Scrum Kılavuzu 2020

Merve Karaman
DigiGeek
Published in
3 min readDec 8, 2020

Çevik süreçleri takip edenler için 2020 dendiğinde artık akıllara sadece pandemi, covid veya corona gelmeyecek. Aynı zamanda güncellenen Scrum Guide da 2020 Kasım sonu itibari ile aramıza katıldı. Hem de 19 sayfadan 13'e kısalarak. Bu sadeleşme birçok kuralın kaldırılması ile sağlandı. Bunun sebebi de takımlara kendi kurallarını belirlemeleri için esneklik sağlamak diye düşünülüyor. Bunları yazarken çevik koçumuz Gökhan’ın sesi kulaklarımda yankılandı :) “Merve, kuralların size uymadığınızı deneyimlediyseniz, takıma uyacak şekilde değiştirebilirsiniz. Scrum size esneklik sağlar. Kendi doğrunuzu deneyimleyerek bulacaksınız.”

Türkçe okumak için: https://scrumguides.org/docs/scrumguide/v2020/2020-Scrum-Guide-Turkish.pdf

Giriş olarak ilk dikkatimi çeken, Scrum Teorisinin tanımı oldu. Aslında 2017 versiyonundan çok farklı değildi ama özellikle deneysellik, gözlem ve yalınlığın üzerinde ekstra bir vurgu hissediliyor.

Scrum, deneysellik ve yalın düşünce üzerine kurulmuştur. Deneysellik, bilginin deneyimden ve gözleme dayalı karar vermekten geldiğini ileri sürer. Yalın düşünce israfı azaltır ve temel unsurlara odaklanır.

Takım Tanımı

The Scrum Team tanımında ufak bir değişiklik olmuş. Eskiden PO, SM ve Development Team’den oluşurken, 2020'de Development Team yerini Developers a bırakmış. Bunu da şöyle açıklamışlar. Scrum Takımı içinde alt takımlar ve hiyerarşi olmaz. Ürün hedefine odaklanmış birbirine bağlı profesyoneller vardır. Yani scrum kılavuzun son sayfasında belirttikleri üzere “Tek Ürüne Odaklı Tek Takım” olarak vurgulanmış.
Ayrıca eskiden belirtilen Scrum Team’in üye sayısı 3–9 ile sınırlı iken, artık üye sayısı 10 ve altı olacak şekilde güncellenmiş.

Photo by Kate Townsend on Unsplash

Scrum Takımının içinde Product Owner dokunulmazlığını korurken, Scrum Master liderliğinin önünden hizmetkar sıfatı atılmış. Scrum Master’lar için, “Scrum Masterlar, Scrum Team’e ve organizasyonun bütününe hizmet eden gerçek liderlerdir.” diyerek gönüllerini almışlar. Araya yine hizmet karışmış :D ama olacak o kadar.

Daily Scrum

Dailydeki en büyük fark, cevap vermemiz gereken 3 ana soru kısıtının kalkmış olması. Bu soruları hatırlayalım. “Dün Sprint Hedefi için ne yaptım? Bugün Sprint Hedefi için ne yapacağım? Ve bu sprint hedefinden beni alıkoyan engeller ne?”

Açıkçası bu 3 sorunun kalkması beni biraz düşündürdü. Çünkü 15 dakika timebox’ına bu sorular sayesinde uymak daha kolaydı. Bu kısıt kalkınca, Daily’de farklı konulara da değinme riski ortaya doğuyor ve bu riskler ile 15 dakikaya uymak daha zor olacak gibi.

Photo by Mark König on Unsplash

Ürün Hedefinin Takdimi

“Ürün Hedefi, Scrum Takımının ulaşmayı planladığı, ürünün gelecekteki bir durumunu tanımlayan hedef olarak Scrum Takımına hizmet eder.”

Sprint Hedefi nasıl sprint ile sınırlı kısa vadeli bir hedef ise, Ürün Hedefi de Scrum Takımı için de uzun vadeli bir hedeftir. Kılavuzun son sayfasında takımın daha büyük ve değerli bir hedefe odaklanması için bu kavram sunulur.

Kendi Kendine Organize Olmak Yerine Kendi Kendini Yönetmek
Okurken satır aralarında dikkatimi çekmeyen ama yine kılavuzun sonundaki vurgulardan biri de artık 2020de scrum takımının öneminin iyice arttığını gösteriyor. Eskiden takımdan kendi kendine organize eder olarak bahsedilirken şimdi takımdan kendi kendini yönetir şeklinde bahsediliyor. Eskiden takım, kim nasıl çalışacak(“who and how to do work”) onu seçer iken artık 2020de takım kim hangi işi nasıl yapacak (“who, how and what to work on”) ona karar verir olarak bahsediliyor.

Beklediğimden fazla maddenin değiştiği yeni kılavuzu pratiğe döküp sonuçları tecrübe etmek için sabırsızlanıyorum. Kimbilir belki de bu da başka bir yazının konusu olur :)

--

--