (Jenkins’i Docker konteyner olarak çalıştırıyorsanız, minimum 10 GB )

Küçük bir ekip için önerilen donanım yapılandırması:

1 GB RAM

50 GB + sürücü alanı

Java ve de Tomcat kurulumlarını daha önceki makalelerimde anlatmıştım. O makaleler sayesinde sistemlerinde Tomcat ve de Java olmayanlar faydalanıp kurabilirler.

Adım 2 — Jenkins Kurulumu

Java ve de Tomcat kurulduktan sonra yapılacak işlemler o kadar basit ki sadece 5 dakika da Jenkins’i kurabiliriz.

Aşağıda bulunan Jenkins indirme sayfasına gidip Jenkins’e ait bütün indirmelere ulaşabilirsiniz. Jenkins Tomcat üzerinde çalışacağından Generic Java package (war) olan paketi indirmek gerekiyor.

Sonrasında indirmiş olduğumuz Jenkins.war dosyasını sunucu üzerinde Tomcat üzerinde Deploy etmememiz gerekiyor. Bunu bir kaç yol ile yapabiliriz

1: Tomcat içinde bulunan Webapps Klasörü içine atabiliriz. Tomcat’i yeniden başlattığımızda Tomcat war dosyasını otomatik olarak deploy yapacaktır.Sonrasında war dosyasını silebilirsiniz.

2: Tomcat Menager App yardımıyla Deploy yapabiliriz.

Tüm işlemleri yaptıktan sonra Jenkins Tomcat üzerinde çalışmaya başlayacaktır.

Adım 3— Jenkins Konfigürasyonu

Tüm işlemler yapıldı ve Jenkins Tomcat üzerinde kuruldu. Sonrasında şu anki ayarlarım bu şekilde olduğu için (Firewall,Port,Jenkins,vs)

http://192.168.0.129:8080/jenkins

Adresi ile jenkins’i açıyorum

Resimde de söylediği gibi Jenkins otomatik bir şifre oluşturuyor ve bu şifreyi

opt/tomcat/.jenkins/secrets/initialAdminPassword altında tutuyor. Aşağıdaki komut ile şifreyi alıyorum. Neden buradan alıyorum? Çünkü işlem yaptığım sunucuda Tomcat burada kurulu bu sizin Tomcat’i nereye kurduğunuz ile doğru orantılı olarak değişecektir.

cat /opt/tomcat/.jenkins/secrets/initialAdminPassword

Şifreyi alıp gerekli yere yazdıktan sonra

Jenkins size sunmuş olduğu yardımcı plugins leri yüklemenizi istiyor. Bu çok spesifik olduğu için ilk olan yani önerilen plugins yüklemesi yapmak en mantıklısı daha sonra zaten Jenkins üzerinden tekrardan istediğiniz plugins leri kaldırıp farklı olanları da yükleyebilirsiniz.

Install suggested plugins’i seçip yüklenmesini bekliyoruz. Bu işlem 5–10 dakika sürebilir.

Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra Jenkins admin hesabını oluşturmanızı isteyecek.

Hesabı oluşturduktan sonra Jenkins URL ayarlaması isteyecek Tomcat ile kurulum yapıldığı için buna da tamam dedikten sonra Jenkins kullanıma hazır hale geliyor.

Eğer bu işlem çok uzun sürerse Tomcat’i yeniden başlatın. Bazen Jenkins gerekli ayarları yapmasına rağmen reload olamadığı için bu şekilde takılı kalabiliyor.

Evet Jenkins hazır. Oluşturmuş olduğumuz kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapabilirsiniz.

Jenkins’e giriş yaptıktan sonra artık otomatik deploy için gerekli ayarları yapıp deploy işlemlerini çok kolay bir hale getirebilirsiniz.

Kerem ERDEM

Bilgi Teknolojileri Mühendisi

--

--