Filterbubblor och falska nyheter

Digitala biblioteket och medier
MIK-labbet
Published in
2 min readFeb 8, 2017

Foto: bubbles by frumbert Licens: CC BY 2.0

Vi som vuxna behöver också förstå hur internet, sociala medier och spel fungerar, allt för att vi själva vara mer medvetna om eller när vi eller våra barn blir påverkade. Vi behöver precis som barnen kunna skilja fakta från åsikter eller känslor, för det är skillnad. Vi som föräldrar kan inte nöja oss med att låta skolan lära ut källkritik, vi behöver också ta vårt ansvar, och lära oss själva och våra barn att vara kritiska mot de källor som de tar del av.

Kristina Alexandersson
Chef, internet i skolan/Webbstjärnan, Internetstiftelsen
Källa: https://www.iis.se/blogg/alla-behover-bli-mer-kallkritiska/

-I kölvattnet av Brexit och det amerikanska presidentvalet har intresset ökat för det försämrade hälsotillståndet på Internet. Fenomen som filterbubblan och den ökande förekomsten av falska nyheter debatteras flitigt. Det här är frågor som berör demokratins grundvalar och därför mycket angelägna för oss i biblioteksvärlden att fördjupa vår förståelse för. Om nätet mår dåligt mår inte heller biblioteken bra.

För att möta utmaningarna med det ökande främlingskapet och desinformationen på nätet är det nödvändigt att vi i folkbiblioteken utvecklar vår medie- och informationskunnighet, och i synnerhet den digitala källkritiken och sökkritiken. Därför satsar vi nu på intern fortbildning inom det här viktiga området.

Den 13 mars har Viralgranskaren utsett till Källkritikens dag, och SSB kommer att uppmärksamma dagen bl.a. med intervjufilmer och publika aktiviteter.

WORKSHOP
För att förbereda oss inför dagen har vi bokat in två workshoptillfällen med en av Sveriges främsta experter på källkritik:
Kristina Alexandersson,
Chef, internet i skolan/Webbstjärnan, Internetstiftelsen

TID
tisdag 28 februari, kl 9.00–11.00
onsdag 1 mars, kl 9.00–11.00
tisdag 11 april, kl 9.00–11.00

PLATS
Runda rummet, Asplundhuset

ANMÄLAN
Om du är anställd inom Stockholms stadsbibliotek, och vill delta i någon av workshoparna: ta kontakt med din närmaste chef och meddela ditt intresse. Det finns plats för 10 deltagare per workshop, och det är först till kvarn.

FÖRBERED DIG GÄRNA
Vill du redan nu fräscha upp dina kunskaper i käll- och sökkritik?
Utforska vår Käll- och sökkritiska verktygslåda!

VÄLKOMMEN! :)
Åke Nygren & Maria Bylund, Digitala biblioteket
Kontakt: digitalabiblioteket@stockholm.se

--

--

Digitala biblioteket och medier
MIK-labbet

Ett digitalt klotterplank från enheten Digitala biblioteket och medier vid Stockholms stadsbibliotek.