Testlerin Sonuçlarını Nasıl Herkese Görünür Hale Getirebilirim ? Allure İle Test Raporlama.

Gizem Saruhan
Devops Türkiye☁️ 🐧 🐳 ☸️
3 min readJan 14, 2019
https://unsplash.com/photos/mcSDtbWXUZU

Merhaba, bu yazımda test raporlama yöntemlerinden biri olan Allure’u Jenkins’e entegre etmekten bahsedeceğim.

Testlerimizi yazdıktan sonra her çalıştırdığımızda aslında testlerin başarılı bir şekilde geçmesini bekleriz. Fakat özellikle UI testler için uygulamalarda sürekli yenilikler/değişiklikler/kod refactorleri yapıldığı için testlerimizi de çok sık güncellememiz ve bakımını yapmamız gerekir. Hangi testlerin bakımını yapmamız gerektiğini de manuel olarak bulmak yerine, bir test raporlama aracı kullanarak edindiğimiz raporlardan bulmak çok daha kullanışlı olacaktır. Mantıken otomatize edilmiş testleri manuel raporlamak ters bir hareket oluyor :)

Raporlamak neden önemlidir?

  • Rapor ekranını sürekli açık tutarsak prod ortamında test çalıştığı sırada hangi testin patladığını anlık olarak görebiliriz ve bu da bize production ortamında yaşanmış bir sorunu hemen fark etme imkanı sunar.
  • Test ortamında koştuğumuz testler patladığında; güncellememiz gereken test caselerimizi patlayan testlerden fark edebiliriz.
  • Test yazmak kadar yaptığımız işlerin görünür olması, tüm ekip tarafından bilinmesi ve caselerimizin proje kodunun ne kadarını kapsadığının fark edilmesi de çok önemlidir. Raporlama sayesinde rapor ekranını herkese açık şekilde paylaşabiliriz ve tüm ekip de işlerimizi takip edebilir. Hatta belki atlanan fakat çok önemli görülen bir case bize ekibin diğer üyeleri tarafından belirtilebilir.
  • En temele inmek gerekirse, günlük yaşantımızda bile yaptığımız işlerin raporlarını çıkartıyoruz. Bu yüzden raporlama aslında tüm o doğal sürecin bir parçası.

Test raporlamak için ücretli ve ücretsiz birçok tool bulunuyor. Ücretli tool’lardan Testrail’i gönül rahatlığıyla önerebilirim. 30 günlük ücretsiz bir deneme seçeneği sunuyorlar. Testrail kullanımı oldukça kolay ve testleri düzenli şekilde görme imkanı sağlayan bir tool, Jira’ya entegre olabilmesi de bence en güzel özelliklerinden biri. Ayrıca Testrail manuel testlerin raporlanması için de kullanışlıdır.

Ücretsiz bir tool arıyorsanız da Allure bu konuda yardımınıza seve seve koşacaktır.

Allure; Jenkins’e entegre olabilen bir plugin’dir.

Allure kurulumu için öncelikle Jenkins’te Manage Jenkins’e giriyoruz.

-1-

Manage Plugins kısmını açıyoruz.

-2-

Burda search’e allure yazdığımızda ilgili plugin karşımıza çıkıyor, install edip plugin’i seçiyoruz.

-3-

Sonrasında ilgili testi tetikleyen job’ımızı açıp Configure diyoruz bu sayfada Post-build Actions kısmında allure eklenmiş halde gelecek. Burda allure için results path’ini girmemiz gerekiyor. Results path, sonunçları proje kodundan çekeceği yer olmak zorunda.

-4-

Proje kodumuzda pom.xml’e allure için dependency eklememiz gerekiyor.

-6-

Değişikliklerimizi kaydettikten sonra artık Jenkins jobıyla tetiklenerek çalışan testlerin sonuçlarını Allure Report olarak görebilir hale geliyoruz.

-5–

Burda küçük bir püf nokta var, proje kodundan run ettiğimiz testlerin sonuçları Allure’a yansımayacaktır. Allure’a, projede clean verify komutuyla çalıştırdığımız testler ve Jenkins jobı ile çalıştırdığımız testlerin sonuçları gelmektedir.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur, yorumlarınızı bekliyorum. Bu arada yazıyı beğendiyseniz alkış ile beni haberdar edebilirsiniz.

Önceki yazım ->
Sonraki yazım ->

--

--