Burcu Sergun
Çağdaş, Özgün, Yaratıcı ve Türkçe
3 min readDec 24, 2020

--

NEDÎR BU MINDFULNESS

Bu yazımda sizlere, Mindfulness’ın benim hayatıma girişini ve bilimsel tanımı anlatmaya çalışacağım. Yazımın sonunda da 5 aşamalı Mindfulness meditasyonunu deneyimleyeceğiz birlikte eğer isterseniz.

Mindfulness`ın hayatıma girişi anı benim için tam olması gereken zamanda oldu diyebilirim. Zaten bir süredir merak edip hakkında araştırmalar yapıyordum ve eğitimini almayı düşünüyordum fakat o dönemde fiziksel rahatsızlığımdan dolayı doktor raporu ile işten ayrılmak durumunda kalmıştım, dolayısıyla bir süredir çalışmıyordum ve bu tarz eğitimlere ekstra para harcayabilecek durumda değildim. Tabii ki hem hastalığımın etkisi hem de sürekli evde kalmak psikolojimi ciddi bir şekilde etkilemişti. Tam bu dönemlerde çok alakasız bir tanıdığımdan eğitimci, psikoloji ve nörobilim uzmanı olan Gülferi Yıldırımın Mindfulness ile ilgili bir proje başlattığını ve bir form doldurarak, herhangi bir para ödemeden bu bilimsel araştırmaya ve eğitime katılabileceğimi iletti. Tek sorun yüzlerce başvuru arasından 20 kişi seçecek olmasıydı. Yine de iç sesime güvenerek başvurumu gerçekleştirdim ve seçildim. Benim için bu araştırmadaki en önemli şey çalışmanın bilimsel olması ve Prof. Dr. Sinan Cananın da bu bilimsel araştırmada danışman olarak bulunmasıydı. Eğitime katılmadan önce seçilen 20 kişiye onlarca sorusu olan ayrı bir form doldurttular ve kafamıza elektrotlar bağlayarak bir test yaptılar. Aynı testi 8 haftalık eğitim sonrasında tekrar uyguladılar, yani bilimsel olarak 8 hafta sonra beyninizdeki değişimleri görebiliyordunuz.

Bu eğitim gerçekten beni etkilemişti ve eğitim sürecinde kendimdeki değişimi de hissedebiliyordum. Zaten bu eğitimden 2 sene sonra tekrar Zeynep Aksoy’dan Mindfulness temelli Yin Yoga eğitmenliği aldığımda Mindfulness eğitimini tekrar alacaktım.

Çok uzun zamandır son derece hızlı, tempolu bir dünyada yaşıyoruz ve bazen kendimizi kontrol etmeyi unutuyoruz. Bizdeki bu daimî uyarılma durumu da stres seviyemizi yükseltip depresyon/anksiyete gibi ruhsal, tansiyon/egzama gibi fiziksel sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Kendinizi “otomatik pilot” moduna alınmış ya da düşüncelere dalmış bir durumda bulduğunuz zamanı fark edebiliyor musunuz? Yoksa otomatik pilot hayatınızın neredeyse tümünü ele mi geçirmiş? Öte yandan, en son ne zaman zihninizin gezdiğini, geçmiş ve geleceği düşündüğünü fark ettiniz?

Günlük hayattaki bu gibi tecrübelerin örnekleri şunlardır:

+ İşe gitmek veya işten dönmek (aradaki süreci fark etmeden)

+ Acıkmamanıza rağmen bir şeyler yemek

+ Saatler önce patronunuzun veya sevgilinizin söylediği bir şeyin üzerine dalıp düşünmek, kaygılanmak.

+ Herhangi bir iş yapmanız gerektiğinde bir süre sonra kendinizi hayallere dalmış olarak bulmak.

Bunun gibi deneyimler sandığınızdan daha yaygındır ve uzaktan zararsız gibi görünseler de zaman içerisinde zihinsel sağlığımızı ve duygusal bütünlüğümüzü yerle bir edebilir. Otomatik pilotta yaşayıp yaşamadığımızı nasıl anlayacağız? diye soruyorsanız eğer ve kendinizde deneyimlemek isterseniz size çok basit 1–2 örnek vereceğim. Bir sabah kalktığınızda dişinizi fırçalamayı sürekli kullandığınız değil de diğer elinizle bir deneyin. Bu her gün günde 2 kez yaptığınız çok basit olayın anda kalmanız gerektiği için ne kadar zorlaştığını göreceksiniz. Muhtemelen sizde herkes gibi dişinizi fırçalarken sadece dişinizi fırçalamıyorsunuz. O esnada günün planını yapıyor ya da daha önceden kafanıza takılan bir şeyi çözmeye çalışıyorsunuzdur, fakat diğer elinizi kullanırken bu pek de mümkün olmayacak. Ya da sürekli kullandığınız çorap ve iç çamaşırı çekmecelerinizin yerini birbirleriyle değiştirin. Bakin bakalım ertesi gün eliniz hangisine gidecek.

“Farkındalık bize bedenlerimizde, duygularımızda, zihnimizde ve dünyada neler olduğunu gösterir. Farkındalık yoluyla kendimize ve başkalarına zarar vermekten kaçınırız. “- Thich Nhat Hanh

Mindfulness’ın Tanımı

“Mindfulness” Türkçe ‘de “farkındalık” anlamına gelir ve “zihin” anlamına gelen “mind” kelimesinden türemiştir.

Mindfulness meditasyonu bir Budist anlayışı olan Vipassana’ya dayanır. Vipassana, olguları oldukları gibi görme ve şu anda gerçekleşen olayların bilinçli olarak farkında olma halidir. Kelime olarak “olduğu gibi görme” anlamına gelen Vipassana’da; deneyim, bedensel algılar, duygular ve düşünceler üzerine odaklanılır.

Günlük hayatta çoğunlukla kendimizle veya yaşamla ilgili yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunda bunları ya görmezden geliriz ya da problemi olduğundan daha büyük bir hale getiririz. Sonuç olarak bu problemli durumdan kurtulmayı, onsuz olmayı arzu etme hali yaşarız.

Mindfulness meditasyonu süresince herhangi bir problemi çözümlemek gibi bir hedefimiz yoktur. Her ne kadar zihninize meditasyon esnasında bir sürü konu gelecek olsa da bu meditasyonda tek yaptığımız şey onun olduğu haliyle, yargılamadan ve çabasızca var olmasına izin vermektir.

Bu yolla meditasyon süresince beliren duygu, düşünce ve bedensel duyumları:

· Yargılamadan (nereden geldiğini, ne anlam ifade ettiğini, neye sebep olacağını düşünmeden)

· Kabullenici bir biçimde (yok saymadan, değiştirmeye çalışmadan)

· Arkadaşça, Şefkatle (zorlayıcı bir duygu ya da durum deneyimlediğimizde, kendimizi ve başkalarını eleştirmeden kendimizi zayıf veya üstün görmeden) gözlemlemektir.

Mindfulness, kavramsal olarak ne yapmamız gerektiğini öğretmenin yanı sıra bunları hayata geçirmeyi sağlayacak bir dizi beceri kazandırır. Hepsinin ötesinde herhangi bir desteğe ihtiyaç duymadan kendi kendimize yardım edebilmek için yaşamsal bir yön gösterir.

Sonuç olarak; sosyal, duygusal, zihinsel ve fiziksel sağlığınızı baştan yaratacak olan Mindfulness egzersizleri, yıllarca bilim insanları tarafından incelenmiş, etkinliği kanıtlanmıştır.

Şimdinin ve şu anın farkındalığına varmak için merkezinize alabileceğiniz bir şeyler bulmak çok önemlidir. Nefesimize konsantre olmak, bu amaca ulaşmak için mükemmel bir araçtır.

Mindfulness 5 aşama Meditasyonunu 8 hafta boyunca her gün kendinize sadece 15 dk. ayırarak yapın lütfen ve farkı kendinizde deneyimleyin. Ayrıca yorumlarınızı da benimle paylaşırsanız çok sevinirim.

Namaste

--

--

Burcu Sergun
Çağdaş, Özgün, Yaratıcı ve Türkçe

Shanti Yoga RYT 200 Yoga Egitmeni - Advayta Yoga RYS 200 Mindfulness Temelli Yin Yoga Egitmeni - Reiki II www.dailyrechargeyoursef.com