Fra student til konsulent — Løft blikket før skredet tar deg

Dag Brede Ihle
Dfind Consulting
Published in
4 min readAug 18, 2022
Fra Camp Dfind 2022

August er alltid en spennende tid hos oss i Dfind Consulting. Sommerstudentene har nettopp blitt offboardet, mens våre nyutdannede kollegaer har sin første arbeidsdag som eksperter i IT. Dette innebærer naturligvis forventninger fra oss som arbeidsgiver, fra kunder og ikke minst fra den nyansatte selv. I dette innlegget skriver jeg om hvordan Dfind Consulting sørger for å møte deres forventninger gjennom vår onboarding-uke. Hensikten med uken er å gi nyutdannede en trygg start på karrieren og samtidig hjelpe dem på veien til å bli gode konsulenter. Slik lykkes Dfind Consulting i å utvikle markedsledende løsninger for våre kunder.

En nyutdannet sin styrke

Erfaring, hva har det egentlig å si i IT-bransjen? En erfaren topptur-gåer kan mest sannsynlig gå fortere, gjøre bedre sporvalg og klare seg bedre enn en uerfaren topptur-gåer. Statistikken viser derimot at jo mer erfaren du er, jo mer utsatt er du for å bli tatt av snøskred. Kan man basert på dette anta at jo mer erfaren du er, jo høyere er sannsynligheten for at du følger “kjente spor” i stedet for å se nye løsninger eller legge merke til endrede forutsetninger?

Det er nettopp her de nyutdannede rett fra skolebenken har sin styrke, og dette gjelder spesielt i IT-bransjen. Teknologi, rammeverk og språk endrer seg så raskt at innen du kan kalle deg erfaren, kan forutsetningene ha endret seg, eller det det kan ha kommet en ny løsning på problemstillingen. Derfor mener jeg at nyutdannede med ufargede sinn, er særlig relevante og stiller sterkt for å se de beste løsningene for våre kunder.

Innenfor frontend finnes det flere gode eksempler på hvor raskt teknologi og etterspurt kompetanse utvikler seg. Du rekker knapt å bli erfaren i et rammeverk før det har kommet et nytt og mer “moderne” på banen. Illustrasjonen nedenfor viser endring i popularitet for hvert frontend-rammeverk siden 2016. Dette gjenspeiler riktignok ikke etterspørsel i markedet, men det gir et interessant bilde av hvor raskt det skjer endringer i teknologi, som igjen påvirker etterspørselen av kompetanse.

“THE STATE OF JS 2021: FRONT-END FRAMEWORKS AND LIBRARIES”. Alex Ivanovs. 19. februar, 2022

Utvikler vs. konsulent

Våre nyutdannede konsulenter har i løpet av studietiden blitt eksperter innenfor sitt tekniske fagfelt. Dette har vi sikret gjennom grundige screeningprosesser og intervju. Felles for alle er at ingen har hatt “konsulentfaget” på skolen. Konsulent og utvikler er i mine øyne to veldig forskjellige roller. Vi konsulenter går hele tiden på line. Oppgaven vår er å balansere mellom å utfordre kundene våre, og samtidig se at løsningen vi oppfatter som perfekt, nødvendigvis ikke er den som skaper høyest verdi. Det er nettopp her det er så utrolig viktig at vi bruker kompetansen vår til å hjelpe kundene våre i å gjøre gode vurderinger.

Det finnes ingen fasit på hva som definerer en god konsulent. Du har muligheten til å lage din egen definisjon basert på din personlighet, erfaring og kompetanse. En god konsulent er uavhengig av personlighetstrekk. Forskjellen finner vi i hvordan du lærer å bruke disse trekkene sammen med din kompetanse til å spille deg selv og våre kunder gode. Det betyr at jo større mangfold vi har, jo større arsenal tilegner vi oss av fremgangsmåter for å hjelpe kundene våre. Dette er etter min mening, det som virkelig gjør jobben vår til en av de mest givende, utviklende og utfordrende jobbene innenfor IT. Så hvordan utgjøre denne forskjellen som konsulent, uten erfaring? Jo, Camp Dfind.

Det ble luftig på Camp Dfind 2022

Camp Dfind

Vi kan ikke påstå at vi er de eneste i bransjen som har en onboarding-uke for nyutdannede konsulenter. Derimot tør vi påstå at vi har bransjens kanskje mest unike omboardinguke. Konseptet bak Camp Dfind er å trene opp våre egne, av våre egne. De nyutdannede får under trygge forhold bryne seg på typiske fallgruver man som konsulent opplever, og kjenne på presset som kan oppleves ute hos kunde. Samtidig blir de kjent med sine nye kollegaer og ledere på en utflukt ute av byen. Hensikten med Camp Dfind er å gi konsulentene en verktøykasse de kan ta med seg ut til sitt første prosjekt. Dette gjør at våre nyutdannede kollegaer kan senke skuldrene når første kunde står for tur. De vil føle seg tryggere, skape mer verdi og på den måten føle seg mer verdsatt, som til syvende og sist fører til høyere trivsel.

Teknologi og språk er selvsagt også en viktig del av Camp Dfind. Vi har fokus på at konsulentene får tatt i bruk nye spennende språk og rammeverk som de kanskje ikke har vært borti før. Dette gjenspeiler også noen av utfordringene når man går fra skolebenken til konsulent hos en ny kunde. Evnen til å tilegne seg kunnskap i ukjente språk, rammeverk, metodikker og teknologier raskt.

Deltakernes beskrivelse av Camp Dfind 2022

Camp Dfind er under kontinuerlig utvikling for å sikre våre nyutdannede den beste starten på sin karriere hos oss. Ser du for deg en fremtid som IT-konsulent og har lyst til å vite mer om Camp Dfind? Vi kan dessverre ikke røpe mer om konseptet, men håper du har lyst til å oppleve det med oss. Kanskje vi sees på Camp Dfind?

Referanser

The State of JS 2021: Front-end Frameworks and Libraries. 2022. Hentet fra https://stackdiary.com/front-end-frameworks/

--

--