Startup’ınızı Estonya’ya Taşımanız için 3 Önemli Neden!

Firat Baykaldi
Dijital Estonya
Published in
3 min readFeb 28, 2018

Estonya ve internet girişimcilerine sunduğu avantajlar hakkında farklı yazılarımda ayrı ayrı bilgiler vermiştim. Kısaca özetlersem, Estonya’nın geliştirmiş olduğu dijital devlet sistemi sayesinde, Estonya E-Vatandaşı olarak dünyanın her neresinde olursanız olun online şekilde şirket kurup işlerinizi yütürebiliyorsunuz.

Fakat; Estonya’nın sunduğu avantajlar sadece online şirket kurup, şirketinizi uzaktan yönetmek ile sınırlı değil. Estonya, dünyanın farklı ülkelerindeki startup kurucuları için aynı zamanda ev sahipliği de yapıyor.

2017’de başlatmış olduğu Startup Vizesi programı ile girişimcilere 1-yıllık Schengen Vizesi yada ilk başvuruda 5-yıla kadar oturum izni vererek, girişimcileri ekipleri ile beraber Estonya ekosisteminin bir parçası olmaya davet ediyor.

Tabiki de startupınızı büyütebileceğiniz tek ekosistem Estonya değil, farklı ülkelerin de startuplar için sunmuş olduğu avantajlar var. Avrupa’nın çeşitli startup ekosistemlerinde bulunmuş biri olarak bu yazımda, neden Estonya’nın en ideal yerlerden biri olduğunu çok önemli gördüğüm 3 sebep ile açıklayacağım.

1) Estonya’da yaşam çok kolay!

Estonların en sevdiğim özelliklerinden biri yaşamı çok basit hale getirmeleridir.

Startup girişimcisiyseniz, işiniz ile alakalı bir çok detayda aynı anda boğuluyor olmanız kaçınılmaz bir durum! Bunun üzerine bir de yaşam koşulları sizi işlerinize odaklanmaktan alıkoyuyorsa, herşey içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor.

Estonya’da startup girişimcisi olmak demek, işiniz haricinde başka hiçbirşey için zaman harcamamanız demektir. Devlet kurumlarından özel kurumlara kadar, muhatap olacağınız herkesin en hızlı ve kısa yoldan çözüm üretme odaklı olması, bürokrasinin tamamen dijital imza sistemi ile online yürütülüyor olması ve her konumdaki insana çok hızlı erişebiliyor olmanız, size işinize odaklanmanız haricinde pek birşey bırakmaz.

Şehirlerin çok küçük olmasından kaynaklanan (başkent Tallinn 400bin nüfusa sahip) trafik vb. gibi kentsel sorunlar ile de karşılaşmayacak olmanız girişimciler için oldukça destekleyici unsurlar.

İnsanların eğitim seviyelerinin yüksek olması, ülkenin fazlasıyla güvenli olması ve hemen hemen herkesin ingilizceyi çok iyi kullanıyor olması da özellikle Türkiye’den Estonya’ya taşınmayı planlayan girişimcilerin hayata çok hızlı adapte olabilmelerini için birer avantaj.

2) Kafa dengi Startup ekosistem!

Kafa dengi ekosistem tabiri kabul edilebilir bir tanım mı emin değilim fakat daha uygun bir tanım şuan yapamıyorum.

Ülke endüstrisinin internet ve teknoloji üzerine kurulu olması, eğitim sisteminin insanları girişimciliğe teşvik ediyor olması, #estonmafyasi lakaplı ve sıfırdan ülkenin en zengini olmuş internet girişimcilerinin de meşhur başarı hikayeleri ister istemez ülkede bir girişimci ekosistemi yaratıyor. Tahmin ettiğiniz üzere, Eston’ların mafyası dahi internet girişimciliği ile ilgilendiği için zihinlerimizdeki mafya betimlemesinden biraz farklı. :)

#estonianmafia

Laptopunuz ile şehirdeki herhangi bir kafeye oturup, önünde PC olan herhangi biri ile startupınız hakkında beyin fırtınası yapabilme ihtimaliniz çok yüksek. Bu arada kafe yerine Starbucks’ diyemiyorum çünkü henüz Estonya’da Starbucks yok. (Sermayesi olan ve Franchisee model iş kurmak isteyen girişimciler için Estonya’da Starbucks açma fikri iyi bir fırsat olabilir :))

Her hafta girişimciler için düzenlenen etkinlikler sayesinde çok kısa sürede kafa dengi bir çok girişimci ile tanışabilirsiniz.

3) Estonya startup ekosistemine yapılan yatırımlar!

Estonya, 1.3 milyon nüfusu ile Avrupa’da kişi başına düşen en başarılı startupa sahip ülkeler sıralamasında birinci sırada gelmektedir. Bu durum, dünyanın bir çok yerinden yatırımcının da dikkatini çekmiş olup startup yatırımcılarını Estonya pazarına çekmiştir.

Estonya, Avrupa’da kişi başına yapılan startup yatırımları sıralamasında, İngiltere’den sonra ikinci sırada yer almaktadır. Estonya’lı startuplara 2017 yılında lokal ve yabancı yatırımcılardan tarafından toplamda 250 Milyon € ‘dan fazla yatırım yapılmıştır. Yabancı yatırımın en fazla geldiği ülkeler sırasıyla Amerika, İngiltere ve Finlandiya’dır. Türk yatırımcılar için henüz yeni bir pazar olan Estonya’nın, ilerleyen yıllarda Türkiye’den de çok fazla startup yatırımcısı çekeceğine eminim.

Yabancı yatırım ile büyütmek istediğiniz bir startupınız varsa, siz de startupınızı Estonya’ya taşıyarak Estonya merkezli startuplara yatırım yapan lokal ve yabancı yatırımcılardan yatırım alma şansı elde edebilirsiniz. Özellikle 2017'de başlatılan Startup Vize programı sayesinde sayıları hızla artan başarılı startuplardan ötürü, pazara yapılan yatırımlar önümüzdeki süreçte çok daha fazla olacaktır.

Estonya startup ekosistemi ve startup vize programı ile alakalı her türlü sorunuz için Dijital Estonya’ya danışabilirsiniz.

Originally published at dijitalestonya.blog on February 28, 2018.

--

--

Firat Baykaldi
Dijital Estonya

Helping people setup their fully-functional internet businesses. (www.digitalestonia.com)