Medium’da İçerik Nasıl Hazırlanır?

Hasan Kasapoğlu
Dijital Kafalı Öğretmen
3 min readOct 7, 2019

Medium’da sadece okuyucu musunuz? Hadi gel sen de deneyimlerini paylaş. Emin ol hayata katacağın o kadar çok deneyim var ki!

İlk başlarda yazmak seni gerebilir. Ama kendine biraz zaman ver. Ve göreceksin, yazılarının her satırında daha bir rahat ve istekli olacaksın.

Şimdi kısaca “Medium ortamında içerik nasıl hazırlanır? Yazılarınızı bir yayına nasıl ekleyebilirsiniz?” olaylarından bahsedeyim.

Photo by Florian Klauer on Unsplash

İstekli olmak önemli. Emin ol anlatacağın o kadar çok mevzu var ki. Yazı yazmanın önemli tarafı, içeriği hazırlarken bilgini ölçüp, farklı kaynaklardan kıyaslar yaparak yazmak, yazdığın konu hakkında derinleşmeni sağlıyor.

Her platformda olduğu gibi burada da bir giriş işlemi var. Ben genelde facebook ile giriş yapıyorum. Dijital medyada tüm kapılarımın kilidi Facebook. Veri güvenliği açısından Facebook şifremi sağlam tutmaya ve koruma kriterlerine özen göstermeye çalışıyorum.

Medium’a giriş yaptıktan sonra profilinizin detaylarını gözden geçirin.

Profil erişim ikonuna tıkladığınızda açılan menüde “New Story” yani yeni hikaye sekmesine tıklayarak, yazınızı ekleyeceğiniz sayfaya erişim sağlayacaksınız.

Title bölümüne başlığınızı ekleyiniz. Her yeni satırda sarı ile işaretli bir ikon satırı çıkacak. Bu satırda yer alan ikonlar soldan sağa sırasıyla,

  • Fotoğraf ekleme
  • Medium arşivinde yer alan fotoğraflar içinde arama yaparak, istediğiniz görseli metin içinde kullanma
  • Video ekleme
  • Farklı bir kaynaktan bağlantı ekleme
  • Bölüm arası

Bu seçeneklerle yazınızın içeriğini daha da etkileyici hale getirebilirsiniz.

Medium yazılar etkileşim üzerine kurulu bir ortam. Her yazının ortalama okunma süresi belirtiliyor. Ben mümkün olduğunca 3 dakikadan daha uzun yazmamaya çalışıyorum. Bu yüzden kitlenizin ilgi ve heyecanına göre yazınızın uzunluğunu ayarlamanızda fayda var.

Medium’da bir çok yazarın yazılarının yayında olduğu “Publications” yani yayınlar platformlarında yazılarınızı yayınlama şansınız da var. Bu sayede çok daha fazla takipçinin karşısına çıkma şansınız olacaktır. Bu yayınlara görselde sarı ile işaretli “Add to Publication” seçeneği ile yazınızı ekleyebilirsiniz. Fakat bu yayınların editörlerinin kontrolünden geçtikten sonra yayına alınabilirsiniz.

Yayın demişken, eğer gezi, seyahat, kamp başlıklarında yazılarınız varsa “Çağdaş Evliya Çelebi” yayınıma yazılarınızı beklerim. Yayına aşağıda linkten ulaşabilirsiniz.

Evet içeriği yayına almak için sona geldik. İçeriği hazırladık. “Ready to Publish?” sekmesine tıkladık. Yayına hazır mısınız? Bu aşamada yazınızı kategorize etmek için uygun etiketler (tag) ile etiketleyin. İster “Publish now” sekmesine tıklayıp yazınızı hemen yayına alabilir veya “Schedule for later” seçeneği ile planlı bir zamanda yayına alabilirsiniz.

Benden bu kadar. Umarım yazım faydalı olmuştur. Alkışlayan elleriniz dert görmesin.

--

--

Hasan Kasapoğlu
Dijital Kafalı Öğretmen

Travel, Adventure and Nature Photographer Institute of Fine Arts / Photography