Java Nedir? Nerelerde Kullanılır? Nasıl Öğrenilir?

Dincer Degre
DincerDegre
Published in
3 min readJan 30, 2021

Java aslında cep telefonlarından akıllı cihazlara bir çok ürünün içinde kullanılan bir programla dilidir. Bu yazıda Java Hakkında bilgi sahibi olmak isteyen arkadaşlara giriş niteliğinde bilgiler verilmektedir.

En önemli özelliği platform free yapısıdır. Java hakkında en çok duyulan slogan olan “Write Once, Run Anywhere” yapısı kodu bir kere yazıp her yerde çalıştırma mantığına dayanmasını belirtir.

Bu slogan derlenmiş java kodunun Java’yı destekleyen bütün platformlarda tekrar derlenmeye ihtiyacı olmadan çalışabileceğini belirtir. Bu nasıl olur a geçmeden önce Java’nın nasıl bulunduğunu üzerine biraz değinmek istiyorum.

Java’nın Tarihi

Java, Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, platformdan bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, adım adım işletilen (yorumlanan — interpreted) bir dildir.

Java dili, 1995 yılında Sun Microsystems’in çekirdek bileşeni olarak piyasaya sürülmüştür. Bu dil C ve C++’dan birçok söz dizim türetmesine rağmen bu türevler daha basit nesne modeli ve daha az düşük seviye olanaklar içerir.

Java uygulamaları bilgisayar mimarisine bağlı olmadan herhangi bir Java Sanal Makinesi (Java Virtual Machine — JVM) üzerinde çalışabilen tipik bytecode’dur (sınıf dosyası).

Java ilk çıktığında küçük cihazlarda kullanılmak için tasarlanmış olsa da platform bağımsızlığı ve tekbiçim kütüphane desteği sayesinde C ve C++’tan çok daha üstün ve güvenli bir yazılım geliştirme ve işletme ortamı sunduğundan, hemen her yerde kullanılmaya başlanmıştır.

Java’nın ilk sürümü olan Java 1.0 (1995) Java Platform 1 olarak adlandırıldı ve tasarlama amacına uygun olarak küçük boyutlu ve kısıtlı özelliklere sahipti. Daha sonra düzlemin gücü gözlendi ve tasarımında büyük değişiklikler ve eklemeler yapıldı. Bu büyük değişikliklerden dolayı geliştirilen yeni düzleme Java Platform 2 adı verildi ama sürüm numarası 2 yapılmadı, 1.2 olarak devam etti. 2004 sonbaharında çıkan Java 5, geçmiş 1.2, 1.3 ve 1.4 sürümlerinin ardından en çok gelişme ve değişikliği barındıran sürüm oldu. Java SE 8 ise Java teknolojisinin günümüz sürümüdür. 13 Kasım 2006'da Java düzlemi GPL ruhsatıyla açık kodlu hale gelmiştir.

Java Nasıl Çalışır?

İlk olarak Java dilinde bir komutlar listesi yazarız, bu bizim kodumuzun içeriğidir ve bunu .java olarak kaydederiz.

Eğer Test.java diye bir dosya adı seçiyorsak dosya içindeki Java class’ının sınıfının adı da Test olmalıdır.

Sonra bu program sistem sayesinde otomatik olarak Bytecode a çevrilir. Artık dosyanın bu versiyonu insanlar tarafından anlaşılamaz hale gelmiştir.

Ardından Java Interpreter (Java Yorumlayıcı) adı verilen yazılım sayesinde Bytecode makine dostu bir dile çevrilir.

Bilgisayar çeviren kodu okur ve istenen görevleri yerine getirir. İşte tam olarak Java’nın çalışması bu şekilde sağlanır. Arada bulunan Java Sanal Makinesi sayesinde platform’dan (zemin) bağımsız olarak kodlar aynı yolla çevrilerek çalıştırılır.

Java Nerelerde Kullanılır?

Java’yı çalıştırmak için herhangi bir bilgisayar mimarisi gerekli değildir. Kurumsal ve mobil alanda büyük çözümler sağlayan Java, en popüler programlar arasında yerini korumaktadır. Her türde ağ uygulamasının temelini oluşturan Java, web tabanlı içeriklerde adeta bir standart haline gelmiştir.

Masaüstü uygulamaların yanı sıra kurumsal banka uygulamalarında, akıllı kartlarda ve oyunlarda Java kullanılabilmektedir. Dünya genelinde 9 milyon kadar Java geliştiricisi olduğu bilinmektedir. Süreklilik getiren bir ekosistem oluşturan Java, özellikle telekomünikasyon alanında aktif bir şekilde kullanılmaktadır.

Java’yı öğrenmek isteyenler, Java’nın algoritmasını öğrenmelidir. Java’da pratik yapmak son derece önemli olup pratik yaparak daha sağlam yazılımlar ortaya çıkarılmaktadır. Profesyonel bir şekilde Java’yı kullanabilmek için programlama dilini bilmek gerekmektedir.

Java programlama dili açık bir kaynak olup Java programlama dilinde yazılmış projelerin incelenmesi, öğrenme aşamasında önemlidir. Bolca pratik yapılması, Java dilinin öğrenilmesini kolaylaştırmaktadır.

Kaynak: Wikipedia

--

--