.Net Geliştiricileri İçin Ubuntu Kurulumu Sonrası Yapılması Gerekenler

Mehmet Can Tas
Devops Türkiye☁️ 🐧 🐳 ☸️
4 min readMay 29, 2020

Unix tabanlı bir sistemde çalışmış olmak hayatınızın bir döneminde mutlaka işinize yarayacaktır. Bu faydalar belki işe giriş aşamasında, belki de işe girdikten sonraki geliştirme sürecinde karşınıza çıkacak problemlerin çözümünde ortaya çıkabilir. Malum Macbook almak için ciddi paralar gerekebiliyor. Bunu düşünüp dediniz ki “ben artık Ubuntu kullanacağım”. Harika haber, elbette diğer Linux dağıtımlarından birini de kullanabilirsiniz ancak şu an için konumuz bu değil.

.Net Core dedik, cross platform dedik e o zaman neden Windows bir bilgisayara bağlı kalalım değil mi? Siz de böyle düşünüp kurulumu yaptınız her şey süper gidiyor ve artık geliştirme ortamını hazırlamak için gereklilikleri tamamladınız. Bu yazıda kendi kullanım tecrübelerime dayanarak nelere ihtiyacınız olabileceğini ve bunları nasıl kurabileceğinizi anlatmaya çalışacağım.

Olmazsa Olmazımız .Net Core

İlk kuracağımız şey .Net Core SDK. Aşağıdaki komutları sırasıyla yazarak sorunsuz bir şekilde .Net Core 3.1 sürümünü bilgisayarınıza kurabilirsiniz.

wget https://packages.microsoft.com/config/ubuntu/20.04/packages-microsoft-prod.deb -O packages-microsoft-prod.deb sudo dpkg -i packages-microsoft-prod.deb
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y apt-transport-https
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y dotnet-sdk-3.1

İki Gözümüzün Çiçeği Docker

Bu bize geliştirme esnasında ciddi bir zaman kazancı sağlayacak bir yükleme işlemi. Diyelim bir makalede okuduk Postgres şöyle Postgres böyle yahu bu neymiş nasıl bir şeymiş diyerek merak ettik. Ne yapacağız? apt-get install postgres diyerek kurmamız lazım sonra işimize yaramadığında ya da artık kullanmamaya karar verdiğimizde bir ton işlem daha. Docker size buna benzer uygulamaları hızlıca kullanmanıza olanak tanıyor ve istediğiniz geliştirme ortamını çok kısa bir sürede oluşturabiliyorsunuz. Ayrıca bilgisayarınıza gerekli gereksiz bir ton yükleme de yapmak zorunda kalmıyorsunuz. Docker’ı yüklemek için aşağıdaki komutları sırasıyla çalıştırmanız gerekiyor.

sudo apt-get install docker.io
sudo systemctl enable docker
sudo usermod -aG docker KULLANICI_ADI

Superman, Iron Man , Postman

Postman en basit tabirle Rest servislerine istek atmanızı sağlayan ve API testlerinizi gerçekleştirmenizi sağlayan bir araç. Hayatınızın bir noktasında API yazacaksınız ya da API ile çalışacaksınız o yüzden kurmakta fayda var. Aşağıdaki komutu kullanarak kurulumu yapabilirsiniz

snap install postman

Vs Code (Visual Studio Code)

Şimdi bu kısım aslında yoruma açık ancak bence şu an editorler arasında en iyisi Vs Code. Biz de kodlarımızı yazarken Vs Code kullanacağız.Kurulum işlemi bir o kadar basit. Aşağıdaki linke tıklayıp .deb uzantılı dosyayı indirip kurulumu yapabilirsiniz.

Buraya bir bonus eklemek istiyorum Vs Code kurduğunuz eklentiler kadar güçlü olan bir editor aslında. SettingsSync eklentisini kurup ardından aşağıdaki Gist ID ile benim kullandığım eklentileri kendinize çok rahat bir şekilde yükleyebilirsiniz. Ama yok ben bundan anlamam sen bana tane tane söyle en önemlilerini derseniz liste şöyle;

Gitlens
Errorlens
.Net Core Test Explorer
TodoTree
Auto-Using for C#
ASP.Net Core Snippets
Better Comments
C# Extensions (jchannon)
Path Intellisense
Visual Studio Intellicode
Docker
C# XML Documentation Comments

Gist ID : 8805e516b90dd400d47bf412af03e542

Azure Data Studio

Bu da yine Vs Code tasarımıyla aynı olan ve Ubuntu üstünde farklı veri tabanlarına bağlanıp işlem yapmamızı sağlayacak olan bir araç. Kurulumunu Vs Code gibi aşağıdaki linke tıklayıp indirdiğiniz dosya ile yapabilirsiniz.

https://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=2127524

Fish & Oh-my-fish

Eğer terminal ile çok haşır neşir olmayı düşünüyorsanız Fish tam size göre. Otomatik tamamlaması ve birçok özelliği sayesinde uzun süredir terminal komutları ile çalışanları ve daha ilk kez terminale alışmaya çalışanları rahatlatacağına eminim. Kurulumu için aşağıdaki komutları sırasıyla çalıştıralım.

sudo apt-add-repository ppa:fish-shell/release-3
sudo apt-get update
sudo apt-get install fish
curl -L https://get.oh-my.fish | fish

Burada yükleme işlemi bitiyor. Oh-my-fish için geliştirilmiş farklı tema seçenekleriyle terminalinizi özelleştirebilirsiniz. Örnek bir kurulum için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

omf install bobthefish

Diğer temaları görüntülemek için: https://github.com/oh-my-fish/oh-my-fish/blob/master/docs/Themes.md

Oh-my-fish kurulumu tamamlandıktan sonra kırık dökük font veya sembol olmaması için Powerline fonts kurulumu yapmamız gerekiyor. Bunun için aşağıdaki komutları çalıştırabilirsiniz.

git clone https://github.com/powerline/fonts.git --depth=1
cd fonts
./install.sh
cd ..
rm -rf fonts

NodeJs

.Net geliştirici olsanız bile yaptığınız projelerde NodeJs, React ya da Vue ya da herhangi bir npm paketi kullanma ihtiyacınız olabilir. Bunun için en baştan NodeJs kurulumunu yapmakta fayda var. Biz aşağıdaki komutlarla v14.x sürümünü yükleyeceğiz.

curl -sL https://deb.nodesource.com/setup_14.x | sudo -E bash -
sudo apt-get install -y nodejs

Bonuslar

Ben çalışırken müzik dinlemeden yapamam diyenler için :

sudo snap install spotify

Azure Data Studio beni sarmadı başka alternatif istiyorum diyenler için :

Dbeaver : https://dbeaver.io/files/dbeaver-ce_latest_amd64.deb

TablePlus :

# Add TablePlus gpg key
wget -O - -q http://deb.tableplus.com/apt.tableplus.com.gpg.key | sudo apt-key add -

# Add TablePlus repo
sudo add-apt-repository "deb [arch=amd64] https://deb.tableplus.com/debian tableplus main"

# Install
sudo apt update
sudo apt install tableplus

Ben bir Heartstone tutkunuyum her gün 3 kez oynamazsam ölürüm diyenler için :

sudo dpkg --add-architecture i386
wget -nc https://dl.winehq.org/wine-builds/winehq.key
sudo apt-key add winehq.key
sudo apt-add-repository 'deb https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/ focal main'
sudo apt update
sudo apt install --install-recommends winehq-stable
------- Lutris --------
sudo add-apt-repository ppa:lutris-team/lutris
sudo apt update
sudo apt install lutris

Umarım herkes için faydalı bir yazı olmuştur. Bunlar tamamen kullanım sürem boyunca tecrübe ettiğim ihtiyaçlar doğrultusunda oluşmuş bir liste. Elbette sizin ihtiyaçlarınıza göre eklemeler ya da çıkarmalar olabilir. Burada anlatılan tüm yükleme işlemleri Ubuntu 20.04 sürümü için geçerlidir. Diğer sürümlerde ne yazık ki bu yüklemeleri test edemedim ama bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. Bir sonraki makalede görüşmek üzere, iyi kodlamalar.

--

--