Estonya E-Vatandaşlığı Hakkında En Çok Merak Edilenler
Estonya e-Vatandaşlığı hakkında ayrı bir içerik oluşturmuştum fakat bu yazımda sizler tarafından en çok aldığım soruları kısa cevaplar ile tek yerde toplayacağım.
1- Estonya E-Vatandaşlığı sadece şirket sahipleri için mi?
Hayır. Şirket sahibi olmasanız bile, Estonya E-Vatadaşlık programına başvurabilir ve Estonya kimlik kartı sahibi olabilirsiniz.
2- Estonya E-Vatandaşı olarak Estonya’da yaşayabilir miyim?
Hayır. Estonya E-Vatandaşı olduğunuzda, size özel üretilen Estonya kimlik kartınız olur. Bu kart size, Estonya’nın dijital servislerine bağlanabilme ve online imza ile Estonya ile alakalı resmi işlemlerinizi gerçekleştirebilme imkanı sunar.
Kartınızda, size özel Estonya kimlik numaranız ve bireysel bilgilerinizin dijital olarak depolandığı bir çip vardır. Kartınızı, kart ile beraber size gönderilen kart okuyucuyla bilgisayarınızın USB girişine bağlayıp, online şekilde yasal işlem gerçekleştirebilirsiniz.
3) Neden Estonya E-Vatandaşı olmalıyım?
Cevabı herkese göre değişebilir fakat bana göre çok net. Estonya E-Vatandaşlığı, zamandan ve mekandan bağımsız para kazanmaya başlamanın ilk adımıdır.
Eğer halihazırda online bir işiniz varsa, zaten kendi girişimcilik serüveninize başlamışsınız demektir. Estonya E-Vatandaşı olarak Estonya’da online şekilde şirket kurabilir, dijital işlerinizi teknolojik altayapısı gelişmiş bir Avrupa ekosistemine taşımış olursunuz.
Halihazırda online bir işiniz yoksa ve özellikle mesai sistemine tabi çalışan biriyseniz, Estonya E-Vatandaşlığı; internet şirketinizi kurup, özgür şekilde para kazanmaya başlayabilmeniz için güzel bir fırsattır.
4) Estonya e-Vatandaşlık programına nasıl başvurulur?
Sadece kişisel ve pasaport bilgileriniz ile başvurular online şekilde tamamlanır. Başvuru konusunda bizden destek alabilirsiniz.
5) Başvuru ücreti nedir?
Estonya E-Vatandaşlık başvurusunun tek sefere mahsus 100€ur devlet vergisi vardır.
6) E-Vatandaşlık kartımı nereden alacağım?
E-Vatandaşlık kartınız, başvurudan sonra Ankara Estonya Büyükelçiliği’ne gönderilir. Büyükelçilik’ten randevu alarak kartınızı teslim alabilirsiniz.
7) E-Vatandaş olmamın vize almama etkisi var mı?
Doğrudan vize almanıza olumlu bir etkisi yoktur fakat dolaylı olarak imkan sağlar. Şirketinizi online şekilde kurup, işlerinize başladıktan sonra, işleriniz ile alakalı Estonya’ya gelmeniz gerekirse vize başvurusunda bulunabilirsiniz.
8) Estonya’nın bu programı başlatmasındaki amaç nedir?
Dünya genelinden 10 milyon girişimcinin e-vatandaş olarak şirketlerini online şekilde Estonya’da kurmalarına imkan tanımak. Bu sayede global çapta ve dijital bir iş ekosistemi oluşturup vergi geliri elde etmek.
9) Şuan aklımda bir iş fikri yok buna rağmen Estonya E-Vatandaşı olmalı mıyım?
Hayat değiştiren büyük hamleler, çok sıradan görünen küçük adımlar ile yapılır. Yapacağınız 100€’luk ufak bir yatırımla öncelikle kendinizi dünya genelindeki 10 binlerce girişimci ile aynı dijital toplumda bulacaksınız. E-Vatandaşlık konusu gündeminize girmiş olacağı için Estonya ile alaklı tüm gelişmeler ve iş fikirleri dikkatinizi çekmeye başlayacak.
İster istemez kendi kendinize soracağınız, Peki ben ne yapabilirim? ve devamında Nasıl yapabilirim?soruları ile muhatap olacağınız için farkında olmadan kendinizi tutkularınızı gerçeğe dönüştürecek bir akımın içerisinde bulacaksınız.
Kendi işime başlayacak sermayem yok! Daha önce online bir girişim deneyimim olmadı! gibi söylemleriniz varsa, bunları hiç dert edinmeyin çünkü yeni nesil başarı hikayelerine baktığımızda (farklı yazılarımda örnek hikayeler de paylaşacağım) sermaye yada tecrübe eksikliğinin hayallerinizi yaşamanız için bir engel olmadığına şahit olacaksınız. Çünkü küçük yatırımlar ile kendi internet girişiminizi kurarak, sizden hizmet almak için sizi bekleyen binlerce insana sesinizi duyurabilirsiniz.
10) E-Vatandaşlık ile Estonya’da şirket kurup, şirketimde yasal olarak çalışabiliyor muyum?
Evet. Şirketinizi kurduktan sonra Türkiye’de yaşıyor olsanız dahi Estonya’daki şirketinizde kendinizi yasal olarak çalışan gösterebilir, maaşınızı her ay Türkiye’deki şahsi banka hesabınıza transfer edebilirsiniz. (Türkiye’de bulunacağınız için, Estonya sizden maaşınıza ait vergileri talep etmez fakat aylık gelirlerinizi Türkiye’de beyan etmeniz gerekebilir.)
Dipnot: Estonya E-Vatandaşı olarak, Estonya’daki şirketinizden yasal maaş alsanız dahi, dövizli askerlik imkanından faydalanamazsınız. Dövizli askerlik için şirketinizi kurduktan sonra Estonya’dan oturum izni de almanız gerekmektedir.
Estonya E-Vatandaşlık programı ile alakalı her türlü sorunuz için Dijital Estonya‘ya danışabilirsiniz.
Originally published at dijitalestonya.blog on February 14, 2018.