NPM - Node Paket Yöneticisi

Npm (Node Package Manager) kısaca tanımından bahsederek başlayalım.

Npm javascript betik dili için geliştirilmiş olan ve Node.js’in standart olarak kabul ettiği bir paket yönetim sistemidir. npm komut satırından çalıştırılır ve uygulamalar için bağımlılık yönetimi sağlar.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Npm

Javascript tabanlı uygulamalarımızda bir çok hazır pakete ihtiyaç duymaktayız. NPM bu paketlerin geliştiriciler tarafından yüklenerek yönetildiği bir platformdur. Ücretsiz olarak public paket publish etmenize ve diğer developer’lar tarafından yüklenen public paketlere erişmenize izin verir.

Ayrıca ücret ödeyerek private paket yükleyebilir hata kendi developer takımınıza özel paylaşımlı alanlar satın alabilirsiniz.

Yüklenen paketlere ulaşabilmek için bilgisayarınızda nodejs’in kurulu olması gerekmektedir. Nodejs’in son sürümünü aşağıdaki adresten indirerek kurulumunu yapabilirsiniz.

NodeJs: https://nodejs.org/en/download/

Oluşturduğunuz javascript projesine bir paket yüklemek isterseniz aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

npm install <paket adı>

Veya ilgili bir paketin istediğiniz versiyonunu yükleyebilirsiniz. Örn: 1.0.1

npm install paketadi@1.0.1

Komutun sonuna ekleyeceğiniz — save parametresi ile ilgili paketin package.json dosyasına da kayıt edilmesini sağlayabilirsiniz. Böylece projenize bağımlı olan paketleride tek bir noktadan takip edebilir ve yönetebilirsiniz.

Örnek bir proje oluşturup NPM üzerine publish ederek konuyu pekiştirelim. Boş bir klasör oluşturarak içine yeni bir npm projesi oluşturmak için aşağıdaki komutları sırası ile çalıştıralım.

mkdir TurkeyCities
cd TurkeyCities
npm init

Npm init komutunu çalıştırdığınızda cmd ekranında sizden aşağıdaki bilgileri girmenizi isteyecek. Bu bilgileri de girerek devam edelim.

Buraya kadar projemizi anladığınızı düşünüyorum. Özetle npm paketimiz içinde Türkiye’ye ait illerin listesini barındıracak. Şimdi kod tarafına geçebiliriz.

Proje dizinin index.js dosyası oluşturarak aşağıdaki illerimizi ekleyelim. (Tam listeye github repo’dan ulaşabilirsiniz.)

Şimdi yazdığımız modulü publish edelim. Öncelikle npmjs.com üzerinden ücretsiz bir hesap açalım ve ardından aşağıdaki komut ile login olalım.

npm login

Bu komutun ardından sizlere username, password ve email bilgisini soracak bu bilgileri de girdikten sonra login işleminiz tamamlanmış olacaktır.

Şimdi cmd üzerinden proje dizinine gelerek publish komutunu çalıştıralım.

npm publish

Aşağıdaki ekranı gördüyseniz publish işlemi başarılı oldu demektedir.

Npmjs.com adresinden kendi profilinize gittiğinizde paketi görebilirsiniz.

Evet paketimizi başarılı şekilde deploy ettik. Şimdi bu npm paketini javascript projelerimizde nasıl kullancağımızı görelim. Boş bir proje oluşturalım ve az önce publish ettiğimiz paketimizi projemize ekleyelim.

mkdir turkeycitiesdemo
cd turkeycitiesdemo
npm init
npm i turkeycities --save

Boş bir index.js sayfası oluşturarak aşağıdaki kodu yazalım.

const { cityList } = require('turkeycities')console.log(cityList())

node index.js komutu ile projemizi çalıştırdığımızda aşağıdaki çıktıyı göreceksiniz.

Repo:

NPM:

--

--