‘Eğitici yapay zeka’ olarak ChatGPT

Dijital Düşün
Dijital Düşün
Published in
3 min readMay 18, 2023

Yapay zekanın (AI) ortaya çıkışıyla, hayatımızın çeşitli yönleri daha verimli ve gezinmesi daha kolay hale geldi. En yeni AI tabanlı teknolojilerden biri, eğitim alanı da dahil olmak üzere birçok uygulaması sayesinde popülaritesi artan, kullanıcı dostu bir sohbet robotu olan ChatGPT’dir.

ChatGPT, insan tarafından oluşturulana benzer bir metni saniyeler içinde oluşturmak için algoritmalar kullanır. Doğru ve sorumlu kullanımıyla soruları yanıtlamak, bilgi almak, makale yazmak, belgeleri özetlemek, kod oluşturmak ve çok daha fazlası için kullanılabilir. Ek olarak ChatGPT, sanal öğretmenler oluşturarak, kişiselleştirilmiş öğrenim sağlayarak ve öğretmenler ile öğrenciler arasında yapay zeka okuryazarlığını geliştirerek eğitimi büyük ölçüde değiştirebilir.

Ancak, ChatGPT veya eğitimde içerik oluşturabilen yapay zeka tabanlı herhangi bir teknolojiye dikkatle yaklaşılmalıdır.

Son zamanlarda, Hong Kong Eğitim Üniversitesi’nde Yardımcı Doçent olan Dr. Weipeng Yang ve Hong Kong Üniversitesi’nden Jiahong Su’nun da aralarında bulunduğu bir araştırma ekibi, eğitimde AI kullanımına rehberlik etmek için ‘IDEE’ olarak bilinen teorik bir çerçeve önerdi ( ayrıca “eğitici AI” olarak adlandırılır).

Ekip, 19 Nisan 2023'te ECNU Review of Education’da yayınlanan çalışmasında ayrıca eğitici yapay zeka kullanmanın faydalarını ve zorluklarını belirledi ve gelecekteki eğitici yapay zeka araştırmaları ve politikaları için önerilerde bulundu. Dr. Yang, “Üretken yapay zekanın eğitim faaliyetlerine entegrasyonuna rehberlik etmesi için IDEE çerçevesini geliştirdik. Pratik örneklerimiz, eğitici yapay zekanın öğretme ve öğrenme süreçlerini iyileştirmek için nasıl kullanılabileceğini gösteriyor.”

Eğitsel AI için IDEE çerçevesi, dört adımlı bir süreç içerir. ‘I’, istenen sonuçları ve hedefleri belirlemeyi, ‘D’ uygun otomasyon seviyesini belirlemeyi, ilk ‘E’ etik hususların karşılanmasını sağlamayı ve ikinci ‘E’ ise etkinliğin değerlendirilmesini temsil eder. Örneğin, araştırmacılar, sınıf gözlemleri sırasında öğretmenlere hızlı yanıtlar vererek, erken çocukluk öğretmenleri için sanal bir koç olarak ChatGPT’yi kullanmak için IDEE çerçevesini test ettiler.

ChatGPT’nin öğrenciler için bireysel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış daha kişiselleştirilmiş ve etkileşimli bir öğrenme deneyimi sağlayabileceğini keşfettiler. Ayrıca öğretim modellerini, değerlendirme sistemlerini geliştirebilir ve eğitimi daha eğlenceli hale getirebilir. Ayrıca, öğrencilerin sorularını yanıtlayarak, öğretmenleri eğitim içeriği üzerinde daha fazla düşünmeye teşvik ederek ve faydalı öğretim önerileri sunarak öğretmenlerin zamandan ve enerjiden tasarruf etmesine yardımcı olabilir.

Özellikle, ChatGPT’nin eğitim amaçlı yaygın kullanımı, maliyetler, etik ve güvenlik konuları dahil olmak üzere birçok endişeye yol açar. ChatGPT’nin gerçek dünyadaki uygulamaları, donanım, yazılım, bakım ve destek açısından birçok eğitim kurumunun karşılayamayacağı önemli yatırımlar gerektirir.

Aslında, ChatGPT’nin düzensiz kullanımı öğrencilerin yanlış veya tehlikeli bilgilere erişmesine neden olabilir. ChatGPT, öğrencilerin bilgileri veya rızaları olmadan öğrenciler hakkında hassas bilgileri toplamak için de yanlış bir şekilde kullanılabilir. Ne yazık ki, AI modelleri yalnızca onları eğitmek için kullanılan veriler kadar iyidir. Bu nedenle, tüm öğrenci gruplarını temsil etmeyen düşük kaliteli veriler hatalı, güvenilmez ve ayrımcı YZ yanıtları oluşturabilir.

ChatGPT ve diğer eğitici yapay zeka hala gelişmekte olan teknolojiler olduğundan, eğitimdeki etkilerini anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerekir. Buna göre araştırmacılar, eğitici yapay zeka ile ilgili gelecekteki fırsatlar için öneriler sunuyor. Yapay zekanın farklı eğitim ortamlarında kullanılması konusunda daha bağlamsal araştırmalara büyük ihtiyaç var. İkinci olarak, eğitici yapay zekanın etik ve sosyal sonuçları derinlemesine araştırılmalıdır.

Üçüncüsü, yapay zekanın eğitim uygulamalarına entegrasyonu, üretken yapay zekanın kullanımı konusunda düzenli olarak eğitilen öğretmenleri içermelidir. Son olarak, tüm öğrenciler için sorumlu, tarafsız ve eşit teknolojik erişim sağlamak amacıyla eğitici yapay zeka kullanımının izlenmesine yönelik politikalar ve düzenlemeler olmalıdır.

Dr. Yang, “Eğitici yapay zekanın faydalarını kabul etsek de bu alandaki sınırlamaları ve mevcut boşlukları da kabul ediyoruz. Çerçevemizin bu boşlukları doldurmak için daha fazla ilgiyi ve ampirik araştırmayı teşvik edebileceğini ve Al’in yaygın olarak uygulanmasını teşvik edebileceğini umuyoruz.”

Daha fazla bilgi: Jiahong Su (苏嘉红) ve diğerleri, Unlocking the Power of ChatGPT: A Framework for Applying Generative AI in Education, ECNU Review of Education (2023). DOI: 10.1177/20965311231168423

--

--