Yeni Başlayanlar için Docker-3
Bu yazıda biraz temel docker komutlarından bahsedeceğiz.İlk olarak docker command line açalım.
docker run [image_name]docker run ubuntu
run komutu docker host üzerinde herhangi bir docker imajının instance’ını oluşturup container olarak çalıştırmamızı sağlar.Yukarıdaki komut docker hub üzerinden ubuntu imajını çekip çalıştırır.Eğer image daha önceden çekilmiş ise var olan imajı kullanır.Eğer imajı kendiniz çekmek istiyorsanız
docker pull [image_name]docker pull ubuntu
komutunu kullanabilirsiniz.Bu komut docker hub üzerinden ubuntu imajını sadece çeker,çalıştırmaz.Daha sonra run komutu ile çalıştırabilirsiniz.
docker ps
komutu ile docker host üzerinde çalışan bütün containerları görebilirsiniz.Bu komut ile çalışan containerlar hakkında ek bilgiler de edinebilirsiniz.Image Name,Status,Container Id vb.
docker ps -a
komutu ise sadece çalışan değil bütün containerları gösterir.
docker stop [container_id | container_name]
Çalışan bir container’ı durdurmak için stop komutunu kullanabiliriz.Container id’sini veya container ismini stop komutundan sonra girdiğimizde o container durdurulur.Eğer container ismini veya id’sini hatırlamıyorsak docker ps komutu ile kontrol edebiliriz.Eğer container başarılı bir şekilde durdurulursa komut satırında output olarak container ismi görünecektir.Çalışan containerları gösteren komutu girdiğimizde bu container listede gözükmeyecektir.
Durdurmuş olduğumuz container diskimizde halen yer kaplamakta.Eğer tamamen silmek istersek aşağıdaki komutu kullanabiliriz.
docker rm [container id | container_name]
Eğer bütün containerları listeleyen komutu çalıştırırsak bu container’ı artık göremeyiz.
Docker hub üzerinden çektiğimiz imajları görmek istiyorsak aşağıdaki komutu kullanabiliriz.
docker images
Eğer burada listelenen imajlardan artık kullanmadığımız birini silmek istiyorsak
docker rmi [image_name| image_id]docker rmi ubuntu
İmaj silerken dikkat etmemiz gereken şey,o imaja ait çalışan bir container olmamasıdır.Yoksa hata alırız.
docker run ubuntu
komutunu çalıştırdığımızda bizim için ubuntu’nun latest versiyonu docker hub üzerinden çekilir.Eğer biz belirli bir ubuntu versiyonu üzerinde çalışmak istiyorsak versiyonu aşağıdaki gibi belirtebiliriz.
docker run ubuntu:17.04
docker run [container_name]
komutu ile container çalıştırdığınızda komut satırı size bir output verir.Eğer siz aynı komut satırında bir komut daha çalıştırmak isterseniz buna o container stop edilinceye kadar izin verilmez.Bunun sebebi docker’ın o anda ön planda çalışıyor olmasıdır.Bu durumun çözümü için ya ikinci bir komut satırı açıp yeni komutları oradan çalıştıracağız ya da container’ı arkaplanda çalıştırmak için -d parametresini komuta vereceğiz.-d parametresinin anlamı detach moddur.
docker run -d [container_name]
Container’ı detach modda çalıştırdığımızda container çalıştıktan sonra başka komutlarımızı girmeye devam edebiliriz.
Son olarak çalışan bir container’ı durdurmak için aşağıdaki komutu kullanabiliriz.
docker stop [container_name | container_id]
Herhangi bir docker komutunun sonuna aşağıdaki gibi help eklerseniz o komut ile ilgili daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
docker stop --help
Bu yazıda temel komutlara baktık.Bir sonraki yazıda port mapping ve volume mapping konularına değineceğiz.