Google Classroom ile Sınıf ve Ödev Yönetimi

Hasan Kasapoğlu
Dijital Kafalı Öğretmen
5 min readApr 3, 2020
Photo by Mitchell Luo on Unsplash

Selam değerli eğitim insanları,

Uzaktan eğitim, asenkron eğitim modelleri ve uygulamaları aslında uzun zamandır hayatımızda. Uzaktan eğitim içerik yönetimine dair kullanılabilecek çok fazla enstrüman olmasına rağmen özellikle Covid-19 eşiğine kadar bu uygulama ve yöntemleri maalesef pek kullanmamıştık.

Ben kendi derslerimde yaklaşık iki yıldan beri EBA (Eğitim Bilişim Ağı)’nın yanında, sınıf ve ödev yönetim konusunda çok başarılı bulduğum Google ürünlerinden biri olan Classroom uygulamasını ve bu uygulamaya dair bir kaç detayı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yukarıda yer alan görselde Covid-19 salgını ile başlayan uzaktan eğitim sürecinde kullandığım uygulamalardan bir kısmını görüyorsunuz. Bugünün uygulaması Classroom.

Google Classroom ile öğretmen, öğrenci ve veli üçgeninde, öğrencilere ödev verme, soru sorma, verilen ödevlerin yapılıp yapılmadığına veya geç tamamlandığına dair bilgilere erişilebilen, bu ödevleri notlamanızı sağlayan, ortaya çıkan sonuçları veli ile paylaşarak bilgilendirme yapabileceğiniz bir süreç yönetimi uygulamasıdır. Google Classrom uygulamasını ister telefonunuzdan uygulama ile isterseniz web sayfa tarayıcınız üzerinden https://classroom.google.com/ linkinden de kullanabilirsiniz. Bu yazı mobil uygulama üzerinedir.

Tüm işlemleri yapabilmeniz için öncelikle yukarıda görselde ki gibi sınıflarınızı oluşturmanız gerekiyor.

Google Classrom uygulamasına Gmail hesabınız ile giriş yapmanız gerekiyor. Ayrıca öğrencilerinizin de Gmail hesapları olmalı. Eğer Google G Suit Education sistemini kullanan bir okulunuz varsa hem sizin hem de öğrencilerinizin adınıza açılmış özel bir e-posta adresiniz olabilir. Normal Gmail ile G Suit Edu e-postası arasında şöyle bir fark var: Normal kişisel bir Gmail hesabınız ile toplamda 15 GB’lık bir drive alanına sahipsiniz. Google Classroom ile öğrencilerden gelen ödevler sizin Google Drive hesabımızda depolanır ve sonuçta 15 GB bir alanda takılmak zorundasınız. Deneyimle şunu söyleyebilirim: Bu 15 GB alan yıl içindeki tüm faaliyetlerinizi depolamak için yeterli olacaktır. G Suit Edu üyesi iseniz sınırsız depolama alanına sahip olursunuz. G Suit Edu hakkında başka bir yazıda buluşalım. Çünkü başlı başına derin bir konu.

Gmail e-posta adresiniz ile giriş yaptıktan sonra altta bulunan “+” işaretine tıkladığınızda karşınıza “Sınıfa katıl” ve “Sınıf oluştur” diye iki seçenek gelecek. Öğretmenler dostlarım sizler “Sınıf oluştur” seçeneği ile branşınıza, sınıfınıza göre bir sınıf oluşturabilirsiniz. Öğrenciler ise uygulamaya gmail ile giriş yaptıktan sonra “sınıfa katıl” seçeneğini kullanacak.

“Sınıf oluştur” seçeneğinden sonra karşınıza gelen ekranda nasıl isimlendirmek isterseniz sınıfınızı adlandırabilirsiniz. Örn. 11-A Kimya veya 9-C Edebiyat gibi. Diğer alanlar opsiyonel olarak kullanıma sunulmuştur.

Öğretmen, sınıfını oluşturduktan sonra sınıfın ayarlar bölümünde sınıfa katılım konusunda bir kod bulunmaktadır. Öğrencileri isterseniz e-posta adresleri ile ekleyebileceğiniz gibi -ki bu zor olan yöntem- öğrencilerinize sınıf kodunu vererek sınıfa katılmalarını sağlayabilirsiniz. EBA üzerinden veya varsa bir haberleşme grubunuz üzerinden bu kodu öğrencileriniz ile paylaşın. Öğrencileriniz “Sınıfa katıl” dediklerinde karşılarına çıkan bu sayfaya kodu yapıştırıp, kolayca sınıfınıza katılabilirler.

Oluşturduğunuz sınıfa girince yukarıda bulunan dişli çark benzeri işarete tıklayıp açılan menüyü aşağıya sürükleyince sınıf kodunuza ulaşabilirsiniz. Burada sınıf kodunun yanında öğrencilerin akış içerisinde paylaşım izni verebileceğiniz gibi sadece sizin yaptığınız paylaşımlara cevap verebilir veya hiç paylaşım yapamaz şeklinde sınırlandırmalar yapabilirsiniz.

Yaptığınız her paylaşım veya ödevle ilgili öğrencilerinize gidecek bildirim ayarlarını da buradan yapabilirsiniz.

Sınıfınızı oluşturdunuz. Öğrencileri sınıfınıza davet ettiniz. Artık akış zamanı. Classroom uygulamasında sınıfınızı açtığınızda karşınıza oldukça sade ve anlaşılır bir alan çıkacak. Verdiğiniz ödevler, duyurular, soru-cevaplar hepsi bu akış alanında paylaşım sırasına göre görünecek. İstediğiniz bir paylaşımı en üstte tutma durumu da var.

Sınıf çalışmaları sekmesinde ise verdiğiniz ödevlere dair detaylara ulaşabilirsiniz. Ödevlerinizi farklı konu başlıkları ile kategorize edebilirsiniz. Modüle dair ödevler bir arada veya performanslar bir arada görünecek şekilde düzenleme yapabilirsiniz.

Alt köşede yer alan “+” işaretine tıklayarak öğrencileriniz ile bir ödev, soru veya materyal paylaşabilirsiniz. Materyal olarak ister video, ister PDF doküman vb. ne isterseniz paylaşabilirsiniz. Bu veriler sizin Google Drive depolama alanınızda saklanarak öğrencileriniz ile paylaşılır.

Ödev sekmesine tıkladığınızda karşınıza ödevle ilgili detayları girebileceğiniz bir alan gelecek. Bu alana ödevin detaylarını, kaç puan üzerinden değerlendirileceğini girebilirsiniz. Özellikle görsel içerikleri değerlendirenler için değerlendirme kriterlerini uygulamada belirleme ve notlamada her kritere ayrı ayrı not verme imkanınız da var.

Ödev teslim sürecinde, ödeve tıklayarak detaylara erişebilirsiniz. Kaç öğrenci ödevi teslim etti, kaç öğrenci geç gönderdi, kaç öğrenci ödevini göndermedi gibi sonuçlara isim isim ulaşabilirsiniz. Ödevini teslim etmeyen öğrencilere mesaj atarak, öğrenciyi bilgilendirebilirsiniz.

Bu sürece velileri de gmail adresleri ile dahil etme durumunuz var. Böylece belirlediğiniz aralıklarla veliye öğrencisinin ödevleri tamamlama durumu ve aldığı notlara dair bilgilendirme yapabilirsiniz.

Öğrencinizden ödevi istediğiniz formatta teslim alabilirsiniz. İster bir dosya formatında, isterseniz bir web sayfası linki, ister bir video olarak Classroom uygulaması üzerinden yükleyerek gönderebilirler. Burada önemli nokta yazımın başında da belirttiğim gibi bu veriler öğretmenin Google Drive saklama alanında depolanır.

Öğrencinizin adına tıkladığınızda teslim ettiği ödevleri görebilir ve notlama işlemini yapabilirsiniz.

Classroom, Google Drive ile senkron çalışarak açtığınız her sınıf için drive saklama alanınızda bir klasörü otomatik açarak, gelen ödevleri görselde gördüğünüz gibi klasörlerde saklamaktadır. Bu sayede internet bağlantınız olduğu sürece ödevlere ulaşma ve değerlendirme şansına sahipsiniz. Ayrıca öğrencinin normalde geleneksel yöntemde ödev teslim etmesi yerine böyle bir teslimde, “ben ödevimi teslim etmiştim ama not vermemişsiniz” gibi durumlara şeffaflıkla geri dönüş yapma şansınız var. Öğrencinizin ödevi teslim edip etmediğini veya geç teslim ettiğini Classroom uygulaması üzerinden görebiliyorsunuz.

Photo by Clarisse Croset on Unsplash

Elimden geldiğince deneyimlerimi ve Classroom uygulamasının detaylarını sizlerle paylaşma çalıştım. Özellikle eğitim-öğretim sürecinde öğrencilerle sağlıklı ve şeffaf bir şekilde ödev alış-verişinde bulunmak, detaylı bir notlama süreci ile net sonuçlara ulaşmamızı sağlayan, eğitim teknolojileri alanında nitelikli bir uygulamayı sizlere tanıtmaya çalıştım.

Yazımı sabırla buraya kadar okuyan herkese teşekkürler.

Eğitim teknolojileri konusunda gelecek yazılarımda buluşmak dileğiyle. Alkışlarınızla beğeninizi göstermeyi ve içeriği eğitimci dostlarınızla paylaşmayı unutmayın.

--

--

Hasan Kasapoğlu
Dijital Kafalı Öğretmen

Travel, Adventure and Nature Photographer Institute of Fine Arts / Photography