Bilgi Ne İşe Yarar?

Bir süredir Kişisel Bilgi Yönetimi (kısaca KBY) adını verdiğim kavram üzerine düşünüyor, araştırıyor, kendimce uyguluyor ve hakkında yazıyorum. İngilizce adıyla Personal Knowledge Management (PKM) olarak anılan bu kavram üzerine çalıştıkça, bireyin üretken olabilmek için sahip olabileceği önemli araçlardan biri olduğunu fark ediyorum; bilginin kendisinden daha önemli bir araç.

--

Bilgiyi yönetmenin neden bu kadar kritik olduğunu açıklamak kolay değil; uzun süreçler sonunda oluşmuş, çok sayıda yanıtı olan kişisel bir görüş bu. Ama en önemli sebebi kolayca ifade edebilirim: Sahip olduğumuz bilgi o kadar arttı ki hangisinin ve ne kadarının bize faydalı olabileceği konusunda net bir fikrimiz yok; sürekli okuyup araştıran kişiler olarak tam bir “bilgi enflasyonu” yaşıyoruz. Adeta bilgimizin içinde boğuluyoruz. Karmaşık sistemlerin içinde zamanla kimini kaybediyor, kiminin (özellikle sık kullanmadıklarımızın) varlığını dahi unutuyoruz. Bu durum benim örneğimde olduğu gibi zamanla insanı sahip olduğu bilgiden soğutacak kadar önemli bir problem olabiliyor. Eğer benzer duygular içindeyseniz, okumaya devam edin; sizler için önerilerim var.

--

--

Yalcin Arsan
Çağdaş, Özgün, Yaratıcı ve Türkçe

Fikir üreticisi. Görüş paylaşımcısı. Hoşgörü destekçisi. Bireysel sürdürülebilirlik arayışçısı. Teknoloji | Spor | Müzik. https://www.twitter.com/yalcinarsan