Grafik Tasarım İçin Bilgisayar Seçimi

Hasan Kasapoğlu
Dijital Kafalı Öğretmen
4 min readAug 29, 2019

Giriş Notu: Bu yazı özellikle lisede grafik ve fotoğraf alanlarında öğrenim gören öğrencilerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır.

Son yıllarda görselliğin öne çıkması, sosyal medyanın ve reklam endüstrisinin yoğun içerik talebi grafik tasarım sektörüne hareketlilik kazandırdı. Bu yoğunluk beraberinde içerik üreticilerinin artmasına neden oldu. Yani şu an grafik tasarım başlığı altında işi bilen bilmeyen bir çok üretici mücadele vermekte.

Grafik tasarım sürecinde içeriğin oluşturulacağı ortam oldukça önemli. Yani bilgisayarlar! Tabi artık sadece bilgisayarlar demek doğru olmaz. Çünkü mobil cihazlar da oldukça sağlam işlemci gücüne erişti. Dolayısıyla özellikle iPad Pro’da oyunun önemli bir parçası. Bu yüzden nasıl bir bilgisayar almalıyım fikrinden önce, “Bilgisayar mı? iPad Pro mu?” sorusuna cevap vermek gerekiyor.

Photo by Dose Media on Unsplash

Bu yazının öncelikli kitlesi öğrenciler olduğundan okullarda üretim süreçlerine ve kullanılan yazılımlara bakarak karar vermekte fayda var. Okullarımızda grafik tasarım konusunda ana yazılım grubu Adobe yazılım ailesi. Dolayısıyla çalışılacak sistemin Adobe tasarım programları çalıştıracak yetenek ve yeterlilikte olmasında fayda var. Tabi benim çok hoşuma gitmeyen bir durum var o da tüm öğrenimin Adobe sistemi üzerinden yapılması. Son dönemde grafik tasarım konusunda hem bilgisayar hem de iPad Pro ortamı için giriş yapmış Affinity grafik tasarım program ailesini göz ardı etmemek gerekir. Affinity grafik tasarım ailesi “Photo, Designer ve Publisher” üçlemesi ile sektöre harika bir giriş yaptı. Adobe şirketi, iPad Pro için Photoshop konusunda hala beta hallerindeyken Affinity, iPad Pro’nun ilk versiyon tanıtımında sahnede yer almıştı. Ayrıca Adobe’nin aylık üyelik sistemine karşı, Affinity’de sadece bir kez ücret ödemeniz, programı ömür boyu kullanmak ve güncelleme almak için yeterli.

Kaynak : https://affinity.serif.com/en-us/photo/

Lafı biraz uzattım. Bilgisayar mı? iPad Pro mu? konusuna gelince, üretimsel anlamda, taşınabilirlik, uzun batarya ömrü, Affinity grafik tasarım programlarının başarılı çalışması bakımından tercihim iPad Pro olurdu. Ama okul müfredat kapsamında tüm içerik Adobe’ye göre ayarlanmış olduğundan ve iPad Pro’da bir çok Adobe masaüstü yazılımlarının mobil versiyonları bulunmadığından okul için çok doğru bir seçim olmaz maalesef.

O zaman mevzuya bilgisayar üzerinden devam edelim. Bilgisayar konusunda marka, modelin sayısı oldukça fazla. Burada bahsedeceğim kriterler olayın en temel sınırını temsil etmekte. Bilgisayar konusunda da yine bir yol ayrımı var. O da masaüstü mü, taşınabilir mi? Bu konuda öğrenciler için tavsiyem (ki grafik tasarım konusunda her ne kadar masaüstü sistemler daha güçlü olsa da) ben taşınabilir bilgisayarlar daha doğru bir tercih diye düşünüyorum.

İşlemci

Photo by Christian Wiediger on Unsplash

İşlemci konusu şu an Intel i9 ile taçlanmış durumda. AMD’de ise Ryzen Threadripper üst seviye seçenekler. Ama fiyatlar da oldukça yüksek vaziyette. Bkz. i9 işlemci fiyatı Adobe ailesinin bir çok programını ortalama bir hızda kullanmak için en azından i5 işlemciye sahip bilgisayar olmasında fayda var. Bilgisayarınız i7 işlemci olursa tadından yenmez ama i7 seviyesinde de fiyatlar uçmaya başlıyor maalesef.

Hard Disk

Harddisk konusuna sadece depolama alanı olarak bakmamak gerekiyor. Verilerin okunma ve yazılma hızları oldukça önemli. Sistemin açılma hızı, programların açılma ve işlenen görsellerin kayıt hızını etkileyen bir birim. Dolayısıyla hard diskinizin SSD olarak tanımlanan Solid State Disk ve en az 256 GB olmasında fayda var. Adobe’nin tüm yazılımları neredeyse 100 GB bir alan kapladığı düşünülürse 128 GB bir SSD seçeneği işinizi görmeyecektir.

RAM

Photo by Liam Briese on Unsplash

Ram konusu da oldukça önemli bir durum. Grafik tasarım programları işlem yaparken bu işlemleri geçici belleklere yani RAM’a yazarlar. Dolayısıyla ne kadar fazla işlem adımınız varsa ve ne kadar büyük dosyalar üzerinde çalışacaksanız o derece RAM ihtiyacı olacaktır. Eğer sadece fotoğraf işleme veya illüstrator üzerinden çalışmalar üretecekseniz 8 GB RAM ortalama düzeyde işinizi görecektir. Ama video işleme konularına da girecekseniz en azından 16 GB RAM olan bir bilgisayarınız olmasında fayda var.

Photo by Tianyi Ma on Unsplash

Bu üç temel kriter üzerinden seçimlerinizi oldukça daraltabilirsiniz. Bundan sonrası bütçe meselesine kalıyor. Umarım yazım faydalı olmuştur. Sorularınızı ve önerilerinizi yorumlar bölümünden yazabilirsiniz.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Tasarım dünyasının piksellerinde buluşmak dileğiyle.

--

--

Hasan Kasapoğlu
Dijital Kafalı Öğretmen

Travel, Adventure and Nature Photographer Institute of Fine Arts / Photography