Google’ın Gözüne Girmeniz için Uygulamanız Gereken 3 Basit Öneri

Ahmet Soybelli
Dijital Pazarlama
Published in
3 min readMay 1, 2016

Türkiye’de sizin de tahmin edebileceğiniz gibi en fazla kullanılan arama motoru %94,91 oranla Google. Sonrasında %4 ile Yandex geliyor. Bu verilere baktığımızda sitemize ilgili trafik sağlamak için iyi geçinmemiz gereken arama motorlarının başında Google geliyor. Peki Google ile iyi geçinmek için ne yapmanız gerekiyor? Bu yazımda basit ve etkili olarak sitenizi arama motoru uyumlu yapmak için birkaç öneride bulunacağım.

Google Search Console’a Kayıt Olun

Google’ın arama motoru optimizasyonu konusunda sizinle siteniz hakkında bilgi paylaştığı panel olan Google Search Console ‘a kayıt olup sitenizi eklemeniz, arama motoru optimizasyonuna güzel bir başlangıç adımı olacaktır. Bu panelde sitenizdeki sayfaları barındıran site haritasını ekleyebilir ve Google’ın sitenizdeki sayfaları daha hızlı taramasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda arama sonuçlarında sitenizin hangi anahtar kelimelerden trafik aldığını, gösterim ve sıralamalarını da görebilirsiniz. Üstelik bunun için öncede bir kod yerleştirmenize gerek yok. Bu bilgi zaten Google’da var. Siz buraya sitenizi eklediğinizde bu bilgiye erişmiş olacaksınız.

Google Search Console’un faydaları saymakla bitmez. Sitenizde Google’ın gördüğü hataları da gösterip size, “Bak bunları düzeltirsen siteni daha üst sıralara çıkartabilirim” mesajını veriyor.

Son olarak GSC nin en sevdiğim özelliklerinde biri olan sitenize yeni bir sayfa eklediğinizde veya yeni bir yazı girdiğinizde bunu Google’a gönderip indekslenmesini sağlayabiliyor olmanız.

Bununla ilgili ayrıntılı kullanımı ileriki zamanlarda bir video ile anlatmaya çalışacağım.

Screaming Frog ile Sitenizi Tarayın

Screaming Frog; sitenizin tüm sayfalarını tarayan ve size sitenizin title, description, meta etiketleri, canonical vs. gibi öğelerini listeleyen ve masaüstü çalışan bir araç. Bu araçla sitenizin hangi sayfaları hata veriyor, hangi sayfalarında title etiketleri benzer, hangi sayfalarında H1 etiketleri eksik gibi bilgilere çok hızlı şekilde ulaşabilir ve bunları düzenlemek için bir adım atabilirsiniz. Özellikleri bununla sınırlı değil, eğer çok dinamik ve sürekli değişen bir siteniz yok ise site haritanızı da buradan oluşturabilirsiniz.

Screaming Frog normalde ücretli bir araç. Yıllık 99 pound ile lisansını satın alabiliyorsunuz. Ancak ücretsiz versiyonu 500 sayfaya kadar tarama yapabiliyor. Eğer çok sayfalı bir siteniz yok ise ücretsiz versiyon işinizi görecektir.

Blog Açın

Yaptığınız iş ne olursa olsun sonucunda insana dokunan bir iş yapıyorsunuz. İnsanların da satın alırken en fazla yaptığı şeylerden birisi “araştırma”. Doğal olarak insanları araştırma yaparken doğru yerlerde yakalayabiliyor olmanız gerekiyor.

Örnek olarak; zamanında SEO danışmanlığı verdiğimiz sigorta satışı yapan bir müşterimiz için blog açması önerisinde bulunmuştuk. Doğal olarak bu blogun içini doldurmak gerekiyordu. Müşteri bloguna yazı yazdığında gördüğümüz “kasko sigortası nedir?”, “trafik sigortası nedir?” gibi başlıklardan ibaret bir blog olmuştu. Böyle bir durumda yapılması gereken blogunuzu araç kullanıcılarının karşısına çıkacak içerikler ile doldurmak olacaktır. Biz de öyle yaptık ve bloga “aracınızın camlarının buğulanmasını engelleyecek öneriler”, “kış lastiği ile ilgili bilmeniz gerekenler” gibi yazılar yazdırdık.

Yukarıdaki örnekte anlatmaya çalıştığım, eğer doğru kitleye ulaşmak istiyorsanız sitenizin içerisinde bir blog açın ve bu bloga hedef kitlenizin arama yapabileceği tarzda doğrudan veya dolaylı olarak içerikler girin. Bir süre sonra bu içeriklerin trafik aldığını göreceksiniz.

Bu yazının başlığı “Sitenizin SEO’sunu iyileştirmek için 100 öneri” de olabilirdi, ancak zaten günlük işlerinizden yeterince SEO yu ihmal ettiniz, bunları yaparsanız bir nebze olsun Google’ın gözüne girebilirsiniz :)

--

--