Mobil Uygulama Girişimi 101

DIGIEGGS
DIGIEGGS

--

Diyelim ki, yakın zamanda kafanızı kurcalayan, yatmadan önce acaba olur mu diye etraflıca düşündüğünüz uykularınızı kaçırırcasına sizi heyacanlandıran bir uygulama fikriniz var. Yakın çevrenizde güvendiğiniz dostlarınızla fikrinizi paylaştınız ve olumlu yorumlar aldınız. Fikri paylaştıkça heyecanınız artıyor ve uygulamak için giderek daha da sabırsız hale geliyorsunuz. Bu noktada artık harekete geçmeye hazırsınız. Ama öncelikle bir startup fikrinin, yola çıkmadan ve ilk adımda yapması gerekenleri dikkate almalısınız. Mobil uygulama girişimi için hangi konuların gözden geçirilmesi ve hazırlıklı olunması gerektiğini sizler için 8 başlık altında derlerdik.

1. Uygulamanın Sınırlarını Belirleyin

Genel olarak uygulamanın özelliklerini belirlediyseniz mutlaka bunları öncelik sırası ile listeleyin. Eğer özellik sayısı kontrolden çıktıysa ve geliştirmesi zaman alacaksa bunları bölümleyebilirsiniz. Uygulamanın temel olarak ne yapacağını kendinize sorun. Öncelikle, olmazsa olmaz özellikler üzerine yoğunlaşıp uygulamanın daha hızlı bir şekilde geliştirmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede uygulama geliştirme bütçenizi de zamana yayarak dengeleyebilirsiniz. Uygulama temel hatlarıyla oluşturulduktan ve kullanılmaya başladıktan sonra diğer planladığınız özellikleri de geliştirmeye başlayabilirsiniz. Tabi bu süreçte eklenebilecek yeni özellikler de keşfedeceksinizdir. Yine öncelik sırasını kullanıcı yorumları ve deneyimlerine göre yeniden düzenleyebilirsiniz.

2. Doğru Kişilerden Görüş Alın

Genellikle girişim fikrimizi öncelikle en yakınımızdakilerle paylaşırız ve görüşlerini alırız. Fakat yakınlarınızın sizi kırmamak için olumlu yorumlar yapmaları yüksek bir ihtimal. O yüzden daha yapıcı yorumlar yapan kişilere başvurmanız, farklı açıdan görmenize olanak sağlayacaktır. Çevrenizde girişim fikriniz ile ilgili konularda uzman kişiler varsa çok şanslısınız. Onlara fikir danışabilir ve süreci daha kolay bir şekilde oluşturabilirsiniz. Ama her zaman uzman kişilere ulaşmak kolay olmayabilir. Yine de Linkedin ve Twitter gibi sosyal medyalar üzerinden onlara ulaşmayı deneyebilir, görüşlerini almak için iletişime geçebilirsiniz. Genellikle sizi kırmayacak ve fikirlerini belirteceklerdir. Eğer iletişim kuramazsanız, daha önce startup ile çalışmış yazılım firmaları ve ajanslar da konu ile ilgili size yardımcı olup tecrübelerini paylaşabilirler. Aynı zamanda uygulamaya geçme konusunda da size destek olabilirler.

3. Hedef Kitlenizi Belirleyin

Fikrinizin en çok hangi kullanıcı profilinin işine yarayacağını ne kadar erken belirlerseniz, onlardan o kadar erken görüş alarak uygulamanın kullanılabilirliği ve ihtiyaçları konusunda o kadar hızlı fikir edinmiş olursunuz. Bu da gerekirse erken aşamalarda fikrinizi revize etmenize olanak sağlar. Hedef kitleyi belirledikten sonra reklam ve tanıtım için hangi mecralardan, ne şekilde kullanıcılarla iletişime geçebileceğinizi de tanımlamış olursunuz. Eğer girişim fikriniz gerçekten kullanıcıların ihtiyacı olan ve severek kullanacakları bir uygulamaysa, kullanıcı sayısını artırmanız uygulamanızın da hızlı bir şekilde başarıya ulaşmasını sağlayacaktır.

4.Business Plan

Eğer girişiminizi yatırım alarak büyütme hedefiniz varsa mutlaka bir Business Plan’ınızın olması gerekmektedir. Ayrıca bunun bir özeti olarak da Pitch Deck denilen 10–15 sayfalık sunumlardan oluşan bir dosyanızın olması da yatırımcıyı sıkmadan uygulamanız hakkında giriş yapmanız için faydalı olacaktır. Business Plan ve Pitch Deck içinde neler olması gerektiği konusunda internette bir çok kaynak bulmanız mümkün. Hatta örnek dosyalar bile bulabilirsiniz. Ayrıca Business Plan oluşturarak da girişiminiz hakkındaki bir çok bilgiyi tek dosyada toplamış olacaksınız. Sizin için de girişiminizi objektif olarak değerlendirmek açısından önemli bir kaynak olacaktır. Eksikleriniz varsa bu sayede daha rahat görebilir ve giderebilirsiniz. Ayrıca unutmayın, yatırımcı için genellikle önemli olan konular fikrin ne kadar detaylı çalışıldığı ve ne miktarda kazanca açık olduğu öncelikli konular arasında olabilir.

5. Tasarım

Bir girişimin kalitesini belirleyen en önemli unsurlardan biri tasarımdır. Ne kadar iyi bir fikriniz olursa olsun tasarım olarak iyi olmadığı sürece büyük bir oranda kullanıcı kaybı yaşayacaktır. Tasarım ilk bakışta kullanıcının dikkatini çeken ve uygulamayı yüklemesini sağlayan önemli etkenlerdendir. Uygulamayı edindikten sonra uygulama için deneyimleri de kullanıcının uygulamayı kullanıp kullanmayacağının belirleyici unsurlarından biridir. Tabi ki uygulamanın kullanıcı için faydası en önemli noktadır fakat estetik olarak belirli bir seviyede olmayan bir uygulama her zaman iyi bir estetiğe sahip uygulamaya yenik düşebilir. Bu noktada sizin uygulamanız her ne kadar daha çok fayda sunsa bile tasarımı iyi olan her zaman önde olacaktır. Bu nedenle tecrübeli bir tasarımcı ya da tasarım konusunda yetkili kişilerin olduğu bir geliştirici takım ile çalışmanız önemlidir. Ayrıca kendiniz de Dribbble ve Behance gibi tasarım çalışmaların olduğu sitelerden güncel tasarım trendleri konusunda bilgi edinebilirsiniz.

6. Reklam

Yeni bir girişimin duyurulabilmesini sağlayacak en önemli çalışma reklam konusunda olacak. Hem organik olarak hem de paralı reklamlarla olabildiğince çok potansiyel kullanıcıya ulaşarak girişiminizin hem kullanıcı kazanmasını hem de insanlar tarafından tanınmasını sağlayabilir. Bu noktada yaralanabileceğiniz platformlar öncelikle Google ve Facebook Reklamları olacaktır. Bu iki platform da günlük olarak kullanıcıların ziyaret ettikleri ve bir çok alt platforma sahip iki büyük reklam mecrasıdır. Google aracılığı ile reklam alan sitelere, arama sonuçlarına, Youtube video reklamlarına ulaşabilirsiniz. Facebook ile de Facebook Haber Kaynağı reklamlarına, instagram post ve story reklamlarına, messenger reklamlarına, uygulama içi reklamlara ulaşmanız mümkün. Bu iki büyük platform dışında influencer’lar, haber siteleri, blog yazarları gibi çeşitli yollarla da reklam faaliyetlerinde bulunmanız mümkün. Tabi bu süreç içinde Product Hunt gibi siteler aracılığıyla da girişiminizi tanıtabilir ve kullanıcılar kazanabilirsiniz. Ayrıca iOS ve Android uygulama marketi reklamları da değerlendirilebilir. Uygulama market listelerine dahil olmayı başarabilirseniz, ayrıca yüksek bir görüntülenme alabilirsiniz. Eğer uygulamanız ses getirirse, organik olarak da girişiminiz tanıtılacak ve giderek daha çok kişiye erişecektir. Başlangıç noktasında belirlemiş olduğunuz hedef kitleye en uygun platformları belirleyip reklam stratejinizi ona göre oluşturmanız önem arz etmektedir. Belirli aralıklarla bu faaliyetleri kontrol edip yeniden optimize etmeyi unutmayın.

7. Değerlendirme

Girişim için harekete geçtikten sonra günlük, haftalık ya da kendi belirleyeceğiniz aralıkla mutlaka yaptıklarınızı ve planladıklarınızı gözden geçirin. Bu noktada istatistik toplayabilmeniz sizin için önemli olacak. Elde edeceğiniz verilere göre stratejinizde değişiklikler yapmanız, etkenlere uyum sağlamanız son derece önemli bir durum. Gözden kaçıracağınız bir durum olursa, çalışmalarınızı olumsuz yönde etkilememesi için son derece dikkatli olmalısınız. Bu noktada sadece kendi verileriniz değil, market ve rakiplerinizi de detaylı bir şekilde takip etmeniz gerekmektedir. Rakipleriniz varsa eğer yeni özellikler geliştirerek sizden avantajlı duruma geçebilir. Yeni bir uygulama markete sunulursa eğer, kendi girişiminiz ile olan benzerlikleri ve farklılıklarını inceleyip riskleri önceden belirleyerek stratejinizi geliştirebilirsiniz.

8. Alternatif Planlara Açık Olun

Fikirleriniz zaman içinde mutlaka değişecek. Eklemeler ve çıkarmalar mutlaka olacaktır. Her uygulama zaman içinde yeni özellikler ile kendini farklı noktalara taşıma ihtimalini içinde barındırır. Burada temel olarak kullanıcıların beklentileri önem taşımaktadır. O yüzden uygulamanız için yapılan yorumları mutlaka ciddiye alın. Bununla ilgili dosyalar oluşturun ve takip edin. Kullanıcıların beklentileri doğrultusunda uygulamanızın farklı bir noktaya evrilme fikrine açık olun. Tabi ki son karar siz ve takımınızda olacaktır. Yolun başındayken kendinizi iyi tanımlayabilmeniz fikrinizin büyük oranda izleyeceği yolun da belirleyicisi olacaktır. Fakat işlerin yolunda gitmeme durumuna karşı B planınızın olması sizin için her zaman daha güvenli olacaktır.

Fikrinizin odaklanacağı alana ve şartlara göre mutlaka dikkat etmeniz gerekenler etmenlerin sayısı daha da fazla olacaktır. Bu noktaları belirleyerek çalışmalarınızı fikrinize uygun hale getirebilirsiniz. Yukarıda bahsedilmeyen en önemli nokta ise kararlılığınız ve azminizin de olması gerektiği. Fikrinizi hayata geçirmek zorlu bir süreç olsa da bu yolda edineceğiniz tecrübeler ve kazanımlar çok büyük olacaktır. Girişimciliğe adım attığınız andan itibaren kendinizi sürekli olarak geliştireceksiniz. Bu noktada belki fikriniz beklediğiniz kadar başarılı olamayacak fakat bu süreçte çok önemli bilgiler kazanacağınızdan emin olabilirsiniz. Sonuç olarak mutlaka kendinize ve takımınıza bir şeyler katacaksınız. Kararlı olun ve vazgeçmeyin. Şimdiden başarılar…

--

--