Bilgiyi Dizginlemek

Bu ara nereye baksam teknolojinin hayatımızdan götürdükleri anlatılıyor: Kafamızı akıllı telefonumuzdan kaldıramama, sosyalleş(e)meme, yalnızlaşma, aşırı yoğun olma hali ve bundan kaynaklanan ruhsal sorunlar. Doğru; internet odaklı hayat başta samimi ve yüzyüze iletişim olmak üzere bir çok şeyi elimizden aldı. Peki aynı bağlamda verdikleri olmadı mı?

Yalcin Arsan
Çağdaş, Özgün, Yaratıcı ve Türkçe
9 min readJan 29, 2021

--

Bugün bu konuda, teknolojinin hayatımızdan aldığı değil verdiği (ya da verebileceklerinden) bahsedeceğim. Yurtdışında son dönemde popüler olmaya başlayan, Türkiye’de henüz konuşulmayan ama belirli bir kitle (özellikle içerik üreticileri) tarafından yoğun olarak kullanılan ‘kişisel bilgi yönetimi’ (ingilizce personal knowledge management — PKM) adı verilen bir kavram var. Bilginin bireysel anlamda yönetimi hakkında yazdığım bu üçüncü yazıda öncelikle sahip olduğumuz bilgiyi etkin şekilde kullanarak üretkenliği arttırmanın yollarından, ikincil olarak da yaratabileceği toplumsal faydalardan bahsedeceğim; özellikle de bugün pek farkında olmadığımız faydalardan.

Öncelikle bilginin kendisinden başlayalım. Farkında olun ya da olmayın, kişisel olarak sahip olduğumuz, o anda sahip olmasak da hızla erişebildiğimiz…

--

--

Yalcin Arsan
Çağdaş, Özgün, Yaratıcı ve Türkçe

Fikir üreticisi. Görüş paylaşımcısı. Hoşgörü destekçisi. Bireysel sürdürülebilirlik arayışçısı. Teknoloji | Spor | Müzik. https://www.twitter.com/yalcinarsan