Sådan brugte vi Bubber, musikvideoer, quizzer og satire til at fortælle unge om kommunalvalg

TV2 Østjylland
TV2 Østjyllands udviklingsblog

--

Det kan hurtigt blive tåkrummende, når voksne forsøger at kommunikere politik til unge. Men faktum er, at de unge tilhører en af de grupper, hvor færrest når ned til stemmeurnerne — så hvordan griber vi den indsigt og laver indhold, som de unge faktisk gider at forbruge? Her er vores strategiske initiativer målrettet de unge under kommunalvalget 2021.

I forbindelse med ethvert valg søsætter diverse mediehuse store indholdssatsninger målrettet de unge, og kommunalvalget 2021 har ikke været nogen undtagelse. I år er vi på TV2 ØSTJYLLAND gået med devisen hellere mindre men bedre indhold — og da vi tilbage i starten af året skulle lægge de store linjer for KV21-dækningen, så blev det hurtigt klart, at vi ønskede at udfordre de formater, vi plejer at tænke i. I dette blogindlæg fortæller vi om vores tre største satsninger til unge i forbindelse med kommunalvalget 2021.

Stem eller dø: Bubber som skræmmescenarie
Forestil dig en dystopisk verden hvor gamingcentre er erstattet af bankohaller fyldt med magthungrede boomers. Det var netop det scenarie, vi opsatte i vores musikvideo produceret i samarbejde med duoen Jesu Brødre forud for kommunalvalget. I udviklingen af videoen har vi været særligt inspireret af sikkerhedsstyrelsens virale nytårshit, hvor Jesu Brødre og Niels Olsen oplyste unge om sikkerhed i forbindelse med nytårskrudt. Sikkerhedsstyrelsens video lykkedes nemlig med at få de unges opmærksomhed og trænge ind i en kultur, hvor brugerne selv opsøgte indholdet modsat traditionelle oplysningskampagner, hvor det ofte er push-information.

Mange unge har fået tudet ørene fulde at vendinger som “Hvis du vil have noget at skulle have sagt, så skal du bruge din stemmeret” — og det er netop denne læresætning, vi i musikvideoen vender på hovedet og udstiller ved hjælp af humoristiske scenarier. For hvis de unge ikke stemte, hvordan ville verden så se ud? I vores video bliver snus, sneakers, energidrikke og soundboxes smidt på bålet til fordel for et Morten Korch-maraton, gangstativer, flødebolsjer og golf som eneste tilbageværende sport. Men hvad skal alt den her galskab gøre godt for?

Selvfølgelig er musikvideoen yderst karikeret, men som vi kan se i kommentarsporet under videoen, har de satiriske scenarier en helt særlig evne til at fange de unges opmærksomhed og skabe samtaler brugerne imellem. Målet med musikvideoen har i al sin enkelthed været at få de unge til at stoppe op tænke over, hvordan verden ville se ud, hvis unge glemte at stemme og på den måde tale ind i et spørgsmål, vi ofte har fået fra unge: “hvilken forskel gør det, om jeg stemmer?”.

Uddrag fra kommentarsporet under YouTube-videoen

På YouTube har satsningen fået knap 70.000 visninger (to uploads), hvoraf de 18–34-årige står for knap 60%. Videoen har således nået netop den målgruppe, som den var tilsigtet.

“This or that?” Hvad vælger politikerne?
På Instagram tappede vi ind i en af de større tendenser under funktionen reels, nemlig quizzen “This or that”. Her skulle kandidater fra partierne i et “dilemma-spil” tage stilling til, hvad de bedst kunne lide.

This or that-formatet har den styrke, at det i sin lette form blender ind i de unges mediebrug på reels og får kandidaterne eksponeret for en målgruppe, der ellers er svær at komme i kontakt med. Dilemmaerne var ikke nødvendigvis politisk-orienteret, men de skulle i højere grad gøre de unge opmærksomme på valget samt give dem et indtryk af, at der er mennesker bag de mange valgplakater, man ser i gadebilledet.

På Instagram er et af vores øvrige stolte formidlingsformater vores memes. Her er kommunalvalg ingen undtagelse, og de forskellige temaer i forbindelse med valget har også været en tur i maskinen. Du kan læse mere om vores memes i et tidligere blogindlæg.

Når du drømmer om at blive politiker
På Facebook publicerede vi under kommunalvalget en lang række artikler og videoer om tematikker i valget — dertil lavede vi også en satire-video, der skulle skabe opmærksomhed omkring kommunalvalget. Efter at mange forskellige koncepter var blevet vendt, så endte satire-redaktionen med at gå med ideen om “hvordan man bliver politiker”, som et format, hvor en kollega skulle i træning som politiker af coachen Søren. Forløbet indeholdt både krisehåndtering, mediestrategi osv.

Satire-videoen skabte god debat på Facebook, hvor brugere kommenterede og taggede hinanden. Satirevideoen bekræfter endnu engang, at formatet har en særlig evne til at nå ud til brugere, der ikke normalt forbruger og interagerer med vores indhold. Videoen har nået knap en halv million brugere, og det har genereret over 950 delinger og 550 kommentarer. Vi kan desuden se, at videoen særligt er blevet set af netop de unge fyre (25–34 år), som vi ønskede at ramme.

Pull frem for push-indhold
Vores tiltag målrettet unge under kommunalvalget har på mange måder været en strategisk satsning for at skabe nytænkende kommunevalgsindhold målrettet et segment, der normalt scroller forbi det traditionelle valgindhold. Vigtigst af alt har ønsket været at producere indhold, som de unge ville tage til sig, uden det føltes som boomer-indhold, de blev påduttet at se. Netop det må vi sige, at vi er lykkedes med i både vores musikvideo, Instagram-indhold og satirevideo.

Af Mette Riis Jensen, Medieanalytiker, TV2 ØSTJYLLAND.
Med stor tak til Anne Steen Troensegaard, Michael Lindskau og Karsten Smed.

--

--

TV2 Østjylland
TV2 Østjyllands udviklingsblog

Vi skaber samtaler og oplevelser i fællesskab og sikrer public service til de kommende generationer.