HTML Frameset, Frame, Çerçeve Oluşturma

Dincer Degre
DincerDegre
Published in
2 min readJan 16, 2022

--

Frameset, genelde iframe ile karıştırılır ama aslında ikisi de farklı şeylerdir. Bu konumuzda Frameset’leri ve bunların kullanımlarını öğreneceğiz.

Frameset, sayfamıza çerçeve desteği katmak için kullanılan etikettir. Çerçeveleri kullanarak birden fazla sayfayı aynı sayfada gösterebiliriz. Kullandığımız her sayfa ayrı bir çerçevede gözükür ve çerçeveler birbirinden bağımsızdır.

Çerçeve kullanmak istiyorsak en az üç tane HTML dosyasına ihtiyacımız vardır. Bu üç dosyadan biri hangi HTML dosyalarının çerçeveleri oluşturacağını belirler. Diğer ikisi de çerçevelerin kendisini oluşturur.

Frameset Kullanımı

Çerçeve yaratmak için <frameset></frameset> etiketlerini kullanırız. <frameset> etiketi </head> ile <body> etiketi arasında kullanılmalıdır. Frameset içinde çerçevelerin dikey veya yatay olarak yerleştirmeyi ayarlamak için cols ve rows yardımcı kodlarını kullanırız.

Cols, bir çerçevenin ekrandaki genişliğini, Rows ise bir çerçevenin ekrandaki yüksekliğini belirler. Cols olarak değer verirken, değer olarak cols=%20,%80" gibi yüzde kullanabileceğimiz gibi piksel cinsi değerde kullanabiliriz. Rows olarakta rows=”120,*” gibi değer verilebilir.

Burada kullanılan “*” işareti ikinci frame’in geri kalan bütün boşluğu kullanmasını söyler. Aynı Frameset etiketi içinde hem rows, hem cols bir arada kullanılamaz. Bunun için iç içe iki Frameset kullanmak gerekir.

Frame kullanırken frame’e isim vermek için name i kullanırız. Frame’in içeriğini göstermek ve ilgili alana çekmek içinse src yi kullanırız. Frameborder ise çerçeveler arasında çizgi olup olmayacağını belirler.

Şimdi bu bilgileri bir örnekle pekiştirelim.

Yukarıdaki örneği sizde oluşturup, çalıştırdığınızda Frameset sisteminin nasıl çalıştığını kolayca anlayabilirsiniz. Scrolling = “auto” etiketini kaydırma çubuğu için kullanılır ve burada kullandığımız şekilde kullandığında altkat.html normal gösterilen alandan uzunsa görünür olur.

Burada önemli olan frameset’i oluşturduğumuz bu dosya haricinde ustkat.html ve altkat.html isimlerine sahip iki HTML dosyası daha oluşturup, bunları da frameset oluşturduğumuz dosya ile aynı klasöre kopyalamamız gerekliliğidir.

Frame’ler arasında Köprü Kurmak

Yukarıda oluşturduğumuz örneğe dikkat ederseniz, target = “altkat” yazılı olduğunu göreceksiniz. Bunun yardımıyla ustkat içerisinde bir linke tıklandığında bunu altkat olarak isimlendirdiğimiz frame’de açacaktır.

Frame’leri Yatay ve Dikey olarak birlikte kullanmak

Eğer bu şekilde birşey oluşturma planımız varsa kodlama aşağıdakine benzemeli.

HTML sayfanızda çerçevelerinizin boyutlarıyla oynanmasını istemiyorsanız <frame> etiketi içine noresize yazmalısınız. Bunun dışında daha öncede gördüğümüz gibi scrolling değeri auto dışında, yes veya no değerini de alabiliyor.

Örnek olarak vermeyeceğim fakat bir önemli noktada HTML sayfamızı yukarı ve aşağı olarak eşit şekilde ikiye ayırarak, bir tarafta 3, diğer tarafta ise 2 çerçeve olacak şekilde şekillendirmek istiyorsak çerçeveleri oluştururken <noframes></noframes> etiketini kullanabiliriz.

--

--