Estonya Startup Vizesi Hakkında En Çok Sorulan Sorular

Firat Baykaldi
Dijital Estonya
Published in
3 min readMar 18, 2018

Estonya’nın Avrupa Birliği dışındaki girişimcilere vize ve oturum izni vermek amacıyla 2017’de başlatmış olduğu Estonya Startup Vize programına ilk senesinde 47 ülkeden 325 başvuru yapıldı. En çok başvurunun geldiği ülkeler sırasıyla Hindistan, Rusya, Ukrayna, Pakistan ve Türkiye oldu.

Startup’ını Estonya ekosisteminde büyütmek isteyen Türk girişimciler için bu yazımda, Estonya Startup Vizesi hakkında en çok sorulan sorulara cevap vereceğim.

1- Estonya Startup vizesine kimler başvurabilir?

Teknoloji tabanlı ve büyüme potansiyeli taşıyan bütün startuplar Estonya startup vizesine başvurabilirler.(Dipnot olarak belirtmek isterim, e-ticaret siteleri büyüme potansiyeli taşısa dahi istenilen kategoriye uygun görülmemektedir.)

2- Startup vizesine nasıl başvurabilirim?

Startup vizesine, startup iş planınız ile beraber online olarak başvurabilirsiniz. İş planınız Startup Estonya komitesi tarafından incelendikten sonra başvurunuz onaylanır yada red edilir.

3- Startup vizesinin, normal vizeden farkı nedir?

Startup vizesi, normal vizeye yada oturum iznine başvuru sürecinizi kolaylaştıran bir programdır. 1. adımda iş planınız ile komiteye başvuruda bulunursunuz ve Startup’ınız uygun bulunduğu takdirde Startup’ınız için bir kod verilir 2. adımda bu kod ile beraber tüm kurucular Büyükelçilik’lerden 1-yıllık Schengen Vizesi’ne yada 5 yıla kadar oturum iznine başvurabilirler.

5-yıllık oturum iznine başvurmak için Estonya’da şirketinizi de kurmuş olmanız gerekmektedir. Bu sebepten ötürü startup vize programına başvurmadan önce, Estonya E-Vatandaşı olup şirketinizi de online şekilde kurmuş olmanız size ek avantajlar sunacaktır.

4- Startup vizesi aldıktan sonra sürekli Estonya’da mı bulunmam gerekli?

Startup vizesi aldıktan sonra, önceki maddelerde belirttiğim gibi 2 farklı seçeneğiniz var. Schengen vizesi aldığınız takdirde vizeniz çok girişli olacağı için sürekli Estonya’da bulunma zorunluluğunuz yoktur. Oturum izni aldığınız takdirde yine özgürce seyahat etme hakkınız olacaktır.

5- Estonya Startup vize programı çalışma izni de içeriyor mu?

Uzun süreli Schengen vizesi alırsanız Estonya’da yasal olarak çalışma izniniz olmaz. Oturum izni aldığınız takdirde, kendi kurduğunuz şirkette yada farklı şirketlerde yasal olarak çalışma hakkınız olacaktır. Hatta aynı anda farklı şirketlerde de yasal olarak çalışabilirsiniz.

6- Başvurumun kabul alma olasılığı nedir?

2017 senesinde, yani programın ilk senesinde yapılan başvuruların 45%’i olumlu sonuçlanmıştır. Başvurular sürekli olarak arttığı için bu oran her sene biraz daha azalacaktır. Programa başvuru sürecinde, Dijital Estonya‘dan destek almanız onay alma ihtimalinizi oldukça arttıracaktır.

7- Startup vizesi alırsam dövizli askerlikten de istifade edebiliyor muyum?

Evet. Startup vizesiniz onaylandıktan sonra oturum izni almanız durumunda askerliğinizi tecil ettirebilir ve 1065 gün EU sınırları içerisinde kaldıktan sonra da dövizli askerlik yasasından istifade edebilirsiniz.

8- Startup’ımın henüz cirosu yok buna rağmen vizeye başvurabilir miyim?

Başvurabilirsiniz. Başvuruların çoğu erken aşama startuplar olduğu için ciro ve traction çok önemli kriterler değildir.

9- Tüm kurucuların ayrı ayrı mı başvurması gerekli?

Hayır. Startup vizesi başvurunuzu yaparken iş planı içerisinde kurucu bilgileri de yer aldığı için her kucunun ayrı ayrı başvurmasına gerek yoktur. Tek iş planı ile başvuru yapılır, onay aldıktan sonra verilen ‘kod’ tüm kurucular ve sonradan Estonya’ya getirmek istediğiniz ekip üyeleri tarafından kullanılabilir.

10- Kurucu olmayan ekip üyeleri de başvurabilir mi?

Ayrıca başvurmalarına gerek yoktur. Siz Estonya’ya taşındıktan sonra kısa süreliğine vize ile yada uzun süreli oturum izni ile ekip üyelerinizi de Estonya’ya davet edebilirsiniz.

11- Vize aldıktan sonra startupım başarısız olursa vizem iptal olur mu?

Hayır. İşiniz beklediğiniz şekilde devam etmese dahi, vizeniz yada oturum izniniz bitiş tarihine kadar geçerlidir.

12- Startup vizesi aldıktan sonraki sorumluluklarımız nelerdir?

Herhangi bir yere hesap verme yada herhangi bir yasal sorumluluğunuz yoktur.

13- Estonya’ya taşındıktan sonra startupım dışında başka yerde çalışma imkanım da var mı?

Oturum izni aldıktan sonra, lokal vatandaşların sahip olduğu şekilde sizin de yasal olarak çalışma izniniz olur. Startup’ınızı büyütürken farklı şirketlerde yarı zamanlı yada tam zamanlı çalışabilirsiniz. Özellikle teknik altyapıya sahipseniz, farklı startuplarda yada dijital ajanslarda iş bulma ihtimaliniz çok yüksektir.

Estonya Startup Vize Programı ile alakalı her türlü sorunuz için Dijital Estonya‘ya danışabilirsiniz.

Originally published at dijitalestonya.blog on March 18, 2018.

--

--

Firat Baykaldi
Dijital Estonya

Helping people setup their fully-functional internet businesses. (www.digitalestonia.com)