Yeni Başlayanlar için Docker-2

--

Merhaba.Bir önceki yazıda sanallaştırma ve container teknolojilerinden bahsettik.Bu yazıda ise Docker üzerine konuşacağız.

Docker kurulumu hakkında https://docs.docker.com/install/ linkinden faydalanabilirsiniz.Soldaki bölümden hangi işletim sistemine kuracağınızı seçebilirsiniz.Çok kısa sürdüğü için anlatmaya gerek duymadım.

Docker bildiğiniz üzere container teknolojisini kullanan,packaging,deployment ve running platformudur.Docker ile containerize ettiğiniz uygulamalarınızı platform bağımsız bir şekilde çalıştırabilirsiniz.Böylece farklı ortamlarda kodunuzun farklı tepkiler vermesi de önlenmiş oluyor.Günümüzde birçok uygulamanın containerize edilmiş versiyonu bulunmaktadır ve bunlar herkese açık bir şekilde DockerHub üzerinde tutulmaktadır.(https://hub.docker.com)

Örneğin docker hub üzerinden postgresql,nodejs vb. birçok uygulamanın image hallerini bulabilir,docker komut satırı üzerinden pull edip ve çalıştırabilirsiniz.

Diyelim ki postgres image’ini container halinde çalıştırmak istiyoruz.Aşağıdaki komutu girdiğimizde eğer daha önce postgres imajı hub üzerinden pull edilmediyse pull edilir,daha sonra çalıştırılır.İmaj daha önceden pull edilmiş ise bu imaj çalıştırılır.

docker run postgres

Container ve Image kavramlarından bahsettik ama belki kafanız karışmış olabilir.Bu iki kavramın tam olarak ne olduğundan bahsedelim.

Image: Kullanmak istediğiniz uygulama ya da servislerin tamamını içeren çalışmaya hazır paketler olarak tanımlayabiliriz.Bir veya birden fazla instance’ı yaratılarak çalıştırılabilir.

Container:Docker image haline gelmiş olan uygulama ya da servislerin çalışan haline denir.

Bu kavramları örnek bir senaryo ile inceleyelim.Diyelim ki postgres servisini biz docker üzerinde container olarak çalıştırmak istiyoruz.Öncelikle imajın elimizde olması lazım.

docker pull postgres

komutunu girdiğimizde Docker, postgres imajını çeker.Şuan elimizde çalışmaya hazır postgres imajı var.

docker run postgres

komutunu girdiğimizde ise Docker üzerinde postgres imajı container olarak çalışır.

Image vs Container

Siz de kendi imajınızı oluşturup docker hub üzerinde kendi repository alanınıza yükleyebilirsiniz.Dilerseniz public veya private olarak işaretleyebilirsiniz.Detaylarına daha sonra değineceğiz.

Bu yazıda docker,container,image gibi kavramlardan bahsedip bir docker imajını en basit haliyle nasıl çalıştıracağımızdan bahsettik.Bir sonraki yazıda bazı docker komutlarını nasıl kullanacağımızı öğreneceğiz.

--

--