Wat is Virtual Reality en wat moet ik er mee? (B2B)

Het VR-model van een nieuwbouw appartement in Delft (door Bricks & Goggles)

Het is nog maar net 2016 en nu al is het merkbaar dat de Virtual Reality hype zich meer en meer aan het manifesteren is als dé trend voor dit jaar. Overal en nergens schieten start-ups uit de grond die “iets met VR doen wat awesome schijnt te zijn” en om je heen voelen bedrijven de noodzaak om “een brilletje” aan te schaffen omdat iemand van innovatie dit cool vond.

Je wordt overdonderd met VR-slang. HMD’s, Tethered VR experience en 360 graden films zijn aan de orde van de dag maar jij vraag je af waarom? Vandaar deze blog waarin de waaromvraag centraal staat.

Wat is VR nu precies?

Volgens de Cambridge Dictionary is de definitie van Virtual Reality; Een verzameling van beeld en geluid, geproduceerd door een computer, dat een realistische simulatie weet op te wekken waarin een gebruiker kan deelnemen. Een nogal brede definitie als je het mij vraagt. Laat dit dan ook de exacte rede zijn dat de gehele wereld een graantje probeert mee te pikken waardoor VR zo moeilijk te begrijpen is.

Zelf denk ik dat je VR beter kunt omschrijven als een 360 graden bioscoopscherm dat, via een speciale bril om je heen wordt geprojecteerd, waarin interactie mogelijk is. Net zoals bij een normaal scherm kan men hierop van alles laten projecteren met als grote verschil dat je, doordat de gebruiker zich in een bioscoopbol bevindt, alles vanuit een first person view (Lees: de ogen van de ontwikkelaar) kan meemaken en hierin interactie kan beleven. De definitie baseer ik veelal op mijn ervaring met VR en het virtuele veldwerk dat ik het afgelopen jaar met Bricks & Goggles VR heb verricht.

Met deze informatie in het achterhoofd is het waarschijnlijk beter voor te stellen waarom de gaming industrie en adult-entertainment industrie hier leidend in zijn. De mogelijkheden om 360 graden films, panoramafoto’s, mobiele applicaties, virtuele tours en games te maken zorgt voor een hele nieuwe en vooral persoonlijke beleving van de visie die de ontwikkelaars met je voor ogen hebben.

Tokio Apartment van door Bricks & Goggles (Schaduwval is er expres uitgelaten omdat de focus op het (live) verwisselen van de houten vloeren moet liggen.

De visie om een apparaat te maken waarin je de gebruiker in zijn geheel naar een virtuele wereld brengt is iets wat al tientallen jaren speelt. Na een aantal verwoede pogingen, zit de VR-ontwikkeling de laatste jaren in de lift. Niet in de eerste plaats omdat er nu eindelijk apparaten beschikbaar zijn waar ontwikkelaars hun tanden in kunnen zetten; de laptop, tablet en belangrijker nog, de smartphone.

Ga maar na, om een nieuw product in een nieuwe markt te lanceren heb je een ingang nodig op een platform waar eigenlijk iedereen al toegang tot heeft of wil hebben. Het bovengenoemde trio is in deze een logische keuze.

Nu we de basisdefinitie hebben gehad is het goed om maar gelijk de eerste schifting te maken in de zin dat er sprake is van high-end (tethered Immersive VR) en low-end (Mobile Immersive VR) Virtual Reality.

High-End VR (Tethered Immersive VR): Een Virtual Reality model dat niet van het werkelijk te onderscheiden is. Er is sprake van een oneindige vorm van detaillering en interactie. Deze vorm is afhankelijk van de kwaliteit van de pc/laptop en dan met name de videokaart en wordt afgespeeld middels een Head-Mounted Display (HMD) oftewel, VR-brillen als de Oculus, HTC Vive en de Hololens.

Low-End VR (Mobile Immersive VR): Een Virtual Reality model dat wordt afgespeeld via de smartphone/tablet. Omdat het compatibel moet zijn met de smartphone is het model zwaar afhankelijk van de kracht van de CPU/GPU van de betreffende telefoon. Dit wil niet zeggen dat de modellen minder van kwaliteit zijn, echter is het goed te bedenken dat ze een slag kleiner zijn dan de high-end modellen. Hierdoor zijn ze vaak wat minder gedetailleerd.

Waarom is dit interessant voor mijn bedrijf?

De mens denkt in beelden en is dus ook over te halen met beelden. Zie het als een manier van persoonlijk en specifiek reclame maken voor je bedrijf of wat je bedrijf doet. Wel is het interessant om te weten wat voor vorm interessant is voor jou. Zo biedt High-end VR je een fantastische presentatietool maar zal er altijd een bril en een krachtige pc moeten worden aangeschaft om resultaat te boeken.

Mobiele VR is daarentegen een stuk laagdrempeliger en qua kosten voordeliger. Naast het downloaden/laten maken van een app uit de Appstore en het aanschaffen van een VR-viewer als een Google Cardboard of Homido. Daar komt bij dat iedereen tegenwoordig een smartphone heeft wat je bereik een enorme boost geeft.

Waarom is het nu zo belangrijk om dat brilletje op te zetten en verplaatst te worden naar een andere werkelijkheid? Simpelweg omdat de mens, van nature nieuwsgierig is. We zijn altijd op zoek naar nieuwe verhalen, plekken en avonturen die ons moeten verbazen en visueel prikkelen. Dit is dan ook de rede waarom peuters zich branden aan het kookplaat en studenten op zoek gaan naar zichzelf tijdens wereldreizen. We willen blijven ervaren.

Door een VR-bril op te zetten wordt je gekatapulteerd naar deze nieuwe wereld waarin jij de hoofdpersoon bent. Vergelijk het met een geëvolueerde vorm van televisie. Je kunt de kijker alles laten beleven maar nu op een dusdanig persoonlijke manier dat degene alles aan den lijve meemaakt.

VR-Sharing Experience

In combinatie met de Sociale Media is draait VR om het beleven en delen. Het Marriot Hotel heeft het woord sharing experience erg letterlijk genomen en heeft ervoor gekozen om een VR-documentaire te maken over reizen naar de mooiste plekken op deze aardkloot. Verspreid over de hotels liggen diverse VR-brillen zodat je, terwijl je in het hotel in Rio verblijft, kunt ervaren hoe de Indische rijstvelden er in HD uitzien. Hierdoor vindt er kruisbestuiving plaats zodat je wellicht de volgende keer je vakantie naar Indonesië boekt.

VR-Testdrive

Men is gek op testen. Voordat we een product kopen checken we allerlei vergelijkingssites lezen we ons in. VR gaat hierin een stap verder doordat je het product, of het nu je droomhuis, nieuwe school of walkthrough is door je nieuwe boot. Met een VR-bril op kun je een eerste impressie krijgen voordat er ook maar een steen of moertje is gelegd of aangedraaid.

Conclusie

De toekomst van Virtual Reality ziet er veelbelovend uit. The Pitchbook analyst report of 2015 laat zien dat de interesse in VR hoger is dan ooit tevoren. Men (investeerders, ontwikkelaars, eindgebruikers)is bereid om VR een goede kans te geven. Als ondernemer sta je nu voor de keuze om als early-adapter de sprong te wagen en met VR als unique selling point de hort op te gaan. Met de opkomst van VR-hardware lijkt de weg te zijn vrijgemaakt voorde ontwikkelaars om aan hun VR-modellen te gaan sleutelen. Contentrealisme zal hierin de doorslag moeten geven. Immers zit niemand te wachten op een pixel-achtige en haperige Super Nintendo ervaring. Als de content soepel kan worden ontwikkeld dan gaat VR een zonnige toekomst tegemoet.

Ben je op zoek naar meer info over Virtual Reality op het gebied van Marketing of wil je zelf een High-end/Low-end) VR-applicatie laten bouwen. Kijk dan op de website van Bricks & Goggles en neem contact met me op.