4. Mühendislikte: Staj Defteri

Tam bir muamma!

Ömer Said Erdoğan
Diary Post
4 min readJul 29, 2016

--

Daha staja başlamadan hatta staj yapılacak yer dahi belirlemeden öğrencinin aklına takılan defter. Öyle bir defter ki daha önce öğrenci, hayatında kafasına bu derece takılan bir defterle karşılaşmamış, karşılaşmadığı gibi kafasına düşen bu defter onu korkutmakta ve ürkütmekte.

Görünüşü her ne kadar basit ve ağır gözükmese de sanki öğrencinin kafasına vurulurmuşçasına bir defter. Peki, o kadar staj uğraşından sonra tam da staja başlamışken ne yapılır ki bu staj defteriyle? Yani nasıl yazılır? Ne zaman yazılır? Gün gün mü yoksa staj sonunda mı yazılır?

İşte bu gibi sorulara elimden geldiğince cevaplar vereceğim fakat sabır elzemdir. Rahat olun o defter artık size batmayacak!

İlkadım

Öncelikle şunu demem lazım ki burada staj defterinin dilinden bahsetmeyeceğim. Her üniversitenin belirlediği staj defteri kuralları belirli ve yayımlanmış. Daha öğrenciliğimin ilk senesinde yaptığım araştırmalarda öğrendiğim kadarıyla da birçoğu birbirinden farklı, bir türlü vahdeti, birliği sağlayamamışlar. Yayımlanan yönergeler bu konuda sizlere gayet yardımcı olacaktır.

Öncelikle stajın türü yani konusu belirli değil ise onu belirlemek lazım. Üretim stajı mı? Yönetim stajı mı? Bu konu ya daha önceki yazımda değindiğim için burada değinmeden geçiyorum.

Staj defteri nasıl yazılır?

Staj defteri yazmanın bin bir çeşidi var. İstenildiği gibi yazılabilir. İsteyen herkes kafasına geldiği gibi, kendine göre yazabilir. Bu durum kişiden kişiye değişeceği için belirsizdir. Kimseye bu belirsizlik konusunda diyecek bir lafımız yok. Fakat bu belirsizlik sizi şaşırtmasın. Biz programlı gideceğiz.

Günlük yazmak en çok bilinen!

Yani gün içerisinde neler yaptığınızı ve neler öğrendiğinizi not defterinize not alırsınız. Daha sonra günün ilerleyen saatlerinde, bu genelde akşam saatleri olur; not defterinize aldığınız notları değerlendirip basit bir kâğıt üzerine o güne ait taslağı hazırlarsınız. Daha sonra ise defterdeki günün yerine hazırladığınız taslağı yazabilirsiniz. Bu herkes tarafından bilinen ve yapılabilir bir çözümdür.

Fakat staj zamanında her gün aktif olmaya bilirsiniz ve yeni bir şeyler öğrenemeye bilirsiniz. Hatta genelde ilk günler gerek belirsizlikten gerek oryantasyondan dolayı, siz her ne kadar heyecanlı olsanız da sakin geçebilir. Bu durum sizin günlük alacağınız ve günlük yazacağınız notları engelleyebilir. Günleriniz boş kalabilir. Bu da sizin moralinizi ve staja olan ilginizi azaltabilir. Bu ve bunun gibi birçok sebep sizi hazırladığınız programdan alıkoyacağı için başka bir belirsizliğe itecek. Hazırladığımız program mahvolacak. Ve herkes gibi staj bittikten sonra yazacaksınız.

Programlı davranmak birinci hedef ve belirsizlikler ise bizim düşmanımız.

Ya da bu durumu bizi ikinci bir yönteme itecek. İkinci yöntemdeki bilgileri kendi analizlerime göre hazırladım. Edindiğim deneyimlere göre hazırladığım program tüm stajlarımda bana ve hatta bu konuda bilgisi olmayan arkadaşlarıma da yardımcı oldu, fayda sağladı. Sonuç olarak ben ve diğer arkadaşlarım daha sorunsuz ve başarılı bir şekilde stajlarımızı tamamladık.

Burada en önemli konu programdan sapmamak ve belirsizlikleri ekarte etmektir

Hazırladığım programda günlük olarak not defterine aldığımız notlar devam ediyor çünkü o notlar bizim çıkış noktamız ve en önemli kaynaklarımız. Ardında yine günlük olarak notlar haricinde basit taslaklara ihtiyacımız var. Gün içerisinde notlar haricinde uzun uzun yazmamız gereken bölümleri not defterine değil bu taslak kâğıtlara yazıyoruz. -Ben yazarken arkası dolu müsvedde olarak kullanılabilecek bir A4 kâğıda iki günü sığdırabiliyordum.- Ardından ise stajımızı haftalık zamanlara bölüyor ve haftalık olarak defterimize staj yaptığımız altı-yedi günü yazıyoruz. Yazım sırasında ilk kaynak not defterimiz ve ardından taslaklarımız, bu sayede her gün neler yapılmış bunları rahatça görebiliyoruz. Bu geniş görünüm sayesinde rahatça yazabiliriz. Öğrendiğimiz yeni şeyler hakkında araştırma yaparak, araştırmalar sonundaki yeni bilgilerle de günlük yazılarımızı şekillendirebilir, yazılarımızı şenlendirebiliriz.

Bu haftalık program sayesinde rahatça, sıkıntı yapmadan ve belirsizliğe düşmeden yazılarımızı yazabilir hale gelmiş olduk.

[caption id=”attachment_1527" align=”aligncenter” width=”1000"]

Araştırmalar sonundaki yeni bilgilerle de günlük yazılarımızı şekillendirebilir, yazılarımızı şenlendirebiliriz.

Araştırmalar sonundaki yeni bilgilerle de günlük yazılarımızı şekillendirebilir, yazılarımızı şenlendirebiliriz.[/caption]

Boş gün korkusu

Problem olabilecek konu bazı günlerdeki boşluklar olabilir sonuç olarak her günümüz dolu dolu geçecek diye bir kaide yok. –Keşke dolu dolu geçse- Haliyle sakin geçen günlere yazılabilecek hiçbir şey yok gibi gelebilir fakat durum sandığınız gibi değil. Mesela ilk gün genelde aksiyonlu ama boş geçer yani yeni bir şeyler öğrenmek ve yazmak için gerekli not ve taslak hazırlanamayabilir. Bu durum gayet normaldir.

Peki, ne yapmak gerek? İlk günler için en pratik çözüm staj yaptığınız şirketten bahsetmektir. Burada staj yaptığınız şirketin kısaca tarihçesi veya vizyon ve misyonu yazılabilir. İki günü –sayfayı- geçmemek kaidesiyle bunda hiçbir sakınca yoktur. Ardından ki zaten genelde ikinci gün tam olarak yeriniz ve yapacağınız şeyler belirli olur, hakikatiyle not almaya küçük taslaklar yazmaya başlayabilirsiniz.

Yine staj zamanında boş ve sakin geçen bir gününüz olabilir. Ve yazacak not ve taslak bulamayabilirsiniz. Bu konuda yapılabilecek en doğru davranış o günü boş bırakmak veya basit bir şey yazmak değildir. Aksine staj yaparken öğrendiğiniz bir konu hakkında ayrıntılı bir yazı günlük yazısı olarak yazılabilir. Bu konuda da yine hiçbir sakınca yoktur.

Boş gün için basit bir örnek verecek olursak: Mesela boş bir gününüz var ve bu güne ne not alabildiniz ne yazılabilir her hangi bir fikriniz yok, bir gün önce de CNC plazma makinesinden CAD yardımıyla bir parça kesilmiş ve hazırlanmış olsun. Bu durumu zaten siz bir önceki gün için biliyorsunuz ki gerekli notlar almış ve taslak yazılmışsınız. Bugün yani boş gün içinse CNC plazmalarla ilgili az bir araştırmayla çok güzel bir yazı içeriği oluşturabilirsiniz. Bu sayede boş gününüzü doldurmuş olacaksınız.

Aklıma gelen birkaç soruya cevap — SSS

Yazının içerisine fotoğraf eklenebilir mi?

-Evet, düzeni bozmayacak ve çok fazla yer kaplamamak şartıyla A4 çıktısı alıp kesip ardından sayfanın uygun bir yerine yapıştırabilirsiniz.

Yazı içerisine grafik nasıl eklenir?

-Eğer grafiğiniz çok büyük değilse yine A4 kâğıda çıktı alıp kesip yine sayfanın uygun bir yerine yapıştırabilirsiniz. Eğer ki grafiğiniz sayfa kadar veya daha geniş ise Ek-1 dosyasına ekleyip yazı içerisinde de grafik numarası veya sayfa numarası olarak belirtmelisiniz.

Yazı içerisindeki gerekli teknik çizimler için ne yapmalı?

-Teknik çizimler sayfalara yapıştırılmaz. Staj defterinden ayrı olarak Ek-1 dosyası hazırlanılıp onun içerisine teknik çizim numarası veya sayfa numarasına uygun bir şekilde yerleştirilirler.

Yazı içerisine rapor nasıl eklenmeli?

-Sizden istenen ve hazırlanan raporlar için gerekli bilgiler yazı içerisinde verilir ve ardından Ek-1 dosyasında rapor numarasına, sayfa sayısına veya ek numarasına göre yerleştirilir.

Eğer sizin de staj defteri ile ilgili bu sorular dışında sormak istediğiniz her hangi bir soru olursa çekinmeden yorumlar kısmından sorabilirsiniz.

--

--

Ömer Said Erdoğan
Diary Post

Jr.R&D Engineer /#Entrepreneur / #Blogger / #Designer