10 Yin Yoga Pozunun Özel Faydaları

Burcu Sergun
Çağdaş, Özgün, Yaratıcı ve Türkçe
4 min readNov 20, 2020

Bu yazımda sizin için seçtiğim 10 Yin yoga pozunun özel faydalarını ele alacağım.

Yin Yoganın faydaları çok çeşitlidir; Fasyayı kayganlaştırır, esnekliği artırır, stresi azaltır, kasları uzatır, dokuları ve kasları nemlendirir, bağları kalınlaştırır ve güçlendirir, eklem hareketliliğini arttırır, cildi nemlendirir detoksifiye eder, doku dejenerasyonunu azaltır, omurganın eğriliğini normalleştirir, osteopeni ve osteoporozu azaltır, sinir sistemini yatıştırır, zihni yavaşlatır ve pranayı dengeler.

Yin Yoga uygulamasının bir bütün olarak birçok faydası varken, her pozun kendine özgü faydaları da vardır. Öncelikle bu pozları ısınmadan yapmayın. Tüm uyguladığınız pozlarda nefesinizin ayaklarınızdan başınıza kadar yaptığı yolculuğu hissetmeyi unutmayın.

Yavru Kopek Pozu- Uttana Shishoasana:

Üst ve orta sırtınız için iyi bir geri bükülme pozudur. Omuzlarınızla beraber aynı zamanda göğüs bölgenizi de açarak kalbinizin yumuşamasını sağlar. Omurga doğrultusunda etkisi olan bu poz; mesane meridyenini, göğsünüzdeki esneme ile birlikte mide ve dalak meridyenini uyarır. Kalp ve akciğer meridyenlerini de aynı zamanda aktive eder.

Kelebek Pozu — Baddha Konasana:

Ayaklar kasıklara yakın ise addüktör kasları, uzak ise hamstring kasları esner. Canınız hangisini istiyorsa onu uygulayın. Bedeninizi dinlerseniz hangisini yapacağınızı hissedersiniz zaten. Aynı zamanda belinizi esnetmenize de yardımcı bir duruştur. Prostat ve böbrekler için oldukça şifalı bir poz olan kelebek, idrar yolları sorunu olan kişiler için faydalıdır. Period dönemlerinde ağrıları hafiflettiği gibi testislerdeki ağrıyı da alır. Doğumu kolaylaştıracak pozlardan biridir. Safra kesesi, böbrek ve karaciğer meridyenlerini aktive eder.

Yarım Kelebek — Janu Sirsasana:

Hamstring kaslarınızın bağlı bulunduğu ve omurga boyunca uzanan bağ dokuları esnetir. Sırtın alt kısmını esnetir, sindirime iyi gelir. Aynı anda mesane — karaciğer ve böbrek meridyenlerini de uyarır.

Deve Pozu — Ustrasana:

Bu poz derinlemesine sakral ve lumbar (bel) bölgesini açar. Tüm ön bedeni, kalça fleksorlerini, karnı, boğazı ve göğüs kafesini esnetir. Sırt kaslarını güçlendirir. Karın içi organları ve boynu uyarır, canlandırır, uylukların, ayak bileklerinin ve omuzların üstünü açar. Kambur sırt, sakat omuzlar için harika bir duruştur. Mesane — böbrek — mide — dalak — kalp ve akciğer meridyeni bu pozda uyarılır. Eğer başınızı geriye düşürerek yaparsanız tiroid de uyarılır. Yogaya yeni başladıysanız ilk birkaç denemenizde başınızın dönmemesi için başınızı geriye düşürmeden yapmanızı tavsiye ederim.

Çocuk Pozu — Balasana:

Bu poz omurgayı ve bedenin arkasını esnetir, yoğun iş gününün ardından biriken gerginlik ve katılıkları alır. Boyun, sırt, bel ve omuzlardaki yoğunlukları bırakmaya yardımcı olur. Stresi ve gerginliği azaltır. Oldukça meditatif bir pozdur, nefesle desteklenmesi etkisini arttırır.

Ayakta Öne Eğilme Pozu — Uttanasana:

Belimiz için, kuadriseps ve hamstring kaslarımız için iyi bir esneme olan dangling pozu kalp atışlarını yavaşlatır ve omurga sinirlerini enerjilendirir. Adet kramplarına son derece iyi gelen bu pozu yüksek tansiyonunuz var ise yapmamalısınız. Mesane meridyenini yüksek bir şekilde uyarır. Karaciğer, dalak ve böbrek meridyenlerinin de aktive olduğu bir pozdur.

Geyik Pozu — Mrigasana:

Kalçaların açılması ve kalçanın rotasyon esnekliği için oldukça etkili bir pozdur. Geyik duruşunun menopoz semptomlarını tedavi edici etkisinin yanı sıra sindirim sisteminde rahatlama ve hamilelik zamanında ayaklardaki şişliği azaltıcı etkisi de bulunmaktadır. Yüksek tansiyon ve astımı olanlar için faydalı olabilir.

Ejderha Pozu — Anjaneyasana:

Derin kalça ve kasık açıcıdır. Arkadaki bacağın kalça fleksörü ile kuadriseps kaslarını esnetir. Başınızı aşağı doğru sarkıtarak yaparsanız kuyruk sokumundan boynunuza kadar olan kısmi (Torakolomber fasyayı) esnetirsiniz. Siyatik için oldukça şifalandırıcı olan bu duruş; mide, dalak, karaciğer, mesane, safra kesesi ve böbrek meridyenlerini aktive eder.

Kurbağa Pozu — Mandukasana:

Derin kalça ve uyluk açıcı olan bu poz, aynı zamanda göğüs ve omuzları açar. Regl krampları için tedavi edici özelliği bulunurken, sindirim sisteminin de harekete geçmesine yardımcı olur. İç dizler çalışırken dalak, karaciğer ve böbrek meridyenleri aktive olur. Kollar ileriye doğru uzadıkça kalp, akciğer, ince ve kalın bağırsak meridyenleri de uyarılır.

Mutlu Bebek Pozu — Ananda Balasana:

Derin kalça açıcı olan bu poz, kollarımızı kullanarak bacaklarımızı kendimize doğru çektiğimiz zaman kol kaslarımız ve bağlı bulundukları bağ dokularının da çalışmasını sağlamaktadır. Kuyruk sokumu bölgesine derinlemesine baskı yapar ve karın bölgemizde bulunan tüm organlarımıza da baskı uygulayarak uyarılmasına yardımcı olur. Mesane meridyeni özellikle uyarılırken omurga boyunca bedeni uyarır. İç kasıklar aktive olurken karaciğer ve böbrek meridyenleri aktive olur.

Eğer herhangi bir rahatsızlığınız varsa bu hareketleri yapmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederim. Ayrıca ilk defa uygulayacaksanız öğrenmek ve pratik yapmak için sertifikalı bir yoga öğretmenine sahip olmanız çok önemlidir.

Namaste.

--

--

Burcu Sergun
Çağdaş, Özgün, Yaratıcı ve Türkçe

Shanti Yoga RYT 200 Yoga Egitmeni - Advayta Yoga RYS 200 Mindfulness Temelli Yin Yoga Egitmeni - Reiki II www.dailyrechargeyoursef.com