Otonomlar…Kendi kendine giden araçlardan uçan arabalara…

Gökhan MERCANOGLU
Dijital Dönüşüm Türkiye
2 min readMar 6, 2017

--

Geçtiğimiz günlerde Subaru’da otonom araçlarını test etmek için onay aldı. Listeyi incelediğimizde oldukça fazla firmanın otonom araçları test ettiğini görüyoruz. Bunun yanında otonom araçların kaza tutanakları da ilerlemeyi açıkça gösteriyor.

Radarlar, algılayıcılar, tarayıcılar, GPS teknolojileri ve gelişmiş algoritmaların desteklediği otonom araçların büyük ölçekli ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri olacağı aşikardır. Teknik zorluklar, yasal düzenlemeler, altyapı engelleri gibi konular otonom araçların gelişimini bir ölçüde yavaşlatmasına rağmen otonom araçların hayatımıza girmesi çok zaman almayacak gibi görünüyor.

Klasik araçlardan otonomlara geçişin nasıl olacağı hala soru işareti olmasına rağmen, sürüşü büyük ölçüde kolaylaştıran araçlar veya sürüşü tamamen kendisi gerçekleştiren araçlar ile yavaş yavaş otonom araçları kullanmaya başlayacağız gibi görünüyor. Bazı üreticiler tamamen sürücüsüz araçlar yerine otonom araçlarını gerektiğinde manuel müdahalede bulunabilen güvenlik şoförleri veya test teknisyenleriyle desteklemeyi tercih ediyor. Yine General Motors bir yandan tamamen otonom araçlar üzerinde çalışırken diğer yandan mevcut araçlarını kaza önleme, otomatik park, belirli koşullarda otomatik sürüş gibi sürücünün işini büyük ölçüde kolaylaştıran yardımcılarla geliştirmeye devam ediyor.

Tahminler otonom araç pazarını 2021’de yaklaşık 40 milyar Euro’ya ulaşacağını öngörüyor. 2025’den sonra bu araçlarının yaygınlaşması ve etkisinin daha da hızlanması bekleniyor.

Otonom araçlar çok yaşlı veya engelli gibi şu anda araba kullanamayanların hareketliliğini arttırma, araba sürüş halindeyken diğer işlerle ilgilenebilme, daha düzenli trafik gibi çok sayıda fayda sunacaktır. Bunun yanı sıra ticari araçlar ve bu araçları kullanan sektörler üzerinde de önemli etkiler olacaktır. İşletme maliyetlerini azaltma, kazaları önleme, daha az emisyon gibi potansiyeller lojistik ve nakliye şirketlerinin dikkatini konuya çekiyor. Öncü şirketlerden Mercedes otonom kamyonlarını yollarda test etmeye başladı bile.

Tabii konunun bir başka tarafı da var. Bir yandan kendi kendine giden araçlar ile ilgili çalışmalar devam ederken Airbus 2017 yılı içinde uçan arabayı test etmeyi planlıyor. Airbus CEO’su Tom Enders’in yıl sonuna kadar bir uçan araba prototipini test etmeyi planladıkları açıkladı.

Vahana adı verilen ve dikine iniş ve kalkış yapabilen otonom araç temiz teknoloji kullanacak. Aracın hem yolcu hem de kargo taşıması için kullanılması düşünülüyor. Her yanda iki adet olmak üzere toplam dört kanat üzerinde bulunan sekiz pervane uygun şekilde dönerek aracın dikey ve yatay hareketini sağlayacak. Şirket bu tür araçların şehirlerdeki trafik ve altyapı maliyetlerini azaltacağını düşünüyor.

Toparlarsak, dijital dönüşüm her alanda olduğu gibi otomotiv ve havalılık sektöründe hayatımıza yıkıcı yenilikler getiriyor. Uçan arabalar, kendi kendine giden araçlar kısa sürede hayatımızda yer alacak gibi görünüyor.

--

--

Gökhan MERCANOGLU
Dijital Dönüşüm Türkiye

Entrepreneur, Consultant, Author, ERP, CRM, Social Media,Founding Partner B1, ImaConsult, Founder PrBucks, SosyalMedyaPort, B1Ventures