Felix Schloemp. Das unheimliche Buch . Münih: Georg Mueller, 1914 Kaynak

Kitap Kapağı Tasarımı (1820–1914)

Gamze Alyar
Çağdaş, Özgün, Yaratıcı ve Türkçe

--

Eski dönemlerde el yazması kitaplar derilere ciltlenirken 16. yüzyıl sonlarına doğru matbaacılar el yazması kitap üretiminden giderek uzaklaşır.

Ancak deri cilt geleneği matbaadan sonra da devam ederek zamanla basımı artan kitap sayısı, maliyet gibi birçok nedenle bez ciltlere yapılır.

Longman, Orme, Brown, Green ve Longmans, 1838- Kaynak

Günümüze ulaşan ilk kitap kapağı, 1832 yılında Longman yayıneevine ait ‘keepsake’ adlı kitaba aittir.

Sör Robert Ball. Güneşin Hikayesi . Londra: Cassell and Co., 1910 — Kaynak (Jonathan Swift. Voyages de Gulliver dans des contrées lointaines . Paris: Delarue, 1855 — Kaynak)

Bez ciltlerin üzerine kitabın ismi, yazarın adı ve soyadı ile ilgili yazılar basılmış daha sonra da karton ve kağıt kapaklara geçilmiştir.

1900'den sonra kapak tasarımları giderek daha basit hale gelir. 1910'a gelindiğinde, süslü kumaşların, özel derilerin kitaplarda yaygın kullanımı büyük ölçüde sona erer. Süslü işlemelerin maliyetli olması ve kitap okuma oranında yaşanan artışlar bunun nedenleri arasında gösterilir.

Frances Trego Montgomery. Gezegenlere Bir Lark’ta . Akron: Saalfield Publishing Co., 1904 — Kaynak (Thomas Smith ve JH Osborne. Başarılı Reklamcılık: Sırları Açıklandı . Londra: Smith’in Basım, Yayın ve Reklam Ajansı, 1897 — Kaynak)

Farklı yayınevlerinden baskıları çıkmış olan bir eserin seçim kararında çevirmen, baskı kalitesi, basım yılı gibi unsurlarının yanı sıra kitabın kapak tasarımı, çoğu zaman daha etkilidir. Kitapların kapak tasarımlarına göre değerlendirmelerinin yanlış olduğu söylense de kapak tasarımı kitabın ruhunu yansıtır.

--

--

Gamze Alyar
Çağdaş, Özgün, Yaratıcı ve Türkçe

I'm an expert in digital marketing with a passion for behavioral psychology, art and design. I love learning about how people think and what makes them tick.