💡 Digital Society: Ένα ανοικτό εργαστήριο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στο Ζάππειο

Οι εξελίξεις γύρω από το επιχειρείν στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αλλά κι οι δυνατότητες στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης φαίνεται να απασχόλησαν το ανοιχτό εργαστήριο καινοτομίας που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 48 χρόνων από την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ — ΚΙΝΑΛ.

Το πάνελ του ανοικτού εργαστηρίου

Το εργαστήριο εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια του κινήματος προς τον εκσυγχρονισμό και την εξοικείωση των πολιτών με τα νέα μέσα, καθώς και την ψηφιοποίηση των λειτουργιών του κόμματος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστεί η ψηφιακή πλατφόρμα του ΠΑΣΟΚ — ΚΙΝΑΛ, η Ψηφιακή Κοινωνία — Digital Society, ενός εγχειρήματος που έχει ως στόχο ν’ αναβαθμίσει τη συμμετοχικότητα εντός κι εκτός του κόμματος, προσφέροντας εργαλεία ανοικτής διαβούλευσης, άμεση online ενημέρωση για δράσεις και πρωτοβουλίες του κινήματος και πλήθος άλλων ψηφιακών προνομίων για τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ — ΚΙΝΑΛ. Παράλληλα, παρουσιάστηκε κι η εφαρμογή «PASOK App» για κινητά τηλέφωνα.

Το εργαστήριο συντόνισε ο επικεφαλής της δράσης για τη Ψηφιακή Κοινωνία, Γιώργος Καραμανώλης, κι η Κατερίνα Σιάννη, μέλος της ομάδας της Ψηφιακής Κοινωνίας. Το πάνελ των ομιλητών στελέχωσαν σημαντικοί άνθρωποι από τον χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην Ελλάδα καθώς κι ακαδημαϊκοί του αντίστοιχου κλάδου.

Κατά την διάρκεια των ομιλιών και της συζήτησης που ακολούθησε, προσεγγίστηκαν με εμπεριστατωμένο τρόπο διάφορα ζητήματα, όπως η ισότιμη πρόσβαση σε γνώση και ευκαιρίες, η περιφερειακή στόχευση και συνεργατικοί σχηματισμοί στον επιχειρηματικό τομέα ( π.χ : clusters μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων) αλλά κι η αξιοποίηση των ανοικτών δημοσίων δεδομένων.

Ειδική μνεία δόθηκε επίσης σε θέματα συνεργασίας για την αντιμετώπιση προκλήσεων (π.χ ακρίβεια, supply chains), τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στις επιδοτούμενες δράσεις νεοφυούς επιχειρηματικότητας, την ανάγκη εθνικής στρατηγικής για την «ανοικτή» επιστήμη αλλά και την ενεργή συμμετοχή στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας μας ( π.χ: gov marketplace, defence tech, «έξυπνες» πόλεις ).

Στο εργαστήριο για τη Ψηφιακή Καινοτομία και τη Start — Up Επιχειρηματικότητα μίλησαν οι:

  • O κ. Γιώργος Καραμανώλης, Συντονιστής Δράσης της «Ψηφιακής Κοινωνίας», (Συντονισμός Εργαστηρίου)
  • Κατερίνα Σιάννη, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Business Intelligence Developer, Mέλος Oμάδας Digital Society (Συντονισμός Εργαστηρίου)
  • Άγγελος Τσακανίκας, Καθηγητής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΕΜΠ — Επικεφαλής Γραφείου Μεταφορά Τεχνολογίας
  • Παύλος Ευθυμίου, Γενικός Διευθυντής, Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε)
  • Νίκος Ανδρουλακάκης, Δρ. Ηλ. Μηχανικός ΕΜΠ, Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής
  • Αλέξανδρος Μελίδης, ΕΕΛΛΑΚ — Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών
  • Δημήτρης Πανόπουλος, Διδάκτωρ ΕΜΠ, Μέλος Oμάδας Digital Society
  • Τάσος Κούτλας, Πληροφορικός, μέλος ομάδας Digital Society
  • Ανδρέας Στεφανίδης, Ακαδημία Επιχειρηματικότητας
  • Δημήτρης Πανόπουλος, Υπουργείο Εργασίας, Αναλυτής Δεδομένων
  • Γιάννης Αμαραντίδης, Σύμβουλος Έρευνας και Καινοτομίας, Region Jämtland Härjedalen — Sweden, Μέλος Ομάδας Digital Society

--

--