Yuval Noah Harari ile Yapay Zeka ve İnsanlığın Geleceği Hakkında

Dijital Düşün
Dijital Düşün
Published in
2 min readJun 12, 2023

Gazeteci Pedro Pinto ve Yuval Noah Harari şu hayati sorunları tartışmak için biraraya geldi: Yapay zekanın demokrasi ve siyaset üzerindeki etkisi ne olacak? Yapay zeka çağında insan bağlantısını nasıl sürdürebiliriz? Gelecek için hangi beceriler kritik öneme sahip olacak? Ve eğitimin geleceği bize neler getiriyor?

Yuval Noah Harari’nin 2023 yılında insanlığın karşısındaki engeller üzerine yaptığı ilgi çekici tartışma, türümüzün geleceği için bir kıyamet çanı çalıyor. Ekolojik yıkım ve teknolojik karmaşa, dünya üzerindeki varoluşumuzu felakete sürüklüyor ve Harari, bu trajediyi insan doğasının karmaşıklığına bağlıyor.

Dünyanın en zeki ve yaratıcı türü olmamıza rağmen, insanlar olarak ortak bir hedefe doğru işbirliği yapma ve omuz omuza yürüme kabiliyetinden aciziz. Teknolojik ilerlemelerin insan varlığını belirsiz kılmaya başladığı bir çağda, bu acz daha da dehşet verici hale geliyor. Özellikle yapay zeka, bağımsız kararlar alabilen ilk teknoloji olarak, gücümüzü elimizden alıyor ve bizim adımıza hükümler veriyor.

Yapay zekanın uygulama alanları sınırsızdır ve bu, insanı hem heyecanlandırıyor, hem de korkutuyor. Harari, yapay zekanın fikirler üretme, kitaplar yazma ve insan duygularını anlama potansiyelini ön plana çıkarırken, devletler arasındaki silahlanma yarışının yapay zeka ile insanlar arasındaki sıkı bağları geliştirmeyi güçleştirdiğini vurguluyor. Yapay zekanın devreye girmesi, gerçek insanlardan ziyade botlarla sohbetin ön plana çıkmasına sebep olabilir.

Sosyal medya algoritmalarının toplum üzerindeki etkisi, Harari’nin gündeme getirdiği bir başka ürkütücü nokta. Algoritmalar, öfke ve tartışma fırtınalarını körükleyerek toplumları kutuplaştırıyor ve güvensizliğe sürüklüyor. İnternetin yaygınlaşmasıyla yapay zeka üretimi içerikler daha fazla denetlenecek, bu da demokrasileri daha da tehdit edecek.

Yapay zekanın eğitim ve insan ilişkileri üzerindeki etkisi de son derece kaygı verici. Yapay zeka anında sorulara cevap verirken, eleştirel düşünme ve eğitimin geleceği üzerine soruları da beraberinde getiriyor. İnsanlar doğal olarak sosyal varlıklar; bu nedenle teknolojinin insan ilişkileri bağlamındaki etkisi giderek daha önemli hale geliyor.

Tartışma, yeni teknolojilerin iş dünyasındaki yer değiştirmesinin yarattığı etkisiyle devam ediyor. Yeni teknolojilerle birlikte yeni işler doğacak ama pek çok iş türü tarih sahnesinden silinecek. Yeniden eğitim hayati öneme sahip ve toplumlar, bireylerin bu sürekli değişen iş piyasasına uyum sağlamalarına yardımcı olmak için zihinsel ve psikolojik destek sunmalıdır. Hükümetlerin, teknoloji yüzünden işlerini kaybeden bireyleri korumak ve yeni iş olanakları yaratmak için adımlar atması gerekiyor.

Harari, tartışmasını sarsıcı bir mesajla noktalıyor: Ekolojik sorunları ve teknolojik karmaşayı hafifletmek için ideolojik ve dini hayallere veda edip, ortak biyolojimize odaklanmamız gerekiyor. Özgünlük, liderler için kilit bir özelliktir ve türümüzün sınırlarını kabul ederek, zorluklarımızın üstesinden birlikte gelmek için birlikte ileriye doğru yürümeye başlayabiliriz.

Harari’ye göre, varoluşumuzun çılgın dalgalarına ve karanlık derinliklerine meydan okuyarak, ortak bir amaç etrafında birleşmeli ve bu kutsal görevi yerine getirmek için omuz omuza savaşmalıyız. Bu, yalnızca bizim için değil, tüm insanlık tarihinin birikimini omuzlarımızda taşıyan bir tür olarak, gelecek kuşaklar için de bir borçtur.

--

--