Madrid — en demokratisk oas i en tid av politisk depression

Redan när jag anlände i Madrid för att delta i en internationell workshop på deras digitala kulturhus visste jag att detta skulle vara två veckor fyllda med konstant inspiration.

Sanna Ghotbi
Digidem Lab
3 min readDec 18, 2017

--

Så här såg det ut där vi jobbade, i en stor lokal på andra våningen av huset

Madrid var centrum av 15M rörelsen, en demokratisk folkrörelse där människor som var trötta på korruptionen, renovräkningar, arbetslöshet och att aldrig bli lyssnade på av makten tog till gatorna i protester. Torgmöten där vanliga människor började diskutera politik ledde till formandet av en medborgarplattform där vem som helst kunde vara med och bestämma över vilka förändringar de ville se i sin stad och sedan ställa upp till val i kommunen. Idag har denna medborgarplattform, Ahora Madrid, haft makten i två år och sedan dess har staden arbetat djupgående med demokratifrågor.

Det digitala kulturhuset som vi arbetade på heter MediaLab Prado och har varit en del av kommunen i ungefär tio år och när Ahora Madrid fick makt kunde de få resurser för att arbeta specifikt med demokratiskt deltagande. Varje år håller de nu en internationell workshop på två veckor där människor från världen över åker för att delta i tio projekt som blivit utvalda med fokus på digitala verktyg och metoder för att fördjupa demokratiskt deltagandet. Under två veckors tid var vi ca 70 personer från Brasilien, USA, Indien, Tunisien, Italien, Colombia, Argentina, Bolivia, Spanien, Danmark, Gabon, Mexiko, Portugal, Peru och Sverige som arbetade från morgon till kväll med allt från verktyg för att göra kollaborativa kartor om hur vi upplever och vill ändra vår stad, spel som tvingar deltagaren att sätta sig in i andras situationer, appar där medborgare kan filma frågor till politiker och en aktivistbot för att bättre anpassa politiska kampanjer till sina följare.

Vi på Digidem Lab höll i projektet ”Consul going worldwide” med syftet att göra det lättare att installera och utvärdera användandet av den plattform som används i Madrid och 60 andra städer i Spanien och Latinamerika. Vid slutet av workshopen hölls också en konferens om Consul där människor från hela världen som har använt plattformen eller vill börja använda den deltog. Där höll Madrids högsta ansvarige för demokratifrågor ett brandtal där han tackade Digidem Lab och berättade att tre nya huvudstäder i Latinamerika samt FN ska börja använda Consul, vilket är ett sort steg för deltagande demokrati.

Generellt fanns det en stämning av att allt är möjligt och att hierarkier inte existerar. Flertal gånger när jag stod och minglade med huvudpersoner i 15M rörelsen, Piratpartiet på Island eller Momentum i England (för övrigt är det de tre rörelser vi brukar berätta om när vi håller workshops) insåg jag hur vi alla bara är människor som har olika kunskaper och att den enas erfarenheter inte är mindre värda än den andras. Att vara aktivist eller ung är inte lätt i en värld där högt uppsatta politiker och makthavare anses veta bäst. Det är inte ofta i livet som jag befinner mig på en plats som andas direktdemokrati och positiva politiska krafter men under två veckor i Madrid hittade jag en tillflyktsort och jag vill aldrig sluta försöka skapa den på andra platser i samhället.

Sanna Ghotbi, Projektkoordinator för Digidem Lab

Vi som utgjorde kollektiv intelligens 2017
Här är Digidem Labs projektgrupp

--

--