TV2 ØSTJYLLAND
Dec 19, 2017 · 7 min read

På TV2 ØSTJYLLAND dækkede vi kommunalvalget i hele Østjylland med reportere, hvis eneste udstyr var en iPhone.

Et kommunalvalg i 2017 skal ikke ligne et kommunalvalg i 2013. Udfordring accepteret.

Det er ikke første gang, der bliver sendt live fra en iPhone. Det har mange andre gjort mange gange før.

Men live fra syv iPhones, fra syv forskellige kommuner, hvor der skal gennemstilles via studie, med kommunikation, lys, lyd og med to udfald i løbet af fire timer…
Det er måske noget nær en danmarkspremiere.

Er det en sejr i sig selv? Ja. For det er et ret teknisk omfattende og, for os, ukendt setup.

Lokalreporter i Silkeborg Kommune, Andreas Jørgensen, stand-by til live-gennemstilling fra Silkeborg Rådhus. Foto: Jeppe Olsen.

Hvordan gør man et iPhone-kit komprimeret nok til, at én reporter kan gøre ALT selv? Og hvad gør det ved looket?

Og hvorfor overhovedet gøre det?

Dette indlæg handler primært om vores valgdækning på valgdagen den 21. november 2017, men reporterne har også været udstyret med iPhone-kits i tre uger op til valget.

“..men hvordan er kvaliteten?”

Én person kan ikke lave det samme som to. Sådan er det. Derfor vidste vi, at looket ikke ville blive det samme, som hvis der var fotograf og ENG-kamera på. Vi gik altså bevidst efter ‘selfie’-situationen som ses herunder.

Reporter Caroline Lotz i højt humør — live fra Horsens Kommune. Foto: Jeppe Olsen.

Vi ville ikke (udelukkende) have det rene, poleret, mand-i-jakkesæt-med-håndmic-tv-look, men derimod udfordre det og teknikken bag.

Vi ville have et über-nærværrende men råt look, der i den bedste af alle verdener kunne nedbryde politiker/journalist-barrieren og give mere ærlige, personlige interviews. Det er med til at underbygge vores satsning med nærværende lokalreportere i hver kommune.

Her er et par klip, der giver et indtryk af, hvordan det lykkedes:

Thomas Gam Nielsen var lokalreporter i Syddjurs Kommune. Han bliver her præsenteret for et bud på en kommende borgmester.
Ulrik Lyager stiller fra studiet ud til Andreas Jørgensen i Silkeborg, som står klar med Alternativet.

Louise Fischer (i klippet ovenfor) var lokalreporter i Favrskov Kommune. Her er hendes bud på tre opture og tre udfordringer i forbindelse med at være alene og live fra en iPhone:

Tre opture:

1. Den største fordel ved brugen af iPhones på valgaftenen, som jeg ser det, var den måde, seerne kom i øjenhøjde med reporteren og politikerne, der blev interviewet. Iphonen gjorde, at man på én eller anden måde slappede mere af, og det blev mere naturligt både for reporter og politiker at føre en dialog frem for at filme et liveinterview. Min oplevelse er, at både politikere og jeg viste mere personlighed, fordi hele setuppet virkede mindre opstillet.

2. Rent teknisk fungerede det virkelig godt at bruge iPhone-udstyret til at sende live en hel valgaften. Det var utrolig nemt at arbejde med udstyret ved blot at tænde lyset og sørge for, at man havde en monopod koblet på iPhonen, så man ikke fik kramper i armene af at holde telefonen.

3. Det var fantastisk nemt, at man i én og samme telefon både kunne lave Facebookopslag, Facebook Lives, opdatere liveblog og tage billeder til liveblog, være live igennem nyhedsudsendelsen samt — med et enkelt kald til live manageren på stationen — optage indhold, som web-folkene med det samme kunne klippe og gøre brug af til artikler.

En af valgets vindere, Nils Borring, bliver interviewet af Favrskov-lokalreporter Louise Fischer.

Tre udfordringer:

1. Man var desværre lidt afhængig af, at man ikke kunne stå for langt væk fra sit wifi-hotspot. Hvis jeg gik ovenpå eller længere væk, så hoppede telefonen af wifi over på 4G, som på valgaftenen var meget belastet, fordi der var så mange mennesker samme sted. Man kunne med fordel have gjort mere for at lave flere wifi-hotspots eller på anden måde være mere forberedt på, at iPhonen jo er afhængig af godt mobilnetværk i området.

2. Det var til tider en smule ensomt som ene kvinde med sin iPhone — ikke på den sørgelige måde — men ensomt på den måde, at man havde virkelig meget ansvar for en masse optagelser og platforme, men man havde ingen andre at sparre med. Jeg var hele tiden alene om beslutningerne, og særligt i forhold til de tekniske/billedmæssige beslutninger havde det til tider været rart med en kyndig fotograf til at komme med kreative ideer. Særligt også når jeg havde travlt med at lave en liveblog på tv2østjylland.dk, havde det været rart med en person, der havde overskud til at lave nogle dækbilleder eller andet indhold.

3. Det var ikke altid lige nemt i en livegennemstilling at se, hvordan éns framing så ud. Når man brugte selfie-kameraet, var man som regel selv lidt med i billedet, og så måtte man lige ud af øjenkrogen tjekke, om kameraet stadig filmede i den rigtige retning. I den forbindelse skal man også være opmærksom på, at reporter og kilde skal stå meget tæt på hinanden, hvis begge skal være i framingen på selfie-kameraet. Men det var også bare med til at skabe den løse og personlige stemning.

5 stykker gear, der virker

Efter valget har vi fået flere henvendelser angående opbygningen af vores iPhone-kits. Her har vi samlet 5 stykker gear, der virkede rigtig godt for os.

1. Manfrotto pixi tripod

Benene kan klappes sammen til en holder, og den røde knap justerer vinklen. Produktfoto.

Tripod og holder i én.

Benene kan klappes sammen, og så kan man gå med den i hånden — eller man kan klappe de tre ben ud og stille den.

Med én knap kan man hurtigt justere billedudsnittet i form af vater og pan/tilt.

Link: https://goo.gl/cgp6rz

2. Hauge PS2 Phone Mount

Det er især muligheden for montering af eksempelvis mikrofon og lys, der gør HAUGE ekstra god. Produktfoto.

En helt fantastisk bøjle-holder, der kan holde alle typer af telefoner, samtidig med at der kan monteres lampe, lyd mv. i hot shoe mount. Der er samtidig

Link: https://goo.gl/A2E3SH

3. DPA D:Vice

Vi har monteret D:Vice på bagsiden af vores iPhones med god, gammeldags velkro. Produktfoto.

Nok det eneste professionelle stykke lydhardware til iPhone, der findes indtil nu.

Vi har i forvejen mange DPA-mikrofoner, og med et lydkort til iPhone med hele to inputs kan vi montere både knapnålsmikrofoner og D:Vote.

Man skal downloade en app til sin telefon, hvorfra man kan styre lydniveauer, se udslag og aktivere et low-cut/high-pass filter.

Link: https://goo.gl/2g4hib

4. DPA D:Vote

Førsteprioriteten var egentlig en RØDE-mikrofon, men vi oplevede problemer med interferens, når vi sendte live eller havde 4G. Produktfoto.

Når en reporter i forvejen skal gå med et kamera i hånden, tænke på framing og lave et skarpt interview, kan det være rart at have en enkelt hånd fri.

Derfor denne mikrofon, der kan (af)monteres med en god klemme, og som har en supernyrekarakteristik og derfor er retningsbestemt.

Det er faktisk en instrumentmikrofon, men den gør det også enormt godt til denne type opgave.

Link: https://goo.gl/igMHLW

5. APUTURE LED-lys

Produktfoto.

Det er afgørende for valget af lampe, at den har hot shoe-mount, så den kan sidde fast på bøjle-holderen.

Lampen kan oplades via powerbank, og der medfølger udskiftelige farvefiltre.

Link: https://goo.gl/qo3KDX

Stand-by fra Horsens. Foto: Jeppe Olsen.

Hvad så nu?

  1. Det giver meget lidt mening at bruge front-kameraet på en iPhone 8, når bagkameraet er mange gange bedre — og oven i købet har en stabilizer-funktion.
    Løsning: Køb et spejl til montering bag på iPhonen, så man kan se framingen uden at se skærmen.
  2. Selvom vores iPhones det meste af valgaftenen var monteret på en monopod, og derfor stødte mod jorden, blev billederne nogle gange ret rystede. Det kan sagtens accepteres, hvis man ser det på en 10 tommer skærm, men derimod give søsyge, hvis man ser det på 55-tommeren hjemme i stuen.
    Løsning: Vi vil bla. teste om brugen af bagkameraets stabilisator kan afhjælpe dette tilstrækkeligt. Vi vil have tekniske superbrugere på mobil-video, så vi hele tiden kan optimere workflowet omkring bruges af iPhones — både til live og til optagelse.
  3. Lyden vil evigt og altid være problematisk. Vi kunne have benyttet kuglekarakteristiske håndmikrofoner, men det vil betyde, at reporterne ikke vil have en hånd fri, da de samtidig skal holde iPhonen. Derfor var vi meget opmærksomme på, at lyden skulle være fastmonteret på holderen ligesom lyset. Dette betyder også, at lyden ikke bliver ligeså ren, men at man får støj med fra rummet.
    Løsning: Vi konkluderede, at det ikke var en ‘showstopper’, og det mener vi stadig ikke. Der kan dog monteres eksempelvis 2 knapnålsmikrofoner på D:VICE, hvilket kan være en løsning på nogle former for opgaver.

Er det så slut med at bruge fotografer?

Absolut ikke. Som med al anden ny teknologi og nyt udstyr skal dette ses som en tilføjelse til vores i forvejen store værktøjskasse med visuelle virkemidler. Der skal hives det værktøj frem, der giver mening, for at formidle den pågældende historie bedst muligt/hurtigst muligt/smukkest muligt/vildest muligt.

Vores næste skridt er, at en af vores dygtige fotografer/teknikere tager vores nyindsamlede viden, bliver fortrolig med den, bygger på den og formidler den videre til dem, der skal bruge den fremover i hverdagens produktioner — som en teknisk superbruger på mobil-video-teknik.

For hvis der er noget, vi har lært, så er det, at det ikke er “bare lige”.

Hvis indlægget gjorde dig klogere, så giv det gerne et “klap” med på vejen nedenfor.

Af Louise Fischer, reporter, og Michael Guldbrandt Steffensen, visuel leder, TV2 ØSTJYLLAND

TV2 ØSTJYLLANDs udviklingsblog

Mediebranchen er i en transformationsperiode, og mange betræder nyt terræn. På TV2 ØSTJYLLAND vil vi gerne dele ud af fejl, succeser, mellemregninger og grundtanker. Vi stiller data til rådighed og lægger kortene på bordet. Til inspiration, debat, tankevirksomhed og samtale.

TV2 ØSTJYLLAND

Written by

Vi skaber samtaler og oplevelser i fællesskab og sikrer public service til de kommende generationer.

TV2 ØSTJYLLANDs udviklingsblog

Mediebranchen er i en transformationsperiode, og mange betræder nyt terræn. På TV2 ØSTJYLLAND vil vi gerne dele ud af fejl, succeser, mellemregninger og grundtanker. Vi stiller data til rådighed og lægger kortene på bordet. Til inspiration, debat, tankevirksomhed og samtale.

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade