”Medborgarbudgeten är nyckeln en perfekt stad”

Cap ou Pas Cap är en organisation anlitad av Paris stad för att engagera medborgare i utsatta områden i stadens medborgarbudget. De åker dit folk befinner sig och hjälper till att skriva förslag och rösta. Digidem Lab träffade Margaux Nasreddine från Cap ou Pas Cap när hon stod vid en röststation utanför en skola i Paris.

Digidem Lab
Digidem Lab

--

Hur arbetar ni för att nå ut till människor?

Vår organisation arbetar bara med att nå ut i fattiga områden där folk sällan inkluderas i politiska beslut. Vi börjar oftast med lokala möten där medborgare kan lyfta sina känslor och vi bara lyssnar. Mötena är ett sätt för folk att äntligen få prata om sina problem och få berätta om hur de vill bli inkluderade. Oftast är det omkring 10 personer på dessa första möten och deltagarna känner mer tillit till oss eftersom vi är en extern organisation och inte representerar staden.

Margaux Nasreddine från Cap ou Pas Cap

Kan du berätta mer om hur ni skapar lokalt förtroende?

Under första fasen gör vi en lista över lokala organisationer som är viktiga i området och skapar ett schema för när dessa kan delta.

Det viktiga när man samarbetar med lokala organisationer är att de känner att de får ut något av samarbetet och att det inte läggs ovanpå deras ordinarie arbete.

Man behöver visa att de kan nå sina mål genom att delta i medborgarbudgeten.

Ett exempel är när vi samarbetade med en förening som jobbar med hemlösa och vi förklarade att de kunde få nytta av medborgarbudgeten genom att lägga förslag kring något som de hemlösa redan hade behov av. Det ledde till att föreningen skapade ett förslag för att införa låsbara skåp runt om i staden så att hemlösa inte behöver bära runt på sina grejer.

Det är viktigt att ta tid för att de lokala organisationerna ska lära känna en och veta vem en är för att de ska vilja samarbeta. Det är också viktigt att vända sig till föreningar från första början, involvera dem i hela processen och inte säga åt dem vad de ska göra.

Hur hjälper ni medborgare under förslags- och omröstningsfasen?

När folk inte är vana vid att delta blir det ett stort steg att skriva ett konkret politiskt förslag. Därför försöker vi först lyssna på alla deras problem och känslor de inte fått tillfälle att uttrycka innan vi hjälper dem att komma på konkreta idéer.

Vi håller i workshops där vi använder oss av lekar och övningar för att komma på förslag. Exempelvis använde vi tärningar där en tärning hade olika målgrupper på varje sida, exempelvis ”äldre”, ”barn” eller ”hemlösa”. Den andra tärningen hade ett verb exempelvis ”bygga”, ”subventionera”, ”hjälpa” och den tredje hade ett substantiv som ”bänkar”, ”trädgård”, ”busskort” osv. Med hjälp av ordkombinationen fick de i uppgift att skapa ett förslag och ibland fick folk riktigt bra idéer som de sedan skickade in.

Under omröstningsfasen är vi ute och möter människor där de är så att de inte behöver ta sig till oss. Vi har informationsbord och röststationer på gator, parker, vid skolor och olika mötesplatser. I år hade vi som mål att nå föräldrar och ordnade möten där dit de kunde ta med sina barn.

Har medborgarbudgeten gjort någon skillnad?

Jag kan se att folk blir glada när de ser resultaten av medborgarbudgeten, alltså när förslagen som de har skrivit eller röstat på implementeras och när de tillfrågas om sina åsikter och idéer. Jag tror att medborgarbudgeten är nyckeln till att skapa en perfekt stad.

--

--