2.Mühendislikte Stajyer!: 5 Madde İle Staj Başvurusunda Bilinmesi Gerekenler

Mühendislikte yöneleceğiniz alana uygunluğu

Ömer Said Erdoğan
Diary Post
2 min readJul 18, 2016

--

B

elki de en mühendislik hayatınızdaki en önemli adım yöneleceğiniz alanı seçmektir. İkinci sınıfın ilk dönemde aldığınız derslerle dönemin sonlarına doğru yöneleceğiniz alan biraz daha belirli olmaya başlar, ilk adımı bu zamanda atarsınız. Makine mühendisliğindeki öğrenciler için bu konuda iki alan vardır; Enerji ve Konsrüksiyon. Bunlardan birine yönelik sektördeki şirket seçiminiz çok önemlidir.

“İdeallerinize giden yolda ilk tecrübe ilk stajınızdır.”

Staj yapacağınız gün sayısı ve takvimdeki yeri

Başta dediğimiz yaz dönemi stajları için konuşacak olursak, birçok üniversite yaz dönemi stajlarını gruplara ayırmış durumdadır. Bu şu anlama geliyor; haziran sonunda dönemin bittiğini varsayarsak yaz dönemi stajları için temmuz ve ağustos ayları kalmaktadır. Toplam 60 günlük bu iki ayda; 20şer günlük 3 grup, 30ar günlük iki grup veya sadece bir grup oluşturulmaktadır. Bu grup ayrımlarına göre de staj zamanın takvimdeki yeri belirlenmiş olur. Kişi başvuru yaparken bu zaman aralığını belirtmelidir. Ben okurken OMÜ’de tek grup var ve staj gün sayısı 30’du. Her iş günü staj günü sayılıyordu.

F22-Raptor

Stajın amacının ne olduğu ve açıklaması yazılmalı

Üniversitedeki bölümünüz bu konuda duyuru yapmalı ve staj yönetmeliğinde belirtmelidir.

Mesela; İTÜ’de ayrıntılı bir şekilde stajın gün ve yapılacağı bölüm belirtilmekte:

  • 1 hafta ( 5 iş günü ) işletme veya fabrikanın projelendirme, ürün geliştirme ve varsa AR-GE departmanlarında,
  • 3 hafta (15 iş günü ) imalat departmanlarında yapılmalıdır

OMÜ’de ise bu durum iki faklı zorunlu staj dönemi için ayrılmıştır.

  • Zorunlu Staj döneminde İmalat Stajı,
  • Zorunlu Staj döneminde ise Yönetim Stajı yapılmalıdır.

Yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi teknik üniversitelerin stajlara verdiği değer normal üniversitelerin verdiği değerden oldukça farklıdır.

En çok bilinmeyen mesele, sigorta

Bu konuda bilinen en temel şey ise stajın niteliğidir. Eğer üniversiteden ayrı özel staj yapacaksanız sigortanızı staj yapacağınız şirket karşılamalıdır. Primleriniz şirket tarafından SGK’ya “İş kazası ve meslek hastalığı sigortası” ödenmektedir. Özel staj yapacağınızı başvuru yaparken başvuru formunun üzerinde dile getirmeniz gerekmektedir.

Zorunlu stajlarda ise yine “İş kazası ve meslek hastalığı sigortası” priminin okul tarafından ödenmesi zorunludur. Eğer zorunlu staj yapacaksanız endişeleneceğiniz her hangi bir konu bulunmamakta.

Önemli: Zorunlu veya özel stajınız bittikten sonra bir iki gün içerisinde şirketten ilişiğiniz kesilir. Bu bir iki günden sonra en yakın SGK’ya gidip durumunuzu kontrol edin ve kimin üzerindeyseniz tekrar başvuruda bulunun. Ben birinci sınıfın sonunda yaptığım özel staj sonunda bu durumu fark etmediğim için şuan SGK’ya güya zam gibi gösterseler de faizli borcum bulunmakta.

Stajda şirket bize ödeme yapar mı

Öncelikle belirtmek lazım ki her şirket gün sayısına göre veya aylık ödemeler yapmaz. Bazı kurumsal şirketler bu tür ödeme konularında bütçe hazırlayıp stajyerlere ödeme yapıyorlar. Fakat bu sene içerisinde hazırlanan ve 2016–2017 eğitim döneminde uygulanması için stajyer öğrencilere asgari ücretin en az yüzde 30’u kadar ücret ödenmesi, TBMM Başkanlığına sunulan Tebligat Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile kabul edildi. Yani evet artık şirketler stajyerlere ücret ödeyecekler.

--

--

Ömer Said Erdoğan
Diary Post

Jr.R&D Engineer /#Entrepreneur / #Blogger / #Designer