Virtual reality: 1 jaar later.

Ingmar Vroege
Digitalisma Mobile
5 min readFeb 13, 2016

--

Deze blog gaat over de ervaring die wij als virtual reality ontwikkelaar het afgelopen jaar hebben opgedaan in zowel het ontwikkelen, als verkopen van virtual reality.

Middels deze blog probeer ik andere virtual reality pioneers inzicht te geven in de nieuwe en opkomende virtual reality markt.

Iets meer dan een jaar geleden besloten Gertjan Leemans en ik om een Oculus Rift te bestellen. We zagen tal van mogelijkheden om wat te verdienen aan virtual reality, dus pakten we de telefoon en belden we een bevriende architect op. We overtuigden hem ervan dat wij zijn opdrachtgevers door een nog te bouwen ontwerp heen konden laten lopen en mochten een 3D tekening omzetten.

Het begin.

Het resultaat was een groot succes, de architect gebruikte ons virtual reality model in zijn presentatie en won de aanbesteding voor de bouw van een tweetal scholen. Hoewel we enorm over onze geschatte uren heen gingen, waren ons eerste inkomen uit virtual reality een feit.

Dit gaf goede moed en daarom begonnen we onze diensten ook bij andere architecten aan te bieden. Telefonisch konden wij ons verhaal moeilijk verkopen en al snel gingen we met onze computer op pad om architecten te overtuigen van de meerwaarde van virtual reality.

We werkten op basis van no cure no pay, zodat we onszelf op deze manier in de markt konden zetten. Zodoende vroegen we aan verschillende architecten om een 3D model aan ons op te sturen, zodat we het in virtual reality konden omzetten. Doordat ze vervolgens door het door henzelf ontworpen appartement konden lopen, hebben we ze weten te overtuigen.

Ons netwerk groeide, we richtten een bedrijf genaamd Bricks & Goggles op, stonden op de Monaco Boatshow, leerden werken met de verschillende tekenprogramma's (ArchiCad, Revit, Rhino, 3DSmax, Sketchup), bouwden een portable VR-Ready PC, plaatsten modellen in apps zodat deze te bezichtigen waren op een Cardboard, investeerden in software, hardware en personeel, maar de echt grote opdrachten bleven uit.

Wijze lessen.

Wat zagen we over het hoofd? Was de doelgroep er nog niet klaar voor ? Is de prijs te hoog?

We durven te zeggen dat we weinig meer over het hoofd zien als het aankomt op het omzetten van 3D tekeningen naar virtual reality. We hebben aanlever eisen geschreven die we opsturen naar ontwerpers, we weten welke hardware er nodig is en we kunnen levensechte ervaringen creëren waarin gebruikers controle hebben over wat ze willen zien.

Wireframe met aantal polygonen, hoe meer streepjes hoe zwaarder het voor de computer is om het stabiel weer te geven.

Het afgelopen jaar hebben we veel gesprekken gevoerd met ontwerpers en makelaars. Uit deze gesprekken kunnen wij concluderen dat virtual reality voor hen een punt op de agenda is om 'iets' mee te gaan doen. Wij merken dat de markt de kat op dit moment nog een beetje uit de boom kijkt, waardoor het voor ontwerpers en makelaars nu het moment is om te investeren in virtual reality. Het zal immers slechts een kwestie van tijd zijn voordat virtual reality de standaard is, in plaats van de uitzondering. Zeker met de aankomende release van de nieuwe Oculus Rift en andere headsets, zal virtual reality in een stroomversnelling raken en zullen de mogelijkheden eindeloos zijn.

Dan is er de hamvraag "wat kost virtual reality?" Dit is wat ons betreft ook gelijk de moeilijkste vraag om te beantwoorden. We hebben alles geprobeerd; no cure no pay, abonnementen, fixed price, nacalculatie en zelfs commissie. Uiteindelijk denken wij dat het werken op basis van nacalculatie het beste resultaat geeft, mede omdat er zoveel variabelen zijn bij het converteren van een 3D model naar virtual reality.

De toekomst

Goed, je bent al zover gekomen met lezen dat je nu ook wel wilt weten wat wij nu daadwerkelijk kunnen aanbieden?

Eén ding staat vast, de hardware moet goed zijn. Inmiddels verschijnen er steeds meer PC's die VR-ready zijn (prijs ongeveer vanaf €1500,-) en heeft Oculus een programma dat checkt of je PC VR-ready is. Veel laptops ondersteunen nog geen virtual reality, dat komt door het gebrek aan GPU en goede HDMI poorten. Juist om deze reden hebben wij een draagbare PC ontwikkeld die mee kan als handbagage.

Portable Oculus PC + virtual reality model.

Daarnaast is er de beleving die je wilt bereiken bij een klant. Wil je een klant laten dromen over hoe het kan worden? Dan is het misschien verstandig om niet te veel detaillering weer te geven. Of wil je een klant een exact beeld geven van hoe het gaat worden? Dan is het van belang om het levensecht te maken.

Mits de 3D tekeningen goed aangeleverd worden (wij hebben voor alle programma's een tutorial), kunnen wij al vanaf 10 uur een model in virtual reality plaatsen waar je vrij doorheen kan lopen.

Aan de hand van onderstaande voorbeelden laten we het verschil in uren zien:

Hoge detaillering (+/- 40 uur werk)
Lage detaillering (+/- 10 uur werk)

Conclusie

Ons bedrijf Bricks & Goggles draait inmiddels stabiel en wij hebben voldoende potentiële opdrachten in de pijpleiding zitten. Wij zullen ons dit jaar focussen op het overbrengen van onze werkwijze, het optimaliseren van het converteer proces door bepaalde handelingen te automatiseren en het opbouwen van duurzame relaties.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen en/of opmerkingen over Virtual Reality dan horen we dit natuurlijk maar al te graag.

PS.
We zijn altijd op zoek naar Pioniers op gebied van VR development (Unity) of design (3DS max/Maya).

Wil je op hoogte blijven van mijn nieuwe blogs? Schrijf je dan hier in: http://eepurl.com/bMABKT

--

--