E-Ticaret Siteleri için En Doğru Dijital Kanal Hangisidir?

Ahmet Soybelli
Dijital Pazarlama
Published in
2 min readApr 29, 2016

En sonunda mahalle baskısına dayanamayarak e-ticaret yapmaya karar verdiniz. Hayırlı olsun! En kralından bir e-ticaret paketi aldınız ya da e-ticarete başlamak isteyen markanızın çalıştığı yazılım ajansına tonlarca para dökerek bir e-ticaret sitesi yaptırdınız. Logoyu bir tık büyütüp sağa aldınız ve vira bismillah diyerek sitenizi açtınız. Bir de baktınız ki site, ürün fotoğrafı, depo vs. derken elde avuçta para kalmadı. “Kalan son 5.000 TL’yi de reklama yatırsam, siteme 10.000 kişi gelse, bunların 1.000'i alışveriş yapsa, 100 liradan 100.000 TL iyi iyi iyi!” diye hayaller kurarak eş dost vasıtasıyla bulduğunuz birkaç ajansı çağırdınız ve onlardan ısrarla “5.000 TL harcarsam ne kadar satış yaparım?” cevabını duymaya çalıştınız. Sonra da en son kalan paranızı Türkiye’nin en popüler haber sitelerinden birinin galeri sayfasında harcadınız ve neticesinde vardığınız sonuç “Mustafa Ceceli — Hüsran”.

Ülkemizde maalesef bu senaryoya kurban gitmiş birçok firma/kişi bulunuyor. Günden güne “e-ticareti denedik ama olmadı”, “Türk insanı kredi kartı kullanmıyor abi” gibi yakarışları daha sık duyuyoruz. Aşağıdaki grafikte Türk insanının kredi kartını ne kadar sevmediğini görebilirsiniz. 2012 yılında 54.3 milyon adet kredi kartı bulunuyordu. Bu rakamı bir de şimdi düşünün..

Kısacası anlatmak istediğim Türkiye’de e-ticaret piyasası, özellikle niş alanlarda ciddi oranda bir potansiyel barındırıyor. Ancak e-ticarete başlamak isteyenler planlamasını doğru yapmadığında neticesinde reklam yapacak paraları kalmadığından kendilerini yumurta-tavuk paradoksu içerisinde buluyorlar.

Peki Doğru Kanal Hangisi?

Bunun maalesef net ve kesin bir cevabı yok. Tüm reklam mecraları farklı kategorilerde ve alanlarda farklı performans gösteriyor. Örnek olarak eğer ben bir ayakkabı sitesi açacak olsaydım, direkt olarak Facebook reklamlarını kullanırdım. Eğer bir elektronik ürünler satan site açacak olsaydım fiyat karşılaştırma sitelerini kullanırdım. Bunun gibi size yüzlerce örnek sayabilirim.

Bu kadar yazdın, peki ne öneriyorsun?

Eğer e-ticarette yeni iseniz sizin için en risksiz reklam mecralarından başlayabilirsiniz. Bu mecralarda genelde bütçenizi günlük belirlersiniz ve net olarak ne kadar harcadığınızı görürsünüz. Kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz ve siz ödeme yapmadığınız zaman reklamlarınız yayınlanmaz. Ay sonunda “Buyrun Ahmet Bey, 10.000 TL reklam faturanız” süprizi ile karşılaşmazsınız.

Bu reklam mecraları hangileri peki?

  • Google AdWords
  • Facebook
  • Fiyat Karşılaştırma Siteleri (Akakçe, Bilio, Cimri vb. )

Benim önerim eğer e-ticarette yeni iseniz ve sınırlı bir bütçeniz varsa bu kaynaklardan başlayın. Böylece paranızı bütün olarak bir yere yatırmadan ufak deneme yanılmalarla doğru kaynağı daha az para harcayarak bulabilirsiniz.

Diğer bir önerim ise iyi araştırıp birkaç alternatif değerlendirerek doğru bir dijital ajans ile çalışmanız olacaktır. Eğer doğru ajansı bulursanız sizi doğru kaynaklara yönlendirecek ve paranızı en doğru şekilde harcamanızı sağlayacaktır.

--

--