Клонування гіперказуальних ігор

Унікальніть VS Déjà vu

Илона Чута
DigiLaw Ukraine
6 min readJun 12, 2023

--

Гіперказуальні ігри є одним з найпопулярніших жанрів мобільних ігор. Вони створені на основі одного чи двох простих механізмів, тому не вимагають особливих навичок і зусиль як від користувача, так і від розробника.

Через відносну легкість створення такої гри, гіперказуальні ігри дуже часто стають об’єктом плагіату. Важливо пам’ятати, що фінальний результат розробки будь-якої гри є комплексним обʼєктом інтелектуальної власності, який може містити сукупність інших охоронюваних обʼєктів (що включає права на музику, персонажів, програмний код, сценарій, графіку, дизайн тощо). Аби уникнути можливих претензій з боку інших розробників, подальших судових спорів та накладення заборон і грошових стягнень, необхідно звертати увагу на оригінальність основних елементів гри ще на стадії її розробки.

Серед таких елементів, зокрема, назва, інтерфейс, програмний код, графічні елементи, Gameplay, музикальні та звукові ефекти.

Назва гри може охоронятись як об’єкт авторського права, або на неї може бути зареєстрована торгова марка, і тоді компанія може отримати монополію на використання цієї назви.

Інтерфейс або окремі його елементи також можуть охоронятись авторським правом, якщо візуально вони відтворюють певну унікальну ідею. Факт оригінальності повинен бути доведений. Відомий випадок, коли Voodoo подав позов проти видавника Rollic Games і розробника Hero Games через копіювання ними гри Woodturning при оновленні безкоштовної гри Wood Shop. Гра зосереджена навколо вирізання предметів із віртуальних шматків дерева. Компанія Voodoo стверджувала, що нові доповнення, такі як полірування, фарбування та можливість створювати об’єкти реального світу, а не абстрактні форми, є ключовими елементами її власної столярної гри Woodturning. Судом було визнано факт клонування візуалу гри та вирішено видалити Wood Shop з магазинів додатків Google і Apple. Rollic і Hero також повинні виплатити Voodoo 125 000 євро компенсації за “недоброчесну конкуренцію та паразитизм”.

Програмне забезпечення є найважливішою складовою гри, тому вихідний та обʼєктний код відеогри охороняється з моменту його створення. Випадки компіляції вихідного коду на іншу мову програмування, а також створення похідної гри із використання первинного коду також є порушенням авторських прав і розглядаються як переробка, або адаптація програмного коду. В 2019 році Take-Two Interactive, творець серії ігор Red Dead Redemption, подав позов проти Johnathan Wyckoff (також відомий як DemandDev) з вимогою заборонити протиправні зміни ігр Take-Two (а саме: Grand Theft Auto V, Red Dead Redemption и Red Dead Redemption II) та відшкодувати шкоду, завдану порушенням авторських прав та ліцензійних домовленностей. Метою DemandDev була переробка та адаптація оригінальних ігор Take-Two, перетворення на версію для ПК, покращення графіки та створення додаткових функцій, тобто, модифікація оригіналу. В ході розгляду справи DemandDev визнав факт порушення авторських прав Take-Two, завдяки чому суд не поклав на нього обов’язок відшкодувати Take-Two шкоду, а лише виніс рішення про заборону використання будь-яких авторських творів Take-Two. DemandDev буде зобов’язаний компенсувати Take-Two завдану шкоду лише у разі порушення цього судового рішення.

Скріншоти обкладинки гри Take-Two (Red Dead Redemption)

Скріншоти проєкту DemandDev Red Dead Redemption Damned Enhancement Project (“RDR-DEP”):

Трапляються ситуації, коли фактичного клонування програмного коду не відбувається, проте програма має ті самі або дуже подібні компоненти. В таких випадках авторське право на гру все ж може бути порушене.

Графічні елементи гри, які мають ознаки оригінальності, охороняються авторським правом. В такому випадку стиль, форма, візуальне вираження обʼєктів є відображенням ідеї, покладеної в основу створення таких обʼєктів. Існують випадки, коли окремі графічні елементи були зареєстровані як торговельні марки (доволі часто це має місце стосовно персонажів гри).

А ось щодо методів гри, механіки та концептуальних правил, то вони не охороняються авторським правом. Такий висновок зробив Офіс авторського права в США. Наприклад, у гри Zuma’s Revenge існує безліч клонів (Dragon, Loco), які майже повністю повторюють мету гри (знищити всі різнокольорові кулі, що рухаються ланцюжком по екрану), методи та концепцію. При цьому в даних випадках має місце переробка початкової ідеї гри без копіювань основних елементів, які порушували б авторські права. Тому судових спорів з цього приводу не виникало.

Скріншот гри Zuma`s Revenge (фото з сайту Steam):

Скріншот гри Dragon (фото з сайту Game Giveaway):

Проте важливо розуміти, що правомірність використання ідеї гри залежить від її реалізації: фінальний результат не повинен повністю збігатися з оригінальним. Можна виокремити певні поєднання елементів Gameplay, які можуть вважатися оригінальними: фізика, елементи гри на реакцію, швидкість та координація рухів, елементи платформера та інші.

Часто ж в одній грі наявне клонування як Gameplay, так і графічних елементів з інтерфейсом. Наприклад, після випуску гри The Great Giana Sisters Nintendo звинуватила Time Warp у копіюванні Super Mario, стверджуючи, що гра майже зовсім подібна до їхньої, за винятком деяких графічних елементів. Скопіювався інтерфейс, основні методи гри, концептуальні правила, майже всі графічні елементи. Nintendo не зверталася до суду, адже Time Warp одразу відклала виробництво гри та вилучила її з обігу в магазинах.

Скрін гри Super Mario від Nintendo (з лівого боку) та гри The Great Giana Sisters від Time Warp (фото з сайту Miniplay.com):

Також відома ситуація, коли після виходу в продаж гри Area F2 в магазинах додатків Google і Apple, компанія Ubisoft подала позов проти цих компаній та проти розробника гри, Ejoy, що належить Alibaba. Ubisoft стверджувала, що Area F2 настільки схожа на Siege, що пересічний споживач міг сплутати одну з іншою: інтерфейс, графічні елементи, методи гри, концептуальні правила — майже всі основні елементи гри було клоновано. Після цього Area F2 було знято з продажу, а Ubisoft відхилили скаргу проти Ejoy.com, Apple і Google.

Обкладинка гри від Ubisoft (Rainbow Six: Siege) — фото з офіційного сайту гри Siege GG (з лівого боку) та гри від Ejoy (Area F2) — фото зі сторінки Area F2 у Facebook (друге):

Оскільки музичні твори охороняються авторським правом та їхнє використання без дозволу забороняється, розробники гіперказуальних ігор повинні відповідально ставитися до вибору та накладення звукових ефектів, ознайомлюватися з ліцензією твору. Існують безкоштовні мережі, де на умовах вільного використання, зокрема під ліцензією Creative Commons, можна знайти музику для гри. Такі мережі можуть мати декілька видів ліцензій, кожна з яких передбачає власні особливості використання, але не всі вони поширюються на умовах безоплатного використання. Також розробник може укласти договір з композитором та отримати оригінальний музичний твір для своєї гри, за умови переходу авторських прав на композицію до такого розробника.

Таким чином, при створенні гіперказуальних ігор є висока ймовірність клонування вже існуючої гри, оскільки такі ігри створюються за простим механізмом, а більшість їхніх елементів охороняється авторським правом. Саме тому розробники ризикують створити причину для подальших судових спорів з правовласниками. На початковому етапі створення гіперказуальної гри слід враховувати основні вимоги та найважливіші елементи, які обов’язково мають відрізнятися від елементів оригінальних творів.

Якщо потрібна допомога розібратися, чи порушує ваша ігра права інтелектуальної власності, пишіть нам: https://digilaw.pro/

Команда Digilaw

--

--