Стратегії оподаткування для збільшення капіталізації активів

Податкові секрети у найпопулярніших юрисдикціях.

Вікторія Ісарєва
DigiLaw Ukraine
7 min readJan 5, 2024

--

Розмаїття податків викликає неабияке зацікавлення, і одним із ключових елементів податкової системи для інвесторів є налог на приріст капіталу . Але як це все працює, і чому держава хоче отримати свій “шматок пирога”?

Ідемо по суті: податок на приріст капіталу визначається як оподаткування приросту вартості активів, таких як акції, нерухомість чи підприємства, коли їх вартість зростає після придбаної вартості.

Наприклад, ви заробили грошей, інвестуючи в активи. Але не поспішайте підраховувати свої прибутки, тому що держава також захоче отримати свою долю. Якщо ви отримали прибуток від інвестиції, то ви заробили приріст капіталу, і вам доведеться сплатити з нього налог.

Простіше кажучи, коли ви продаєте актив і заробляєте прибуток, налог на приріст капіталу розраховується як різниця між ціною продажу та першою вартістю. Важливо зазначити, що налоги на приріст сплачуються лише тоді, коли ви продаєте актив, а не протягом періоду, в якому ви його тримаєте. Налог виплачується за податковий рік, протягом якого було продано інвестицію та стягуються з прибутку від продажу такого активу (але залежить від юрисдикції). Для цього вам необхідно буде при поданні річної декларації за відповідний податковий рік, вказати про прибуток за продаж активу.

На перший погляд, оподаткування приросту капіталу може здатися складним та заплутаним. Однак, це находити своє обґрунтування, якщо дивитися з боку держави: коли інвестори отримують прибуток від зростання вартості своїх активів, часто завдяки успішним інвестиціям чи зростанню ринкових цін, держава зацікавлена ​​у отриманні податку на цей приріст. Це стає важливим ресурсом для бюджетів.

За даними Інституту аналітики та адвокації, українці найбільше інвестують у банківські депозити у гривні чи іноземній валюті, криптовалюту (Україна — у трійці світових лідерів з використання криптовалюти), дорогоцінні метали, облігації внутрішньої державної позики, акції компаній та військові облігації (!купуючи такі облігації) , ви звільняєтеся від сплати податку з отриманого доходу).

З огляду на світову статистику , провідними напрямками в інвестиціях є розробка ПЗ, все, що пов'язано зі здоров'ям, Fintech-сервіси, енергетика та сфера перевезень.

Як правило, налог залежить від загального доходу від продажу активу. У цій статті ми детально розглянемо, як оподатковується приріст капіталу у найпопулярніших юрисдикціях світу, звертаючи увагу на особливості в окремих країнах.

Україна

Налог на приріст капіталу в Україні визначається як інвестиційний прибуток та підлягає оподаткуванню за стандартною ставкою податку на прибуток, що складає 18% (+1,5% військовий збір). Це означає, що коли інвестори отримують прибуток від зростання вартості своїх активів, вони зобов'язані сплатити налог у розмірі 18% від цього приросту.

Звертаємо увагу, що не підлягає оподаткуванню та не включається до загального річного оподатковуваного доходу, зокрема, дохід, отриманий платником податку протягом звітного податкового року від продажу інвестиційних активів, якщо сума такого доходу не перевищує 3 630 грн (на 2023 рік) або 4 240 грн (на 2024 рік).

Звітним періодом для інвестиційного прибутку вважатиметься календарний рік за результатами якого платник податку зобов'язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи, в якій має відобразити загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний втрат), здобутий протягом такого звітного року. Наприклад, ви інвестували в акції протягом 2023 року: придбали акцій на 100 000 грн на початку року, а протягом року продали їх за 120 000 грн. Отже, ваш інвестиційний прибуток становить 20 000 грн. На кінець календарного року вам необхідно звітувати про це у своїй річній податковій декларації, щоб визначити ваш податковий обов'язок за зароблений прибуток. А саме: ви маєте сплатити 19,5% від прибутку в розмірі 20 000 грн, що дорівнюватиме 3 900 грн.

Франція

Налогове законодавство Франції виділяє три категорії податку на приріст капіталу (Plus-Value):

1) налог на приріст капіталу за операції з нерухомістю (сплачується в разі, якщо об'єкт продано з метою отримання прибутку);

2) податок на приріст капіталу за операції з рухомим майном та соціальними правами/частками;
3) податок на приріст капіталу за операції з об'єктами, що використовуються в особистих цілях (наприклад, це яхти, дорогоцінні метали).

Щодо податку на приріст капіталу за операції з нерухомим майном, то ставки можуть варіюватися за певних умов. Для початку слід зазначити, що в певних випадках налог взагалі не стягується: приріст капіталу, отриманий від продажу основного місця проживання — не оподатковується; приріст капіталу, отриманий від продажу іншого нерухомого майна (наприклад, вторинного місця проживання) — не оподатковується, якщо ціна продажу менша ніж 15 000 євро.

В інших випадках — чистий прибуток оподатковується ставкою 36,2% (що включає 19% податку на приріст капіталу та 17,2% — соціальні відрахування). Може також стягуватися додатковий налог у розмірі від 2% до 6%, якщо приріст капіталу на нерухоме майно перевищує 50 000 євро.

До того ж тут є цікавий, але небезпечний момент: якщо ви станете постійним жителем Франції, а потім потім продасте свій будинок, ви можете підпасти під оподаткування французьким налогом на приріст капіталу. Так, наприклад, у випадку, якщо колишній резидент Сполученого Королівства, проживає у Франції, податкова угода, підписана між Францією та Великобританією, покладає обов'язок зі сплати податку Plus-Value у Франції від майбутнього продажу вашого колишнього будинку.

Такі об'єкти, як твори мистецтва, предмети колекціонування, антикваріат, ювелірні вироби, яхти тощо, підлягають оподаткуванню за приріст капіталу лише у випадку, якщо вартість їхнього продажу перевищує 5 000 євро. Налог на приріст становитиме 11% від вартості активів для дорогоцінних металів та 6% для ювелірних виробів, предметів мистецтва, антикваріату та предметів колекціонування, а також 0,5% для соціальних відрахувань.

Автомобілі, предмети домашнього вжитку та меблі не обкладаються налогом на приріст капіталу (за умови, що вони не є антикваріатом/твором мистецтва).

Крім того, прибуток від цінних паперів, таких як акції, корпоративні облігації, кредитні акції тощо, не підлягає оподаткуванню налогом на приріст капіталу як такому, але оподатковуються як інвестиційний дохід (разом з банківськими відсотками та дивідендами). Фіксована ставка становить 30% (включає податкову ставку – 12,8% та соціальні відрахування – 17,2%).

Декларування цього приросту капіталу, а також сплата відповідного податку здійснюється через нотаріуса. Про це також необхідно зазначити у річній податковій декларації.

Сполучені Штати Америки

У цій юрисдикції варіацій ставок податку на приріст капіталу ще більше.

Для початку, варто наголосити, що в Америці налоги на приріст капіталу поділяють на 2 великі групи: (1) короткостроковий налог (стягується від прибутку з активу, який утримувався менш як рік); (2) довгостроковий (стягується від прибутку з активів, які утримувалися понад рік). Тобто в цій юрисдикції ставки залежать головним чином від строку утримання активу: якщо інвестор володіє інвестицією протягом одного року або менше, застосовується короткостроковий налог на приріст капіталу; якщо понад рік – довгостроковий.

Особливістю тут є також те, що ставка залежить від сімейного статусу фізичної особи, що заповнює декларацію. Тож пропоную переглянути таблиці із варіацією ставок на довгостроковий налог:

Так, наприклад, для декларації, яка заповнюється особою за 2023 рік із сімейним статусом «незаміжня/незаміжня» та доходом від приросту капіталу до 44 625 доларів на рік застосовується ставка оподаткування 0%; доходом від 44625600 до 492300 доларів на рік - 15%; доходом понад 492 300 доларів на рік — 20% відповідно.

Короткостроковий приріст капіталу оподатковується як звичайний дохід відповідно до категорій федерального податку на прибуток , які є вищими, ніж налоги на довгострокові доходи.

Сплачувати налог на приріст капіталу потрібно після продажу активу. Він може бути повністю сплачений у податковій декларації наступного року. Звітувати про операції з продажу необхідно у формі 8949 «Продаж та інше відчуження капітальних активів» , а потім узагальнити приріст капіталу та втрати капіталу, що підлягають вирахуванню, в Додатку D (Форма 1040), «Приріст капіталу та збитки» .

Естонія

В Естонії немає спеціального податку на приріст капіталу, і приріст капіталу розглядається як звичайний дохід, але оподатковується лише за умови розподілу прибутку . Оподатковується такий дохід відповідно - за ставкою 20% . Тож недаремно, що багато хто обирає цю юрисдикцію для ведення бізнесу та володіння активами.

Німеччина

Налог на приріст капіталу (Kapitalertragsteuer або KESt) є особливою формою податку на прибуток і становить 25% . Додатково до цього також сплачується 5,5% солідарного збору (Solidaritätszuschlag) та 8% або 9% церковного збору (Kirchensteuer).

Налог сплачується безпосередньо до Finanzamt (податкової служби), коли накопичується дохід від капіталу. Налог стягується одразу біля джерела (зазвичай це банк).

Кіпр

Налог на приріст капіталу тут є специфічним налогом і, логічно, що його потрібно сплачувати тільки, якщо продаж призводить до прибутку. Ставка податку становить 20% .

Налог на приріст капіталу на Кіпрі стягується лише з продажу нерухомості на Кіпрі. Прибуток, отриманий від продажу акцій, пакетів акцій компанії, власності за кордоном чи будь-яких інших активів, не оподатковується на Кіпрі.

Тобто налог на приріст капіталу тут стосується лише кіпрської нерухомості, акцій компаній, які володіють нерухомістю на Кіпрі та акцій у компаніях, які опосредковано володіють нерухомим майном на Кіпрі, і не менш як 50% ринкової вартості акцій походить від такого немайнового майна.

Ці правила стосуються як резидентів, так і нерезидентів Республіки Кіпр.

Польща

Тут також немає окремого податку на приріст капіталу. Приріст капіталу оподатковується як налог на прибуток за звичайною ставкою 19% . При цьому приріст менш як 30 000 злотих не підлягає оподаткуванню.

Швейцарія

У Швейцарії особи повністю звільняються від податку на приріст капіталу, якщо відповідатимуть статусу приватного інвестора. Тож якщо ви станете резидентом Швейцарії, для швейцарських податкових цілей, ви не обкладатиметеся налогом на приріст капіталу на ваші всесвітні активи.

Це означає, що, наприклад, інвестування на фондовому ринку для збільшення вартості акцій є дуже ефективним саме у Швейцарії. Тобто інвестор може примножити свій капітал, не сплачуючи при цьому податок на приріст капіталу у Швейцарії.

🙌Системи оподаткування приросту капіталу в різних країнах різняться за ставками та підходами, але спільний момент полягає в тому, що держава зацікавлена ​​в отриманні своєї частки з прибутку інвесторів. До того ж у багатьох юрисдикціях існує правило, за яким: якщо при продажі активу ви стикаєтеся з ситуацією, коли отримали збиток замість прибутку (так би мовити, опинилися в мінусі), ви не зобов'язані сплачувати налог на приріст капіталу.

👀Тож інвестуйте розумно та не забувайте: держава завжди пильнує за вашим фінансовим успіхом :)

Податкові консультанти Digilaw можуть допомогти з веденням податкових декларацій в найбільш актуальних юрисдикціях світу.

Ісарєва Вікторія.
Помічник юриста у
Digilaw

--

--