Види ліцензій на код ч.2

Лада Бурич
DigiLaw Ukraine
Published in
3 min readJul 30, 2020

Weakly Protective Licenses. GNU Licenses

Багато хто з розробників задається питанням вибору ліцензії для написаного коду. При бажанні залишити код відкритим, але з певними умовами, необхідно підібрати відповідну ліцензію. Тому ми продовжуємо тему ліцензій на код і говоримо сьогодні про, мабуть, найвідоміші ліцензії від GNU Project. Доречі, в кінці вас чекає маленька приємність.

Трохи передісторії

GNU Project це рух за свободу програмного забезпечення, що був започаткований ще у 80-роках минулого століття при Massachusetts Institute of Technology (MIT). На той час не кожен міг дозволити собі покупку операційної системи (майже нічого не змінилося), тому засновники проекту закортіли створити якісне вільне, а значить в тому числі і безкоштовне, ПЗ. Доречі, GNU дуже дотепно розшифровується як “GNU is Not Unix”.

Однак, нагадуємо, що відкрите ПЗ не свідчить про відсутність ліцензії та вимог, яких необхідно притримуватись, аби не порушувати авторські права.

Ліцензії, що наведені у таблиці нижче є більш захищеними, порівняно з Permissive Licenses про які ми розповідали раніше тут.

Учасники руху Free Software Foundation намагалися постійно вдосконалюватися і рухатись у ногу з часом, тому залишили чимало версій ліцензій. Сьогодні розберемося в основних видах GNU Licenses.

Взагалому всі ліцензії GNU Project поділяються на:

  • GNU GPL (General Public License). Існує чотири версії — GPLv1.0, GPLv2.0, GPLv2.1, GPLv3.0.
  • GNU LGPL (Lesser General Public License) Існуючі версії — LGPLv2.0, LGPLv2.1, LGPLv3.0.
  • GNU FDL (Free Documentation License) — FDLv1.1, FDLv1.2, FDLv1.3.
  • GNU AGPL (Affero General Public License) — AGPLv3.

До ліцензій з середнім рівнем захисту (Weakly Protective) історично відносять версії GNU LGPL, а, наприклад, GNU GPL вважаються більш захищенними (Strongly Protective) серед ліцензій на відкритий софт. Детальніше розглянемо особливості найбільш актуальних версій.

На сьогодні з легендами все, однак, якщо ви розробник, то скоріш за все ще натрапите на сімейство GNU Licenses. Кликати на допомогу і питатися порад можна в Digiilaw.

Тим, хто дочитав до кінця обіцяний бонус — дуже зручна таблиця з головними характеристиками ліцензій ось тут.

--

--