Bir Kontrol Listesi(Checklist) Nasıl Oluşturulmalı?
Gündelik hayatta bir sürü görev ve işlerle uğraşıyoruz. Hele yazılımcılar için bu görevler daha fazla çeşitlenmekte ve komplike olmaktadır. Durum böyle olunca tüm bu işleri organize etme zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Bir çok insan tüm bunları zihninde tutarak organize etmeye çalışır fakat bu durum hem enerjinin gereksiz harcanmasına hem de bazı önemli işlerin unutuluması veya yapılamaması anlamına gelebilir. Nasıl market alış verişi yaparken öncesinde bir alışveriş listemiz oluyorsa, gündelik hayatımızda da kontrol listesi kavramını entegre etmeli ve aklımızdakileri, zihnimizi yorarak ve ekstra enerji harcayarak hayata geçirmek yerine bunları kontrol listelerinde tutmalıyız.
Konulara bölerek kontrol listeleri oluşturmak olayları ve durumlar uzaktan ele almamızı ve kolay yönetmemizi sağlar. Örnek vermek gerekirse günlük yapılacaklar listemizde o günün planına geniş bir çerçeveden bakar ve günümüzü planlarız. Yapacağınız işler belirlidir(toplantılar, halledilmesi gereken işler, yıldönümü hediyesi alma :)). Daha günün başında bunları görür biliriz ve zihinsel olarak kendimize alan oluşturup bu alanı önemli işleri hatırlamak yerine bunları çözmek için kullanabiliriz.
Yaptığımız işlerde de kendine ait bir kontrol listesi kullanırsak, bu işin bir anlamda aşamalarını, zorluklarını, zaman şemasını çıkarmış oluruz. Cerrahların her ameliyat öncesi kontrol listeleri vardır. Bu sayede sadece kontrol listesini kontrol eder ve ameliyata tamamen odaklanabilirler. Pilotların uçuşa başlamadan önce bir kontrol listeleri vardır her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için. Ben de uygulamalarım için kontrol listeleri tutmakta ve her zaman yaptıklarımı zihnimde tutmak yerine bu enerjimi daha iyi ve verimli kullanabilmek için fırsat bulmaktayım.
Hayatımıza kontrol listelerini entegre ederken bazı önemli noktaları belirtmekte fayda var;
Kontrol Listesi Uzunluğu
Kontrol listelerinizin uzunluğu 10–15 maddeyi geçmemelidir. Eğer belirtilmiş bir iş için kontrol listesi hazırlayacaksanız, bir iki maddelik listeler size önemsiz gelecektir ve çok bakmak ve kontrol etme ihtiyacı duymayacaksınızdır. Bu da kontrol listesinin kullanımını sekteye uğratacaktır. Eğer çok fazla madde olursa bir kontrol listesinde bu sefer de bu listeye bakıp ne çok iş var diyecek ve muhtemelen motivasyonunuzu kaybedeceksinizdir. Her kişi için motivasyon eşiği değiştiğinden en uygunu önce bir kaç liste hazırlayıp kendinizi denemeniz ve uygun madde sayısını bulmanızdır.
Maddelerin Net ve Anlaşılır Olması
Kontrol listesine madde eklerken bu maddeler tek bir iş belirtmelidir. Kısa, net ve anlaşılır olmalıdır. Bu sayede her bir maddeyi tamamladığınızda başarmanın motivasyonunuzu arttırıcı etkisini göreceksiniz.
Maddelerin Önem Sıralaması
Her madde liste içerisinde ayrı bir öneme sahiptir. Maddeleri etiketleyerek sırasını belirlemeniz yol haritanızı da bir anlamda hazırlamak anlamına gelir. Listedeki bazı kısa sürecek işleri de öncelikli olarak yapmak isteyebilirsiniz. Örneğin bir iş 2 dakikadan az bir vakit alacaksa bu işi önceliklendirin. Listeden temizlemiş olmakla kalmaz aynı zamanda madde tamamlayarak motivasyonunuzu da tazelemiş olursunuz.
Yazılı mı Dijital mi
Bir şeyi yazdığınızda akılda daha çok kaldığı bilindik bir gerçektir. Günümüzde hayatlarımızda akıllı telefon denen bir kavram var. Hemen hemen tüm işlerimizi bu cihazlar üzerinden gerçekleştirebiliyoruz. Kontrol listelerini de hazırlayabileceğiniz bir çok uygulama mevcut. Bu uygulamalar ile tüm işlerinize ait listelerinizi oluşturabiliyor, gerekirse hatırlatıcı ekleyebiliyorsunuz. Fakat bazı durumlarda listelerinizin göz önünde olması daha fazla anlam taşıyor ve motivasyon kaynağı sağlıyor. Ben mümkün olduğunca yazılı kontrol listesi tutulması taraftarıyım. Bir listeyi tamamladıktan sonra kalem ile çarpılamak veya tik atmak, elektronik cihaz üzerinde basit bir dokunuş yapmaktan daha motive edici ve havalı 😎
Özetlemek Gerekirse..
Kontrol listeleri hayatımızı düzenlemeye yardımcı olan bir araçtır. Enerjimizi daha verimli kullanmamızı sağlar. Kontrol listelerinin de verimli kullanılması için bir kaç tüyo vermek istedim. Okuduğunuz için teşekkürler
Referanslar
- Checklist Manifesto — Atul Gawande-2014
- Getting Things Done — David Allen-2001