Kotlin Veri Tipleri

Dincer Degre
DincerDegre
Published in
3 min readAug 15, 2021

Kotlin hakkında değişkenler, sabitler ve veri tipleri hakkında bir şeyler yazarken birini, diğerinden ayıramayız. Bu yüzden bu 3 konuyu bir seferde okumanız Kotlin bilgisi hakkındaki girişiniz için iyi bir yol olacaktır.

Bir önceki yazımda Kotlin’de değişken tanımlamayı gördük. Şimdi orada adı geçen ve basitçe anlattığımız veri tiplerini öğrenip doğrudan sabitler konusuna atlayarak konuyu pekiştireceğiz.

Kotlin’de 9 Veri tipi vardır ama biz genel olarak bunlardan 3–4 ü ile çalışacağız ama farklı projelerde karşımıza gelir diye diğerlerini de öğreneceğiz.

Kotlin Sayısal Veri Tipleri

Veri tipleri kısmına sayısal bölümden başlıyoruz. Kotlin’de 6 adet sayısal veri tipi vardır. Bunlar sırasıyla aşağıdakilerdir;

  1. Byte
  2. Short
  3. Int
  4. Long
  5. Float
  6. Double

Byte Veri Tipi

Byte veri tipi maksimum 127, minimum ise eksi 128 (-128) bir tam sayı değeri alabilir. Görüldüğü üzere oldukça kısıtlı bir veri tipidir. Aşağıdaki gibi oluşturulur.

Short Veri Tipi

Short veri tipi maksimum +32767, minimumsa -32768 bir tam sayı değeri alabilir. Byte göre daha büyük bir aralık olsa da en çok kullanılan sayılar veri tipi değildir.

Integer (Int) Veri Tipi

En çok kullanılan sayısal veri tipidir. Maksimum +2.147.483.647 , minimum 2.147.483.648 arasında bir tam sayı değeri alır.

Long Veri Tipi

Long veri tipi isminden de anlaşılacağı gibi uzun bir sayıyı hafızada tutabilir. Maksimum 9.223.372.036.854.775.807 , minimum -9.223.372.036.854.775.808 arasında bir tam sayı değeri alabilir.

Bu tür Veri Tipleri hakkındaki tablo aşağıda göründüğü gibidir. Bunu kotlinlang.org adresinden bulabilirsiniz.

Double Veri Tipi

Şimdiye kadar hep tam sayıları gördük. Bu sefer Double ile birlikte ondalık sayılarla tanışıyoruz. Double Değeri 64 bit size’a kadar değer alabilir.

Double’ın Maksimum ve Minimum değerleri virgülden sonrası da olduğu için ilk 4 veri tipi kadar kolay anlaşılmayabilir. Maks ve Min değerlerini aşağıdaki örneği çalıştırarak deneyimleyebilirsiniz.

Float Veri Tipi

Float veri tipi bir başka ondalık sayı veri tipimizdir ama Double kadar çok kullanılmaz. Çünkü virgülden sonra alabildiği değer sayısı Double’a göre azdır. Float ile bir değer oluştururken sonuna f yazmanız gerekir.

Double ve Float hakkındaki tabloda aşağıdaki gibidir.

Char Veri Tipi

Char veri tipi bir karakteri içinde barındıran bir veri tipidir. Char tanımlarken bunu tek tırnak ile yaparız. Eğer çift tırnak içinde yaparsak bu tanım String olacaktır. Char ile alfabede bulunan tüm büyük - küçük harfleri, unicode karakter setindeki karakterlerden her birini ve escape char (kaçış karakterleri) saklayabiliriz.

Boolean Veri Tipi

Boolean veri tipini sınamalar için kullanılırız ve bize true ve false değerlerini verir veya bu değerleri biz değişkenlerimize veririz. Diğer dillerde kullanıldığının aksine 0 veya 1 değerlerini Kotlin dili kabul etmez.

Özellikle If..Else gibi daha sonradan göreceğimiz koşullar içinde Boolean veri tipini kullanırız. Yazılar ilerledikçe ve kullanım tipleri görüldükçe veri tipleri daha iyi anlaşılır hale gelecektir.

String Veri Tipi

En önemli veri tipi String dir. Çünkü programlama dillerinde en çok kullanılan veri tipidir.

Birden fazla karakterden oluşan veriler için kullanılan veri türüne String denir ve çift tırnak arasında yazılır.

Bu kod çalıştığında aşağıdaki gibi bir log konsolda görünecektir.

Birden fazla String birleştirilerek tek String yapabilir ve bu şekilde de değişkeni yazdırabiliriz. Yukarıdaki örnekte önce isim değişkeni oluşturuyor ardından bu değişken değiştiriyor ve soyisim değişkeni ile birleştiriyoruz.

Bu işlemin ardında Yaş değişkeni oluşturup bu değişkenleri “ “ Çift tırnak içinde println ile nasıl yazacağımızı görüyoruz.

“ Çift tırnak içindeyken ${değişkenadı} yazıp” bu şekilde çift tırnağı kapatırsanız, değişken değerini normal bir şekilde veri tipi ayırmaksınız yazdırır.

Aslında Array’de Veri Tiplerinden biridir. Array — Diziler konusuna daha detaylı gireceğim için şu anda onu atlıyorum.

Değişkenleri ve Veri Tipleri / Türleri hakkında bilgi edindik. Şimdi Mutable / Immutable ne diye kısaca değinerek ardından Sabitler’e geçip bu bölümü bitireceğiz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

--

--