Haftalık Bülten — DevOps Türkiye

Devops Türkiye
Devops Türkiye☁️ 🐧 🐳 ☸️
Sent as a

Newsletter

3 min readJul 11, 2019

Facebook Twitter Slack Meetup Linkedin

GrayLog Nedir ? Nasıl Kurulur ?-Anil Ozturk

Graylog; tüm loglarınızı merkezi olarak bir noktada toplama, anomalileri gözlemleme, analiz yapma ve kısmen dashboard hazırlama gibi aksiyonları yapabileceğimiz açık kaynak kodlu bir loglama yazılımıdır.Open source olması bizleri cezbeden noktalardan :) ancak developer toolu gibi düşünülmesinden dolayı dashboard tarafı oldukça zayıf bu noktada “Kibana” farklı toollar kullanılabilir.

RabbitMQ Nedir? Docker Üzerinde Çalışan RabbitMQ ile .NET Core Nasıl Haberleşilir?-Emre Balcı

Hiç sırf sıra var diye merak edip sıranın bir ucuna geçtiğiniz oldu mu? Ben bir kaç kişi tanıyorum :) Nedendir bilinmez galiba Türk insanı olarak sıraya girmeyi çok seviyoruz. Aslında şöyle bir baktığımızda hayatımızda her şeyi belirli bir sıraya göre yapıyoruz. Önceliklerimizi sıralandırıyoruz. Daha sonra sırasıyla bu işleri yapıyoruz. Örneğin bir bankaya gittiğimizde ilk yaptığımız şey numaratörden sıra almak oluyor. Çünkü gişedeki memurlar bu sıraya göre işlem yapıyor. Düşünsenize sıra olmadan işlem yaptırmaya çalıştığınızı tam bir kaos.

Azure SQL Managed Instance nedir? Ne işe yarar?-Halil İbrahim Mollaoğlu

Kurumsal uygulamaların belki de en kritik bileşenlerinden biri olan veri tabanı için bir yapılandırma dizayn ederken saatlerce mesai harcamak gerekebilir. Bu dizayn tercihleri arasında lokasyon ve veri tabanı motoru da büyük önem teşkil ediyor. Şayet veri tabanlarınızı public cloud arenasında barındırmak isterseniz Microsoft, Amazon ve Google gibi devlerin sunduğu birçok opsiyon var ve hangisini tercih etmeniz gerektiği konusu da yine başlı başına karar süreci gerektiriyor.

ELK Nedir? ElasticSearch-LogStash-Kibana Kurulumu-Ali KAYIM

ELK, DevOps yaşam döngüsünde Monitoring kısmına hizmet ederler. İstenen verilerin toplanıp, anlamlı hale getirilmesi ve sonrasında bunların merkezi bir birimde toplanıp analiz süreçlerine sokularak görseller ile bize sunması izleme süreçleri açısından çok önemlidir.

DBA Günlükleri #6 : Grafana ile Sunucu ve Yük Dengeleyici İzlenme Ortamlarının Hazırlanması-Hüseyin Demir

Bu yazıda , daha çok PostgreSQL tarafında kullandığım izleme araçlarına değineceğim. PostgreSQL üzerinde yüksek erişilebilir küme oluşturulduktan sonra bu küme içerisindeki parçaların da izlenmesi çok önemli bir konudur. Çünkü kümedeki elemanların hepsinin sağlıklı çalışması doğrudan veritabanın erişilebilirliğinin sağlıklı olması demektir. PostgreSQL yüksek erişilebilir küme kurulumu ve içerisindeki bileşenlerin görevleri incelemek için aşağıdaki linkten faydalanabilirsiniz.

Spagetti kod nasıl yenir?-Emre MERT

Spagetti kod üzerine günü kurtaran if ve else ifadeleri eklenir. Acil olan tüm işlere aynı anda bakılır. Anlaşılmayan hatalar try-catch ile susturulmaya çalışılır. Anlaşılması güç değişken isimleri ve fonksiyon isimleri kullanılır. Tekrarlayan kod parçacıkları yerleştirilir. Kodu açıklayan yorumlar eklenmez, dokümantasyona kesinlikle katkı yapılmaz. Artık spagetti kod servise hazır.

Statik Kod Analizi ve Azure Devops Server Üzerinde Fortify Static Code Analyzer — Bölüm 1-Tolga Yıkılmaz

Feature branchinden kodu ana branch taşıma işlemleri için merge işlemleri çoğu zaman uzun vakit alabiliyor.Merge işlemlerinden sonra en büyük vakti derlenemeyen projeler yüzünden her iki ekibi uğraştıran projeler alıyor.Burda çoğu zaman geliştirme yapan yazılımcıya ihtiyaç duyuluyor. Güvenlik ekibi kodu taraması için önce projenin son halini alması , nuget/npm/maven dan paketler varsa bunları download edebilmesi ve kodu derleyebilmesi gerekiyor. Manual ilerliyen süreç dar vakitte epey can sıkıcı olabiliyor.

Slack Kanalımıza katılarak sorularınızı sorabilir,İş ilanlarını , etkinlikleri ve son gelişmeleri takip edebilirsiniz.Buradan kayıt olabilirsiniz.

--

--