Pandemi Günlerinde Çeviklik :)

Merve Karaman
DigiGeek
Published in
3 min readOct 12, 2020

Merhabalar, ben Merve. Android yazılım uzmanlığının yanı sıra 2019 Mayıs ayından itibaren “Scrum Master”lık yapıyorum. Bilmeyenler icin ekleyelim: “Scrum Master”, Scrum teori ve pratiklerini iyi bilen ve takımın buna göre yönlendirilmesinden sorumlu kişidir.

Photo by Tonik on Unsplash

Pandemi öncesi takım fiziken bir aradayken bu iş daha kolaydı ama pandemi sonrası tüm takım evden çalışınca birtakım değişiklikler yapmak zorunda kaldık. Özellikle scrum ritüelleri scrumın uygulanması için çok önemlidir ve ilk başlarda bunları eskisi gibi gerçekleştirmekte zorlansak da şu an pandemi öncesine göre ritüellerimizin daha verimli geçtiğini düşünüyorum. Sizlere de olumlu etkisi olması dileğiyle bu süreçte scrum pratiklerini nasıl uyguladığımızdan bahsetmek istiyorum.

Daily: Eskiden fiziksel panomuzda ve post-itler üzerinden daily’lerimizi yaparken aynı anda jiradaki dijital panomuzu güncel tutmak zor oluyordu. Açıkçası çifte efordu. Şimdi dijital panomuzu toplantıda paylaşıyoruz ve daily süresince gerekli güncellemeleri geliştirme ekibi açık ve net görüyor. O anki iterasyondaki işleri rahat takip edebilmemiz için kişi bazlı, analiz/geliştirme/test done’da çekilmeyi bekleyen, xl blokta olan işler için filtreler yaptık. Daily’ler eskisi gibi bir gönüllü ile başlayıp, ilgili gönüllü kişisinin filtresini uyguluyoruz ve ekranda sadece o kişinin işleri gözüküyor. İlgili kişi sözü, başka bir ekip üyesine topu(sanal otorite oyuncağımız) atarak vermiş oluyor. Herkesin konuşması bitince de hangi işler Analiz/Geliştirme/Test Done’da beklemede, XL blokta onun üzerinden geçiyoruz.

Photo by insung yoon on Unsplash

Daily’lerde ilk başta 15 dakika timebox süresine uymakta zorlanıyorduk. Evlerde kapalı kalmanın ve ofiste olan iletişimimizin eksikliği bir nevi daily süresine yansıyordu. Müdahale edilmezse 25–30 dakikaya kadar uzayabiliyordu. Buna da şöyle bir çözüm getirdik. Daily’nin hemen sonrası ihtiyaç oldukça Daily sonrası gündemler için toplantıya devam ediyoruz. Bazı işleri daha detaylı konuşuyoruz veya bazen de kahve molası vermişçesine sohbet ediyoruz. Acil işi ya da başka bir toplantısı olanların da vaktini almıyoruz. Onlar daily sonrası kaçabiliyor.

Ayrıca Daily’de mümkün olduğu sürece kamera açık tutuyoruz. Açıkçası samimiyeti arttırdığını, daha şeffaf olmanın ekibe pozitif etkisi olduğunu düşünüyoruz. Hatta bonus olarak eğlenceli ekran görüntülerimiz bile oluyor. Kimimizin kedisi, kimimizin çocuğu dailye baskın yapabiliyor :) Doğum günlerimizde de pasta üfleme geleneğimiz var ve bu anların ekran görüntüsünü alarak kendimize eğlenceli anılar biriktiriyoruz.

Retrospective: Pandemi sonrası en çok retronun olumsuz etkileneceğini düşünmüştüm. Bir araya gelmeden nasıl ortamı ısıtıp, nabız ölçüp, şeffaf bir şekilde içmizi dökebilirdik gibi soru işaretleri vardı kafamda. Ama online retro toolları ile kağıt israfı olmadan oldukça verimli Retrospective toplantıları yaptık. Özellikle, retrium(https://www.retrium.com/), retroapp (https://reetro-io.herokuapp.com/), funretro(https://funretro.io/) toollarını severek kullandık.

Photo by Startaê Team on Unsplash

Retrium ücretli olduğu için şöyle bir tavsiye verebilirim. Sadece SM deneme süresini başlatıp diğer katılımcılar misafir olarak katılırsa, bir sonraki retrolarda, katılımcılar da kendi emailleri ile deneme süresini başlatabilirler ve böylece Retro moderasyonu dönüşümlü de yapılır.

Süreçle ilgili, Webexden toplantı yaparken retro sayfasını paylaşıma açtık ve birbirimizle toplantı süresince etkileşime geçip retroyu şeffaf bir şekilde ilerlettik. Hatta ilk retromuz retrium kullanarak, o kadar güzel geçti ki, ekibin şöyle bi yorumu bile oldu: “Ofise döndüğümüzde bile retrolarımızı online yapalım :)”

Planlama: Planlama toplantısında Product Owner, öncelikli işleri geliştirme ekibi ile tartıp efor ölçümü verirken, işlerin iterasyona alınacağı kesinleşince ben de bir yandan jira’da ilgili işin kaydını açıp detaylarını giriyorum. Böylelikle planlama sonrası tekrardan işleri açmak için vakit ayırmak zorunda kalmıyoruz.

Bu kadar avantajdan bahsedip dezavantajlara değinmemek olmaz :)

Sürelere uymak: Timebox a uymak kesinlikle zor oluyor. Bir toplantı uzadığında öteki toplantıların başlangıç süresini etkiliyor. Ofis içi iletişim yerine toplantı ile iletişime döndüğünden outlook takvimleri toplantı ile doluyor. Bu sebeple SM olarak timeboxa özellikle dikkat etmek gerekiyor.

Elimizde olmayan aksaklıklar: Zaman zaman internetin ve webex’in arızalarına maruz kalabiliyoruz. Yada dışarıdaki inşaat gürültüsü toplantıyı etkileyebiliyor. Çok nadir de olsa böyle ufak sorunlar yaşanabiliyor.

UAT: Business ile bir araya gelinemediğinden yaptığımız işlerin UATleri uygulamak sorun olabiliyordu. Bunun için de webex toplantısına telefondan katılma sağlanıp, telefon ekranı paylaşılıp, uygulamada yaptığımız değişiklikler paylaşıldı. Business’ın ekranları gördüğünden emin olundu.

Mart ayından beri süregelen online çeviklik tecrübemizi umarım doğru bir şekilde size aktarabilmişimdir. Bizim için oldukça öğretici ama keyifli bir serüven oldu. Umarım sizin için de öyle olur. Sağlıkla kalın.

--

--