Intervju med Medialab Prado

Sanna Ghotbi
Digidem Lab
Published in
3 min readJun 21, 2017

Det är den 10e juni och vi, Sanna Ghotbi och Tim Wetterek Andersson, befinner oss på konferensen Fearless Cities i Barcelona. Vi ha lyckats få tag på Alejandra de Diego Baciero och Pedro Alvarez Gonzalez Roxu som båda arbetar på Medialab Prado i Madrid. Labbet är en av inspirationskällorna till Digidem och vi bestämmer oss för att göra en intervju med de båda. I ett soligt Barcelona berättar de om hur det hela började, vilka projekt de driver och målet för framtiden.

Sanna: Vad är Medialab Prado? När började det?

Pedro: Vi har funnits i flera år men när vi 2015 tillverkade en digital medborgarplattform, Decide Madrid, som ville verka för direktdemokrati och deltagarbudget i Madrids kommunfullmäktige fick vi större stöd från kommunen och kunde växa. Genom plattformen kan personer skicka in motioner och förslag och följa processen av beslut och genomförande.

Alejandra: Labbet verkar också för att främja kultur genom digitala verktyg

Sanna: Hur många personer är ni som jobbar med projektet?

Alejandra: Vi är 20 personer i medialabbet och tre personer som jobbar på en underenhet, ParticipaLab, för att få in idéer från sociala rörelser i staden.

Sanna: Vad har ni för projekt just nu?

Pedro: Vi erbjuder tre olika former av workshops, den ena är öppna internationella workshops som hålls ungefär 2–3 gånger per år där personer och organisationer kan skicka in idéer för projekt som kan förbättra demokratin i samhället. De bästa åtta förslagen blir sedan utvalda för att komma och jobba under två veckor hos oss, där de får resurser för att kunna utveckla idén.

Vi har också öppna workshops en gång i månaden som hålls kring olika teman, dessa bestäms av ett arbetslag som vi har på labbet. Slutligen har vi även ett öppet utrymme där folk kan delta dagligen med sina idéer och kunskaper.

Alejandra: Ett exempel på en internationell workshop som vi har årligen är ”Collective intelligence for democracy” som är en stor, öppen och gratis workshop under två veckor där folk från hela världen samlas för att utveckla konkreta verktyg för kollaborativ ekonomi och direktdemokrati. Det var igenom denna workshop vi lärde känna dem från Digidem.

Pedro: För oss är det viktigt att alla verktyg som skapas är opensource så att andra kan använda de. Systemet vi utvecklade för Madrids deltagardemokrati och deltagarbudget, Decide Madrid, används i 30 andra kommuner i Spanien varav fem använder sig utav verktyget för deltagarbudget.

Sanna: Hur ser ni på framtiden? Vad kommer härnäst?

Alejandra: Vi vill framförallt bli fler som jobbar med det och öka antalet deltagare i workshopen. Vi har väldigt många som är intresserade och vi vill fortsätta med att utveckla fler verktyg för politiker och kommuner som ger konkreta förbättringar av demokratin. Vi vill utveckla verktyg så att politiker inte kan slå ner folks idéer, om de använder sig av våra plattformar och påstår sig verka för demokratin gör dessa verktyg det väldigt enkelt att se om de är ärliga med sina intentioner.

Vi tackar Alejandra och Pedro för intervjun och ser fram emot ett fortsatt samarbete med Medialab Prado med förhoppningen att en dag etablera ett lika stort och kunskapsrikt labb som deras.

--

--