Okullarda Bulut Depolama Alanı Kullanımı

Hasan Kasapoğlu
Dijital Kafalı Öğretmen
3 min readFeb 19, 2020

Bu içeriği podcast yayını formatında dinleyebilirsiniz.

Sevgili dostlar herkese merhaba,

Eğitim teknolojileri konusunda blog sayfam için yeni bir içerik olarak, eğitim alanında, özellikle okullarda bulut depolama alanı ve getirdiği kolaylıklardan kısaca bahsetmek istiyorum.

Günümüzde internet olmadan yaşamak neredeyse imkansız. İnternet ve internete bağlı ürünlerin kullanımına sınırlama getirerek dijital minimalizm perspektifinde yaşamak mümkün ama bu ürünlerin tamamını kökten hayatımızdan çıkarmanın çok anlamlı ve mümkün olmadığını düşünüyorum. Dolayısıyla bu durumu özellikle işlerimizi kolaylaştırmak amacıyla kullansak fena olmaz.

Photo by Jordan Harrison on Unsplash

İnternet ortamında veri akışının en temel olayı verinin internet ortamına uygun bir hale getirilmesi yani sayısal veriye dönüştürülmesi. Fotoğraf, video, yazınsal içerik, ses dosyalarının sayısallaşmasıyla birlikte oluşan içerik internet ortamında rahatlıkla hareket edebilir hale gelmektedir.

E-Posta, mesajlaşma programları gibi sahalarda başlayan dosya alış-verişleri nispeten düşük veri boyutlarının aktarımı için kullanılmaktadır. İş büyük boyutlu veriyi göndermeye veya bir kaç kişinin dosyaya erişme ve o dosya üzerinde iş yapmasına geldiğinde yepyeni bir iş akış sürecine ihtiyaç duyulmakta.

Tam bu noktada bulut depolama teknolojileri hem yüksek dosya boyutlarının depolanmasında hem de bir dosya üzerinden çalışacak ekip üyelerine, verilecek paylaşım yetkisi ile zamandan ve mekandan bağımsız olarak iş üretebilme yeterliliği kazandırmaktadır.

Bu sayede bir doküman, o doküman üzerinde çalışacak ekiple (zümre, alan öğretmenleri) paylaşılarak kolektif bir çalışma biçimi oluşturmaktadır.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Google One, iCloud, One Drive, Dropbox vb. bir çok depolama alanı benzer mantıkla çalışmaktadır. Bu işi, internete erişime açık bir harddisk depolama alanı olarak düşünebilirsiniz.

Bu harddiskin içindeki dosyalara sadece yetkilendirdiğiniz kişiler erişebilir. İsterseniz dosya erişim hakkına sahip kişiler, değişiklik yapabilirler veya sadece dosya içeriklerini görüntüleyebilirler.

Bu sistemin getirdiği güzelliklerden biri de depolama alanları içinde word, excel, powerpoint veya muadili yazılım altyapıları ile içeriğe erişim hakkı verilen kişiler aynı dosya üzerinde çalışabilmekte, düzenlemeler yapabilmektedir.

Photo by Patrick Lindenberg on Unsplash

Örneğin yarın için okulunuzda toplam kalite yönetimi konusunda bir sunum hazırlanacak ve bu işi gerçekleştirecek ekipten sorumlu kişi sizsiniz. Ekibinizle birlikte bir sunum hazırlayacaksınız. Bazı öğretmen arkadaşlar okulda, bazıları okul dışında. Bu tarz teknolojiler hayatımıza bunca kolaylık katmışken bir kez toplantı yapıp görev paylaşımı yaptıktan sonra defalarca bir araya gelmeye gerçekten gerek yok. Ekip üyelerini ortak bir klasöre erişim hakkı vererek sunum dosyasını birlikte hazırlayabilirsiniz. Bir hoca x maddesi konusunda sunuma sayfaları yazarken diğer bir hoca aynı anda aynı sunuma y maddesi hakkında eklemelerde bulunabilir. Hem de istedikleri yerden internet bağlantıları olduğu müddetçe bu sürece dahil olabilirler.

Kısaca bulut depolama alanları ve kullanımından bahsetmeye çalıştım. Bu yazım, umarım sizlere bir parça da olsa fikir vermiş, heyecanlandırmıştır.

Eğitim teknolojileri başlığında farklı konularda yazılarım, podcast ve “Dijital Kafalı Öğretmen” youtube kanalımda videolarım ile her hafta Çarşamba günü saat 19.00'da yayında olmaya çalışacağım.

İçeriği beğendiyseniz lütfen dostlarınızla paylaşın. Kanalıma abone olmayı, podcast yayınlarımı takip etmeyi unutmayın. Gelecek yayınlarda görüşmek üzere. Hoşçakalın.

--

--

Hasan Kasapoğlu
Dijital Kafalı Öğretmen

Travel, Adventure and Nature Photographer Institute of Fine Arts / Photography